Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, în proces cu Poliția. Contestă o filmare care îl arată cum a trecut pe roșu cu mașina

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Gheorghe Matieș, se judecă cu Inspectoratul Județean de Poliție Alba, pentru anularea unei amenzi pe care acesta a primit-o în perioada în care nu era încă senator.

Mai exact, acesta a fost amendat cu 580 de lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru 30 de zile, după ce în dimineața zilei de 6 octombrie 2020, ar fi trecut pe culoarea roșie a semaforului aflat în zona Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia. 

Matieș a contestat amenda primită și un prim proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Deși acesta susține că nu ar fi trecut pe roșu, polițiștii au o filmare, pe care au prezentant-o în fața instanței, filmare care demonstrează contrariul. 

Potrivit motivării instanței, acesta susține că după ce a fost oprit de poliție ”a comunicat agentului de politie ca este o persoana atentă la trafic și, are convingerea că la momentul în care a fost în zona semaforului culoarea acestuia nu era nicidecum cea roșie, așa cum agentul susține și, prin urmare, nu era obligat să oprească.

Cu toate acestea, fără a tine seama de cele relatate și de adevărata stare de fapt, agentul constatator B.A. a încheiat, în mod abuziv procesul-verbal de contravenție (…)”, se arată în documentul citat.

Ce au spus reprezentanții IPJ Alba în timpul procesului

În replică, reprezentanții poliției au depus la dosar un suport optic pe care se afla înregistrarea din dimineața respectivă.

”Din imaginile înregistrate pe suportul optic reiese cu claritate faptul că petentul își continuă deplasarea după ce semaforul a început să funcționeze pe culoarea roșie.

Înainte a funcționat pe culoarea galben și petentul putea opri conform art. 53 alin. 1 din HG 1391/2006, adică înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor.

Trecerea de pietoni de pe strada Tudor Vladimirescu din dreptul Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa” fiind prevăzută cu marcaj de oprire amplasat, în funcție de sensul de mers, înaintea trecerii de pietoni, tocmai pentru oprirea vehiculelor în momentul în care semaforul funcționează pe culoarea galben.

Întreaga plângere a petentului este fundamentată pe faptul că s-ar fi putut ca organele de poliție să nu dețină o înregistrare video a faptei contravenționale, însă există o astfel de înregistrare și chiar putea să o obțină în copie, petentul urmărind desfășurarea procesului, dovadă fiind că a declarat apel a doua zi după pronunțarea hotărârii, ceea ce este lăudabil, dar aceeași celeritate ar fi trebuit să o aibă și în obținerea înregistrării și nu să se pună în situația de a tergiversa soluționarea cauzei prin formularea cererii de comunicare în condițiile arătate mai sus.

Chiar dacă ar fi obținut acordarea unui termen ar fi trebuit să facă același lucru ca și până la termenul de judecată, adică să depună diligențe pentru obținerea unei copii de pe suportul optic, dispozițiile art. 153-174 Cod procedură civilă relative la citarea și comunicarea actelor de procedură neprevăzând comunicarea unor obiecte, precum suporturile optice.

Fapta petentului de a continua deplasarea cu autovehiculul pe care îl conducea și de a nu opri la culoarea roșie a semaforului electric, înainte de trecerea de pietoni de pe strada Tudor Vladimirescu din dreptul Liceului Tehnologic Alexandru Domșa întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzută și sancționată de art. 100 alin. 3 lit. d din OUG 195/2002.”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Decizia judecătorilor

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins în data de 23 noiembrie 2020, cererea acestuia pe motiv că nu este întemeiată.

Însă senatorul PSD de Alba a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Tribunalul Alba, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

Ce spune Călin Mătieș

Contactat de alba24.ro, Călin Matieș a declarat că în dimineața zilei de 6 octombrie ploua și se afla în coloană, în zona respectivă.

Acesta susține că el a văzut verde la semnafor, fapt pe care l-a și comunicat agentului constatator, dar că polițistul la rândul său a susținut că a trecut pe roșu.

Mai mult de atât, pe trecere nu se afla nimeni la momentul respectiv. Dacă va pierde și la Tribunalul Alba, acesta a mai declarat că va preda carnetul fără nici o problemă și că timp de 30 de zile va fi pieton.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax