Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: Primăria Vințu de Jos a cheltuit ilegal bani din bugetul public

Publicat


Primăria Vințu de Jos  a pierdut definitiv un proces la Curtea de Apel Alba Iulia, prin care contesta un raport al Curții de Conturi din 2016 privind activitatea financiară desfăşurată începând cu anul 2014 şi care a reliefat un prejudiciu total produs la bugetul local în valoare de circa 1,3 milioane de lei.

  Instanţa de judecată a stabilit definitiv faptul că administraţia locală a cheltuit ilegal, în perioada 2014 – iunie 2016, suma de 667.000 lei din bugetul local pentru Asociaţia Sportivă ”Mureşul” Vinţu de Jos, care susţine echipa de fotbal a comunei.

“Din examinarea unor documente înregistrate la entitate s-au constatat că sumele alocate din bugetul local au fost utilizate pentru: achiziţia de băuturi alcoolice şi produse care nu au nici o legătură cu activitatea asociaţiei sportive; au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative; restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS Mureşul Vinţu de Jos, în sumă de 105 mii lei, neconforme cu legislaţia în vigoare; plăţi ale utilităţilor casnice efectuate către o persoană fizică”, se afirmă în raportul Curţii de Conturi.

De asemenea, au fost identificate achiziţii de jucării din banii acordaţi asociaţiei sportive, tampoane igienice, precum şi de produse alimentare (47 kg de ceafă de porc într-o singură lună şi 50 de pâini într-o singură zi), în condiţiile în care clubul avea stabilite condiţii de cazare şi masă pentru jucători şi pentru conducerea clubului care aveau domiciliul în afara comunei.

Cheltuieli ale Primăriei din perioada 2013 – 2014 fac obiectul unui dosar penal în care sunt cercetaţi fostul primar şi fostul director economic al Primăriei Vinţu de Jos, nefinalizat încă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Pe de altă parte, administraţia locală a obţinut anularea obligativităţii recuperării sumei de 473.580 lei, reprezentand taxa de salubrizare aferentă perioadei ianuarie 2015 – iunie 2016, datorată de către persoanele fizice şi juridice de pe raza comunei care nu deţineau contracte încheiate cu furnizorul de servicii de salubrizare.

Inspectorii Curţii de Conturi au stabilit că Primăria trebuie să recupereze această sumă de la persoanele fizice şi juridice, dar, în final, instanţa de judecată a anulat această obligaţie.

„Expertul nu poate să se pronunţe asupra sumelor estimate ca fiind prejudiciu creat la bugetul local, chiar şi în condiţia în care existau documente justificative asupra acestor servicii executate, acest aspect juridic rămâne în sarcina instanţei competente, expertului îi revine sarcina de a identifica anumite pierderi dacă există. În calitate de expert contabil judiciar desemnat în prezentul dosar, menţionează doar faptul că: conform centralizatoarele estimative, puse la dispoziţie valoarea de 473.580 lei reprezintă suma estimativă, preconizată că ar trebui să fie încasată nu este o sumă certă”, se precizează în motivarea de la instanţa de fond.

Anterior, la Tribunalul Alba, Primăria Vinţu de Jos a obţinut anularea obligaţiei de recuperare a sumei de 130.995 lei, reprezentând plăţi pentru lucrări de reparaţii curente realizate pe o lungime de 400 de metri liniari a străzii Valea Goblii. Inspectorii care au verificat cheltuirea bugetului local au considerat că lucrările de modernizare a străzii respective, efectuate în 2012 din fonduri europene, erau încă în perioada de garanţie de 5 ani, astfel încât administraţia locală nu ar fi trebuit să cheltuie suma respectivă de bani în 2015.

În final, s-a considerat că primăria a trebuit să aloce fondurile pentru reparaţii în condiţiile unei ”forţe majore”, drumul fiind afectat în urma circulaţiei unor autovehicule de mare tonaj care transportau meteriale de construcţii pentru repararea unui alt drum local, scrie adevărul.ro

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ABRUD

Fostul șef al Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, numit președintele Agenției pentru Resurse Minerale

Publicat

Premierul Ludovic Orban l-a numit vineri în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Nicolae Turdean, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nicolae Turdean a fost director al companiei de stat CupruMin și este considerat un apropiat al lui Remus Vulpescu. Orban l-a demis pe fostul președinte, Gigi Dragomir. El […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Echipa Netflix, agresată de tăietorii de lemne din România. Jurnaliștii, „sechestrați” în pădure la filmarea unui documentar

Publicat

Tăierile ilegale de lemn din codrii seculari sau din parcurile naţionale ale României fac subiectul unei anchete realizate de o echipă de jurnalişti americani şi vor fi prezentate în cadrul unui mini-serial difuzat de Netflix. Realizatorii seriei de documentare intitulată „Broken” şi activiştii care îi însoţeau la filmările de la Sebeş, din Parcul Național Retezat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: La Alba Iulia, iarna e ca primăvara. Un cais, ”păcălit” de vremea caldă, a înfrunzit

Publicat

Un cais din curtea unui cetățean din Alba Iulia a înfrunzit la mijlocul lunii noiembrie. ”De vină” este vremea frumoasă din ultimele zile, nefiresc de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile de peste 18 grade ziua, înregistrate în oraș, aduc aminte mai degrabă de primăvară, decât de iarnă. ”Caisul este aproape uscat, abia face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Polițiștii de la Rutieră, câștigătorii Turneului de fotbal ”Iani Mitracu” de la Alba Iulia. Clasament

Publicat

Peste 130 de polițiști din județul Alba au participat, joi, la ediția a V-a a turneului de fotbal dedicat memoriei fostului polițist și fotbalist Iani Mitracu. Locul I a fost câștigat de echipa Serviciului Rutier Alba Iulia. Turneul fotbalistic este unul omagial și este organizat în memoria lui Iani Mitracu, fost poliţist în cadrul Inspectoratului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate