Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatul a votat ratificarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

Publicat

violenta femeieSenatorii au aprobat, luni, proiectul de lege referitor la ratificarea Convenției de la Istanbul, document care prevede prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Prevederile Convenției pot fi aplicate în România după trei luni de la depunerea documentului la Secretarul General al Consiliului Europei.

Proiectul de lege a trecut deja de Camera Deputaților, fiind aprobat de senatori luni, 29 februarie, cu 100 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o „abținere”.

Deputatul Ana Birchall, reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problematica eliminării violenței împotriva femeilor, a susținut de la tribuna Senatului necesitatea ratificării cu celeritate a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul.

În alocuţiunea ei, Ana Birchall a subliniat necesitatea adoptării acestui proiect legislativ, pentru că şi România se numără, din păcate, printre ţările care se confruntă cu consecinţele distrugătoare ale violenţei, pornind de la violenţa domestică, violenţa împotriva femeilor sau violenţa împotriva copiilor.

„Violenţa împotriva femeilor a reprezentat în ultimele decenii unul dintre fenomenele cu cele mai grave consecinţe asupra dezvoltării armonioase a unei societăţi, întrucât nu afectează doar o anumită categorie socială sau o anumită regiune, ci poate afecta orice persoană, din orice colţ al lumii. Pentru toate femeile care din păcate încă se simt în nesiguranţă în propria casă sau pe stradă din cauza oricărui tip de violenţă, Convenţia de la Istanbul este un instrument foarte important de protecţie”, a susţinut Ana Birchall.

Reprezentantul Guvernului, Ioana Cazacu, a prezentat, la rândul său, susținerea Executivului pentru aprobarea ratificării Convenției de la Istanbul.

În ceea ce privește stadiul ratificării Convenției de la Istanbul, putem afirma că ne aflăm la capătul unui drum sinuos, început în luna ianuarie 2015, odată cu elaborarea proiectului de lege de către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse și intrarea sa în procedura de avizare. (…) Măsurile care au fost implementate venind spre ratificarea acestei Convenții reprezintă funcționarea unei linii telefonice gratuite pentru victimele violenței domestice, un număr gratuit unic — 0800.500.333, operațional 24 de ore din 24, și Guvernul susține ratificarea acestei Convenții”, a declarat Ioana Cazacu.

Convenția de la Istanbul a fost adoptată de Turcia în mai 2011, iar de atunci a fost ratificată de 20 de țări din Europa, ultimul fiind San Marino în luna ianuarie a acestui an. Este primul instrument legal care țintește spre combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice din Europa. De asemenea, este cel mai complet document din lume pe acest subiect, care a stabilit noi standarde în privința combaterii violenței împotriva femeilor.

În România 600.000 de femei sunt victime ale violenței sexuale, însă mai puțin de jumătate din aceste cazuri sunt raportate.

sursa: digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax