Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sesiune de comunicări științifice, la Muzeul din Sebeș: „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”

Publicat

În data de 15 octombrie 2021, la Sebeş, s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 36 de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică ICIA Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul de Istorie Turda şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Evenimentul ştiinţific a fost organizat la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, respectându-se toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a transmis un mesaj de bun venit oaspeţilor și a înmânat distincţii de excelenţă membrilor colegiului de redacţie al anuarului științific al muzeului din Sebeş, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, revistă care, ajunsă la numărul al doisprezecelea, şi-a creat o identitate proprie şi o foarte bună vizibilitate în lumea ştiinţifică din România şi din strănătate, situându-se printre cele mai bune reviste de profil. Au fost menționați în distincțiile onorofice: prof. univ. dr. Volker Wollmann, directorul revistei, conf. univ. dr. Cristian Ioan Popa, secretar de redacţie, lect. univ. dr. Călin Anghel, secretar de redacţie, conf. univ. dr. Sorin Arhire, dr. Radu Totoianu, Ovidiu Ghenescu şi dr. Călin Şuteu, membri ai colegiului de redacţie și membri fondatori.

Dr. Călin Anghel a prezentat numărul al XII-lea al revistei „Terra Sebus”, care reuneşte în cele 612 pagini ale sale, 26 de studii, articole şi recenzii din domeniul arheologiei, istoriei, istoriei artei, etnologiei și muzeologiei.

Conf. univ. dr. Amalia Pavelescu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a prezentat audienţei cartea semnată de dr. Radu Totoianu, „Păstoritul în Mărginimea Sebeşului”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021, o monografie dedicată acestei îndeletniciri tradiţionale a oamenilor din zonă, carte prin care autorul le dă acestora propria lor identitate în contextul mai larg al Mărginimii.

Dr. Mirel Drăgan de la Universitatea Politehnica Timişoara a prezentat în plen comunicarea cu titlul „Sebeş 7.5 – o poartă a fortificaţiei medievale a Sebeşului redescoperită”, prin care autorul acesteia a supus atenţiei o serie de propuneri de restaurare şi punere în valoare a porţii de est a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, distruse în contextul evenimentelor din anul 1848, în urma bombardamentelor de artilerie lansate de armata imperială austriacă de pe dealul unde astăzi se află restaurantul „Motel Dacia” şi ale căror ruine se păstrează sub asfaltul şi pavajul din faţa Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Sesiunea de comunicări științifice și-a desfășurat lucrările în cadrul a două secţiuni dedicate „Arheologiei şi patrimoniului” şi „Istoriei”. Cu acest prilej, cei 36 de participanţi şi-au prezentat rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Ediţia din acest an a sesiunii de comunicări științifice a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a desfăşurat sub egida aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax