Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia: Cinci ani de închisoare pentru fostul primar din Hunedoara, acuzat de abuz în serviciu

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, miercuri, sentinţa într-un dosar penal de abuz în serviciu în care au fost judecaţi fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, fostul viceprimar, Dan Nicolae Robert, doi funcţionari ai primăriei şi preşedintele unei asociaţii misionare. Foştii edili au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare cu executare, fiecare. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia au comunicat că, în urma soluţionării dosarului penal în care au fost trimişi în judecată, în 18 februarie 2011, fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, fostul viceprimar Nicolae Robert Dan şi Daniela – Arieta Căpâlnă (fost şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei), Ioan Ţiplea (fost inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Hunedoara) şi Gligor Hada (preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, la data săvârşirii faptelor), instanţa a decis următoarele:

“Cu privire la inculpatul Hada Ovidiu-Marius, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedepsele de:

– 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

– 3 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat complicitate la infracţiunea de conflict de interese în formă continuată”. Având în vedere că faptele care fac obiectul acestei cauze sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi prin sentinţa penală din 3 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia,  sentinţă penală rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 3 octombrie 2013, în urma contopirii pedepselor din cele două dosare, “a stabilit ca în final inculpatul Hada Ovidiu Marius să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”.

Decizia ÎCCJ la care se face referire este legată de un alt dosar, în care Ovidiu Hada şi Nicolae Robert Dan şi ceilalţi doi funcţionari au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Potrivit procurorilor DNA, în anul 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziții publice (în principal servicii de consultanță și închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firmă controlată de către Ioan Țiplea. Procurorii susţin că acestea au fost încheiate nelegal, sub coordonarea inculpaților Hada, Dan și Căpâlnă. Valoarea totală a contractelor este de peste 170.000 lei, aproximativ 41.000 euro. DNA preciza că firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanță tehnică și economică și nici nu deținea utilaje pentru închiriere.

În cazul fostului viceprimar, Nicolae Robert Dan, în cel de-al doilea dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, prin sentinţa din 11 decembrie, condamnarea la pedepse similare cu cele pronunţate pentru Ovidiu Hada. A stabilit să execute pedeapsa de 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Potrivit sentinţei Curţii de Apel, Daniela Arieta Căpâlnă a fost condamnată la 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată achitarea pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de conflict de interese.

Inculpatul Ioan Ţiplea a fost condamnat la 5 ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Gligor Hada va avea de plătit 15.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva) să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 209.945,90 lei, cu titlu de despăgubiri materiale; pe inculpaţii Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta şi Ţiplea Ioan (acesta din urmă în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje omplex SRL Deva), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 412.847,09 lei, cu titlu de despăgubiri materiale; pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela–Arieta, Ţiplea Ioan (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Pavaje Complex SRL Deva) şi inculpatul Hada Gligor (acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha), să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local suma de 105.456,61 lei, cu titlu de despăgubiri materiale.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu partea civilă Municipiul Hunedoara prin Consiliul Local şi de la comunicare cu inculpaţii şi părţile responsabile civilmente, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

sursa foto: realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Proiect pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor Spitalului din Blaj. Licitație pentru elaborarea unor documentații

Publicat

Clădirile Spitalului Municipal din Blaj vor fi reabilitate pentru creșterea eficienței energetice. Un proiect în acest sens prevede, printre altele, lucrări de reabilitare termică, lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat, sisteme de producere a apei calde menajere din surse regenerabile, sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile și autorizarea privind securitatea la incendiu. 

Spitalul Municipal din Blaj a lansat joi, 6 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare documentații tehnico-economice privind creșterea eficienței energetice a clădirilor spitalului.

Valoarea totală este estimată la 100.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, lucrările solicitate se vor realiza la Spitalul Municipal Blaj, clădirile vizate fiind corpul C2 – Spital (D+P+4E) și Policlinica (D+P+2E).

Serviciile vor include:

 • întocmirea documentației la nivel de Documentație de Avizare Lucrări de Investiție, conform HG nr. 907/2016, inclusiv analiza cost-beneficiu
 • întocmirea documentației pentru Certificatul de Urbanism
 • obținerea avizelor impuse prin Certificatul de Urbanism
 • ridicare topo
 • Avizare DALI ISU – predare documentație în vederea Autorizare Securitate la Incendiu

Principalele lucrări propuse prin tema de proiectare sunt următoarele:

 • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
 • Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
  • izolarea termică a fațadei — parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădirea publică, cu tâmplărie termoizolantă dotată, după caz, cu dispozitive/fante/grile pentru ventilarea spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele interioare de anvelopă
  • izolarea termică a fațadei — parte opacă, în care se pot cuprinde termo-hidroizolarea terasei (hidroizolarea terasei nu este eligibilă fără realizarea termoizolării suplimentare a acesteia), respectiv termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei, cu sisteme termoizolante, după caz; înlocuirea învelitorii cu o soluție altemativă, în măsura în care este justificată printr-o performanță termică superioară, care ar contribui la creșterea performanței energetice a clădirii (îmbunătățirea izolării și inerției termice)
  • izolarea termică a pereților subsolului când acesta este utilizat pentru desfășurarea activității sau a podului existent al clădirii
  • asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii
 • Lucrările de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri si management energetic
  • reabilitarea/ modernizarea instalației de iluminat
  • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață
  • instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență, acolo unde acestea se impun pentru economia de energie
  • montarea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru încălzire și apă caldă de consum
 • Sisteme de producere a apei calde menajere – inclusiv din surse regenerabile
 • Sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile – panouri fotovoltaice
 • Aliniere la normele de autorizare PSI a clădirii – căi de acces, elevatoare, sisteme de siguranță, alarmare, în așa fel încât după avizarea lucrărilor și execuție, clădirea să corespundă și să poata fi autorizată PSI Conform ”Normativ de siguranță la foc a construcțiilor” Indicativ P 118/19. În prezent, clădirea nu are autorizație de securitate la incendiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dacia prezintă primul motor hibrid din gamă, la Salonul Auto de la Paris. Când vor fi primele livrări

Publicat

Compania Dacia prezintă la Salonul Auto de la Paris noua identitate vizuală și primul motor hibrid. De asemenea, este prezentat conceptul Manifesto și seria limitată Duster ”Mat Edition”.

Dacia va avea stand propriu la Salonul Auto de la Paris, în perioada 17-23 octombrie (hala 6 a complexului Paris Expo Porte de Versailles).

”Dacia a deschis un nou capitol în istoria sa odată cu adoptarea unei noi identități de marcă. Astfel, un nou logo și-a făcut apariția simultan pe toată gama de modele (Spring, Sandero, Logan, Duster & Jogger), iar noile elemente vizuale și noile culori au devenit o parte integrantă a imaginii showroom-urilor mărcii.

La Salonul auto de la Paris publicul larg va avea pentru prima oară ocazia de a descoperi aceste schimbări pe modelele Dacia, ilustrate în special de noua emblemă, Dacia Link, alcătuită din literele D și C unite asemenea zalelor unui lanț, ca simbol de robustețe și simplitate”, a anunțat compania, într-un comunicat.

Motorizarea Hybrid 140, în curând pe modelul Jogger

Standul Dacia va găzdui un demonstrator al motorului HYBRID 140. Această motorizare își va face apariția în premieră în gama Dacia pe modelul Jogger, potrivi companiei.

Deschiderea comenzilor va avea loc la începutul anului 2023, primele livrări urmând să aibă loc în primăvara anului viitor.

Conceptul Manifesto

În premieră mondială, standul Dacia va găzdui conceptul Manifesto.

Potrivit companiei, Manifesto este ”un vehicul compact, ușor, mai curând agil decât rapid, destinat incursiunilor în aer liber”.

Are un singur proiector detașabil, un sistem Media Control și un sistem de atașare a diverselor accesorii, intitulat YouClip, care își va face apariția pe viitoarea generație Duster.

Are interior impermeabil și lavabil, iar roțile sunt de mari dimensiuni. Materialul exterior conține 20% plastic reciclat, ce va fi de asemenea inaugurat de viitoarea generație Duster.

Seria limitată Duster ”Mat Edition”

Duster va fi prezent la standul Dacia într-o serie limitată, intitulată ”Mat Edition”.

”Aceasta va fi disponibilă într-o singură configurație, cu o nuanță de caroserie exclusivă și beneficiind de echiparea de vârf din punct de vedere mecanic a mărcii Dacia : motorul TCe 150 cuplat cu cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj EDC”, a anunțat compania.

Comenzile pentru noua serie limitată vor fi deschise înainte de sfârșitul acestui an.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe bază de cartelă și pentru platformele subterane de colectare a deșeurilor, la Alba Iulia. Cât vor costa sistemele

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să monteze sisteme de acces pe bază de cartelă și la platformele subterane pentru colectarea deșeurilor menajere din municipiu, după modelul platformelor cu module supraterane de colectare selectivă. În acest sens, accesul la platformele de colectare selectivă din oraș se va putea face doar  

Reprezentanții administrației locale au lansat în 4 octombrie o achiziție pentru un sistem de acces cu cartelă pentru dotarea a 43 de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane.

Valoarea estimată a achiziției este de 231.000 de lei.

Accesul la platformele subterane pentru depozitarea deșeurilor se va face pe bază de card pentru persoanele care se vor aronda platformei subterane respective. În acest sens, platformele subterane de colectare a deșeurilor urbane realizate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia vor fi dotate cu sistem de acces cu cardul care să asigure accesul pentru cele 4 coșuri de inserție ale fiecărei platforme subterane.

Pentru accesul controlat cu cardul este necesar ca platformele subterane să fie dotate cu cititoare de carduri pentru controlul accesului, acumulatoare reîncărcabile și panouri solare. Panorile solare vor fi instalate pe stâlpi din oțel zincat cu înălțimea liberă de 2 metri, care urmează să fie montați pe platformele superioare ale punctelor de colectare.

Fiecare sistem va trebui să susțină funcționarea a minim 4 coșuri de inserție pentru fiecare punct de colectare, privind controlul accesului cu card pe toată durata unei zile (24 de ore).

Sistemele de acces controlat cu cardul trebuie să fie antivandalism, rezistente la apă și praf, să funcționeze la temperatura de operare -40 … +60 grade Celsius, să asigure posibilitatea de deconectare rapidă în caz de defecțiune, să asigure posibilitatea de conectare/mentenanță de pe platforma fiecărui punct de colectare.

Numărul de deschideri de pe acumulator, fără încărcare de la panouri solare, trebuie să fie mai mare de 300.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Fabrica de Arme Cugir VINOVATĂ pentru moartea unei angajate, în urma unei explozii. Daune morale de peste 100.000 de euro

Publicat

explozie la um cugir

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au stabilit în primă instanță că Fabrica de Arme Cugir (societatea) se face vinovată pentru moartea unei angajate, în anul 2018, în urma unei explozii urmate de un incendiu puternic. 

În data de 6 octombrie 2022, societatea a fost condamnată la o amendă penală de sute de mii de lei, dar și daune morale pentru familia victimei. Mai exact, magistrații au decis că Fabrica de Arme Cugir este vinovată de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și de ucidere din culpă.

De asemenea, societatea este obligată să publice într-un ziar local faptele care au dus la moartea angajatei.

CITEȘTE ȘI: Fabrica de Arme Cugir trimisă în judecată pentru ucidere și distrugere din culpă, în urma unei explozii în care a murit o femeie

Societatea a fost trimisă în judecată, în data de 7 mai 2021.

Pentru infracțiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă a fost condamnată la plata a 100.000 lei și pentru ucidere din culpă la plata a 140.000 de lei.

Pentru fapta de distrugere a intervenit prescripția. Prin calcul judecătoresc, societatea a fost condamnată la  pedeapsa amenzii în cuantum de 173.333 lei.

De asemenea magistrații au obligat Fabrica de Arme Cugir și la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate: 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

La momentul trimiterii în judecată, procurorii au reținut următoarele:

” La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier.

CITEȘTE și EXCLUSIV: Mărturii șocante după explozia de la Cugir. ”Mâna trăgătorului a luat foc. Muniția, scoasă din mână în mână”

Angajata nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare.

YouTube video

Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii, iar cauza producerii a constituit-o omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, în sensul că:

– nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament),

YouTube video

– nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de
tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar
fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie, a condus la decesul victimei B.,

– nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința
lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a
condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei,

Citește și: VIDEO: Explozia de la Fabrica de Arme din Cugir. Declarațiile emoționante ale soțului victimei

– nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF),
astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate, încălcând prevederile Legii nr. 319/2016, respectiv prev. HG nr.1091/2006, HG nr.1146/2006 și 1425/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentații parchetului.

Cine a fost victima

Victima a fost o femeie, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care inițial a fost dată dispărută. Numele femeii este Adela B. și lucra la fabrică de 33-34 de ani.

Soțul acesteia lucrează tot la fabrica de arme.

Citește și DOSAR PENAL deschis în urma exploziei și a incendiului de la Fabrica de Arme Cugir. Poliția investighează cazul

Ce spunea soțul victimei atunci: Dan Bârzu, soțul femeii spune că aceasta lucra în poligon, încărca muniție. Bărbatul nu știe ce anume s-a întâmplat și spune că nu a fost anunțat, doar ce a aflat de la colegele victimei.

„Ce să mi se spună. Deocamdată sunt toți speriați. Toți plângeau și cei din poligon săracii, colegii ei. Mi s-a spus că a izbucnit un incediu. Deocamdată atâta știu. Ea nu a reușit să iasă”, a spus soțul victimei, Dan Bârzu.

Ce text trebuie să publice într-un ziar local, pe cheltuială proprie Fabric de Arme Cugir

”Extrasul care va fi publicat este următorul: „Fapta inculpatei constând în omisiunea de a lua măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, mai precis faptul nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament), nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, nu a elaborat instrucţiuni proprii corespunzătoare din punct de vedere al securității muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, nu a prevăzut spaţiile de lucru cu dispozitive corespunzătoare pentru stingerea incendiilor, iar în ceea ce priveşte dispozitivele neautomatizate de stingere a incendiilor nu a respectat norma potrivită căreia acestea trebuie să fie ușor accesibile și simplu de manevrat, omisiuni care au condus la producerea unui incendiu în timpul căruia a decedat persoana vătămată Bîrzu Adela, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 C.pen. Fapta inculpatei constând în omisiunea de a lua măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, aspect care a condus la producerea unui incendiu în incinta Poligonului de Tragere în timpul căruia, urmare a blocării uşii de evacuare din camera denumită „Funcţionare”, prin căderea tubulaturii de aeraj, a decedat persoana vătămată B. Adela, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă”, se arată în motivare pe scurt a Judecătoriei Alba Iulia din data de 6 octombrie 2022.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax