Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Sinod a luat decizia de rearondare a Arhiepiscopiei Alba Iulia de la Mitropolia Clujului la cea de la Sibiu

Publicat

sfantul

Rearondarea teritorială a celor două mitropolii din Transilvania, a Ardealului, cu sediul la Sibiu, respectiv a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au fost discutate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care s-a reunit în şedinţă de lucru, joi si vineri.

Vă prezentăm hotărârea acestuia:

„Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează:

Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei;

– Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului;

– Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.

Reamintim că ierarhii din cadrul Sinodului BOR au luat în discuţie trei propuneri de rearondări teritoriale ce privesc mitropoliile din Ardeal, dintre care două interesează direct şi Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Astfel, pe lângă iniţiativa de trecere la Mitropolia Ardealului a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, au fost discutate iniţiativele de trecere ale eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei de sub jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Cluj sub cea a mitropoliei cu sediul la Sibiu.

În perioada precedentă reunirii Sinodului în şedinţă, reprezentanţii eparhiilor respective au motivat propunerile lor mai întâi pe întâlnirea comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, din decembrie 2011, de la mănăstirea din Sâmbăta de Sus, unde s-a discutat, de principiu, o eventuală reorganizare teritorială, respectiv pe hotărârile ulterioare ale adunărilor eparhiale, care s-au pronunţat favorabil trecerii sub jurisdicţia Sibiului.

Totuşi, forurile statutare, „investite cu atribuţii specifice în statutul BOR” sunt sinoadele mitropolitane şi nu şedinţa reunită a două astfel de sinoade mitropolitane, conform teologului Radu Preda. „Se face un abuz, am putea spune chiar grosolan, să se spună că şedinţa sinoadelor mitropolitane reunite a luat o decizie. Un organ care nu este statutar, ale cărui prerogative nu sunt prevăzute de statutul BOR, nu poate lua decizii care să fie ulterior puse în practică”, a subliniat Preda, potrivit cotidianului Ziua de Cluj.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, reunit în şedinţă marţea trecută, şi-a exprimat poziţia cu privire la rearondarea teritorială a celor două mitropolii, afirmând că în timp ce eventuala trecere a Eparhiei de Alba Iulia la Sibiu ar conferi o echilibrare teritorială a celor două mitropolii, cea a Oradiei „ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri”.

Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustinian Chira, îndeamnă la responsabilitate. „Noi n-avem voie să facem ce vrem noi, noi trebuie să facem ascultare. Şi eu, şi alţi episcopi şi chiar şi patriarhul trebuie să facă ascultare şi face de multe ori. De multe ori face lucruri cu care nu este de acord, dar vede că sinodalii au dreptate pentru că Sinodul are un rol vital. Sfântul Sinod e format din oameni de o competenţă extraordinară”, a subliniat ierarhul.

Aproximativ 65% dintre credincioșii Arhiepiscopiei de Alba nu doreau rearondarea eparhiei lor la Mitropolia Ardealului, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Vezi aici mai multe despre sondajul IRES.

sursa info și foto: Ziuade Cluj, basilica.ro

Serafim ARMANCA

Sfântul Sinod a luat decizia de rearondare a Arhiepiscopiei Alba Iulia de la Mitropolia Clujului la cea de la Sibiu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax