Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Servicii medicale în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Ce reprezintă medicina personalizată. Inițiativă legislativă

Publicat

Medicină personalizată. Pacienții din România ar putea beneficia în curând de servicii de medicină personalizată. Mai exact, este vorba despre servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare sau îngrijiri terminale, specifice fiecărui pacient în parte. 

Un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat pe 6 martie de Senat. Acesta prevede completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003, în sensul introducerii dreptului la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale.

Potrivit documentului, medicina personalizată va cuprinde îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor (spre exemplu: profilare moleculară, imagistică medicală, stilul de viață, etc.). Se urmărește elaborarea unei strategieii terapeutice potrivite, pentru persoana potrivită, la momentul potrivit și/sau pentru a determina predispoziția la o boală și/sau pentru a oferi în timp util o prevenție specifică.

Îngrijirile de sănătate vor consta în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.

Medicii specialiști vor avea obligația de a pune la dispoziția pacienților informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora.

Consimțământul pacienților va fi obligatoriu pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate.

Proiectul de lege ar urma să intre în vigoare la 6 luni de la data publicării.

După votul din Senat, inițiativa legislativă a fost transmisă pentru de dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 13.03.2023 at 19:02

    Mai terminaţi măi cu aburelile astea. Utopii pentru copii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax