Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sesiune de comunicări științifice, la Muzeul din Sebeș: „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”

Publicat

În data de 15 octombrie 2021, la Sebeş, s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 36 de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică ICIA Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul de Istorie Turda şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Evenimentul ştiinţific a fost organizat la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, respectându-se toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a transmis un mesaj de bun venit oaspeţilor și a înmânat distincţii de excelenţă membrilor colegiului de redacţie al anuarului științific al muzeului din Sebeş, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, revistă care, ajunsă la numărul al doisprezecelea, şi-a creat o identitate proprie şi o foarte bună vizibilitate în lumea ştiinţifică din România şi din strănătate, situându-se printre cele mai bune reviste de profil. Au fost menționați în distincțiile onorofice: prof. univ. dr. Volker Wollmann, directorul revistei, conf. univ. dr. Cristian Ioan Popa, secretar de redacţie, lect. univ. dr. Călin Anghel, secretar de redacţie, conf. univ. dr. Sorin Arhire, dr. Radu Totoianu, Ovidiu Ghenescu şi dr. Călin Şuteu, membri ai colegiului de redacţie și membri fondatori.

Dr. Călin Anghel a prezentat numărul al XII-lea al revistei „Terra Sebus”, care reuneşte în cele 612 pagini ale sale, 26 de studii, articole şi recenzii din domeniul arheologiei, istoriei, istoriei artei, etnologiei și muzeologiei.

Conf. univ. dr. Amalia Pavelescu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a prezentat audienţei cartea semnată de dr. Radu Totoianu, „Păstoritul în Mărginimea Sebeşului”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021, o monografie dedicată acestei îndeletniciri tradiţionale a oamenilor din zonă, carte prin care autorul le dă acestora propria lor identitate în contextul mai larg al Mărginimii.

Dr. Mirel Drăgan de la Universitatea Politehnica Timişoara a prezentat în plen comunicarea cu titlul „Sebeş 7.5 – o poartă a fortificaţiei medievale a Sebeşului redescoperită”, prin care autorul acesteia a supus atenţiei o serie de propuneri de restaurare şi punere în valoare a porţii de est a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, distruse în contextul evenimentelor din anul 1848, în urma bombardamentelor de artilerie lansate de armata imperială austriacă de pe dealul unde astăzi se află restaurantul „Motel Dacia” şi ale căror ruine se păstrează sub asfaltul şi pavajul din faţa Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Sesiunea de comunicări științifice și-a desfășurat lucrările în cadrul a două secţiuni dedicate „Arheologiei şi patrimoniului” şi „Istoriei”. Cu acest prilej, cei 36 de participanţi şi-au prezentat rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Ediţia din acest an a sesiunii de comunicări științifice a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a desfăşurat sub egida aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Iulia Oejdean și Vlad Podean, Miss și Mister 2022 ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia

Publicat

Iulia Oejdean și Vlad Podean au fost desemnați Miss și Mister Boboc ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, după Balul Bobocilor, ediția 2022.

Balul a mai avut doi învingători, pe Miss și Mister Popularitate, titluri primite în urma voturilor de pe alba24.ro. Este vorba despre Diana Popa și Albert Aldea.

De asemenea, Miss și Mister Popularitate ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia au fost desemnați Alexia Tat și David Turc.


Opt perechi de tineri au susținut mai multe probe, vineri seara, în cadrul balului, organizat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Aceștia au avut de prezentat personaje din Lumea Disney, au avut de răspuns la întrebări de cultură generală, au avut de susținut și probe-surpriză și de talent.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță de cinci zile de 1 Decembrie și Sfântul Andrei. Care sunt zilele libere pentru bugetari în 2023

Publicat

Angajații de la stat vor beneficia de o minivacanță de cinci zile, începând de miercuri, 30 noiembrie și până luni, 5 decembrie, în ajunul de Moș Nicolae, după ce Guvernul a declarat zi liberă și vineri, 2 decembrie.

”Puntea” dintre zilele libere și weekend a fost aprobată de guvern, cu condiția să fie recuperată. 

Practic, minivacanța acoperă ziua de 1 Decembrie și sărbătoarea de Sfântul Andrei.

În ceea ce privește anul 2023, salariații trebuie să știe că vor avea parte de 12 zile libere legale.

Zile libere pentru bugetari și minivacanțe în 2023

În 2023, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Zile libere ianuarie 2023:

Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;

Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

Zile libere aprilie 2023:

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;

Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;

Zile libere mai 2023:

Luni 1 mai – Ziua Muncii;

Zile libere iunie 2023:

Joi 1 iunie – Ziua Copilului;

Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;

Zile libere august 2023:

Marți 15 august – Sfânta Marie;

Zile libere noiembrie 2023:

Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Zile libere decembrie 2023:

Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;

Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;

Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Pentru anul 2023, sunt propuse alte trei zile libere, zile-punte care să facă legătura între sărbători legale și perioade de weekend.

Astfel, vor fi trei minivacanțe suplimentare pentru bugetari. Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12.00, se deschide Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii.

Vor fi prezentate miniaturile modeliștilor din România, Anglia, Bulgaria, Italia, Serbia și Ungaria, multe premiate în concursurile interne și internaționale. Acestea vor fi structurate pe categorii și scări, dar și pe perioade istorice.

Sunt prezente și lucrările confecționate de copiii de la Clubul Copiilor Valea Jiului și de la Palatul Copiilor Sibiu, în cadrul cercurilor de modelism locale.

În cadrul Salonului va fi și o secțiune de fotografii dedicată Aniversării a 60 de ani de serviciu operativ în cadrul Forțelor Aeriene Române a avionului Mig 21.

Evenimentul este organizat de Asociația Modelism Alba (AMA – IPMS România), în parteneriat cu Cercul Militar Alba Iulia, Machete.ro, Aerohistoria și Aripi Argintii, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Salonul va fi deschis până în 28 ianuarie 2023, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în secțiunea Expoziții Temporare, de la etajul 2.

Evenimentul face parte din cadrul programului activităților Zilei Naționale a României de la Alba Iulia, la 104 ani de existență.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mobilizare de excepție la Șpring, în sprijinul unor familii afectate de incendiu. Mesajul primarului Iulia Stănilă

Publicat

Primarul comunei Șpring, Iulia Stănilă, a dat detalii despre modul în care s-a mobilizat comunitatea, în cazul incendiului care a distrus casele a două familii.

Reamintim că aceasta a fost prima care a invervenit în timpul incendiului și a scos oamenii din casă și s-a asigurat că nimeni nu este rănit, până la ajungerea pompierilor.

Vezi VIDEO: Cum a reacționat Iulia Stănilă, primarul din Șpring, la izbucnirea unui incendiu. În acel moment dădea un interviu la PROTV

Iulia Stănilă a mulțumit celor care au trimis încurajări și care s-au mobilizat pentru a ajuta familiile afectate de incendiu: de la forțele de intervenție, la oameni care au donat bani, materiale și s-au implicat în refacerea imobilelor.

”Vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au transmis vorbe frumoase și încurajări, sunt sigură că oricare dintre dumneavoastră ar fi reacționat la fel. Este îngrozitor să vezi cum în 7-8 minute arde agoniseala a două familii care au muncit o viață, fără să ai vreo putere să oprești asta.

În această poveste tristă eroii au fost voluntarii și angajații SVSU Șpring împreună cu viceprimar, pompierii de la ISU Sebeș, ISU Alba, care s-au chinuit peste 4 ore să izoleze incendiul, vecinii care s-au implicat, domnii de pe ambulanță, agenții de poliție, toți!

Fiecăruia în parte le mulțumesc în numele familiilor (…)

De asemenea, la această oră (după o lună de la incendiu) ambele case sunt acoperite și refăcute parțial, datorită unor oameni EXTRAORDINARI, care au sponsorizat familiile (…)

Le mulțumesc din suflet că au răspuns prompt la apelul meu și au sprijinit cu drag cele două familii, Dumnezeu să le întoarcă binele înzecit!

Le mulțumesc cetățenilor care au deschis cu drag ușa consilierilor și a donat fiecare cât a putut, strângându-se (pe bază de semnătură și tabel) aproape 30.000 lei

Mulțumim primariei Șpring și CL Șpring care au aprobat ajutorul de urgență in valoare de 5000 lei pentru fiecare familie!

Mulțumim tuturor oamenilor cu suflet mare care s-au dus personal la cele două familii cu bani, produse sau obiecte necesare!

Împreună putem muta munții!”, a fost mesajul acesteia, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax