Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia: Cinci ani de închisoare pentru fostul primar din Hunedoara, acuzat de abuz în serviciu

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, miercuri, sentinţa într-un dosar penal de abuz în serviciu în care au fost judecaţi fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, fostul viceprimar, Dan Nicolae Robert, doi funcţionari ai primăriei şi preşedintele unei asociaţii misionare. Foştii edili au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare cu executare, fiecare. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia au comunicat că, în urma soluţionării dosarului penal în care au fost trimişi în judecată, în 18 februarie 2011, fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, fostul viceprimar Nicolae Robert Dan şi Daniela – Arieta Căpâlnă (fost şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei), Ioan Ţiplea (fost inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Hunedoara) şi Gligor Hada (preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, la data săvârşirii faptelor), instanţa a decis următoarele:

“Cu privire la inculpatul Hada Ovidiu-Marius, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedepsele de:

– 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

– 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat complicitate la infracţiunea de conflict de interese în formă continuată”. Având în vedere că faptele care fac obiectul acestei cauze sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală din 3 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia,  sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 3 octombrie 2013, în urma contopirii pedepselor din cele două dosare, “a stabilit ca în final inculpatul Hada Ovidiu Marius să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”.

Decizia ÎCCJ la care se face referire este legată de un alt dosar, în care Ovidiu Hada şi Nicolae Robert Dan şi ceilalţi doi funcţionari au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Potrivit procurorilor DNA, în anul 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziții publice (în principal servicii de consultanță și închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firmă controlată de către Ioan Țiplea. Procurorii susţin că acestea au fost încheiate nelegal, sub coordonarea inculpaților Hada, Dan și Căpâlnă. Valoarea totală a contractelor este de peste 170.000 lei, aproximativ 41.000 euro. DNA preciza că firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanță tehnică și economică și nici nu deținea utilaje pentru închiriere.

În cazul fostului viceprimar, Nicolae Robert Dan, în cel de-al doilea dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, prin sentinţa din 11 decembrie, condamnarea la pedepse similare cu cele pronunţate pentru Ovidiu Hada. A stabilit să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Potrivit sentinţei Curţii de Apel, Daniela Arieta Căpâlnă a fost condamnată la 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată achitarea pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de conflict de interese.

Inculpatul Ioan Ţiplea a fost condamnat la 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Gligor Hada va avea de plătit 15.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva) să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 209.945,90 lei, cu titlu de despăgubiri materiale; pe inculpaţii Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje omplex SRL Deva), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 412.847,09 lei, cu titlu de despăgubiri materiale; pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta, Ţiplea Ioan (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva) şi inculpatul Hada Gligor (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 105.456,61 lei, cu titlu de despăgubiri materiale.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu partea civilă Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local şi de la comunicare cu inculpaţii şi părţile responsabile civilmente, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

sursa foto: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax