Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SFÂNTUL VASILE: Cui îi poți spune ”La mulți ani” de ziua numelui, în 1 ianuarie 2023

Publicat

petrecer sampanie

Prima zi din an este motiv de sărbătoare, mai ales pentru cei care-și celebrează onomastica de Sfântul Vasile. Aproximativ 600.000 de români poartă numele acestui sfânt.

Dintre aceștia, peste 500.000 sunt bărbați, iar aproximativ 90.000 sunt femei.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2023 * URĂRI de ANUL NOU 2023 * SMS cu FELICITĂRI pentru 2023 * MESAJE frumoase de REVELION  2023

Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare (n. 330, Cezareea, Cappadocia – d. 1 ianuarie 379, Cezareea Cappadocia) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii și unul din cei trei doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz („Teologul”) și Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a trăit în secolul al-IV-lea, provenind dintr-o familie nobilă de creștini: bunicul sau a murit ca martir, iar fratele său a fost Sfântul Grigorie de Nyssa. Un exemplu de bunătate, acesta și-a împărțit averea săracilor, apoi s-a calugărit și a întemeiat numeroase așezăminte de binefacere pentru cei nevoiași: azile, spitale, cantine, școli. A murit la doar 49 de ani, dar viața sa a rămas „un punct de referință pentru istoria creștinismului”.

Citește  și MESAJE de SFÂNTUL VASILE 2023 – 1 ianuarie. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui

Sf. Vasile este celebrat pe data de 1 ianuarie și de asemenea pe 30 ianuarie împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur (Chrysostom) și Sf. Grigore (Nazianzus) (Sfinții Trei Ierarhi – sărbătoare hotărâtă în 1081 de către Ioan Patriarhul Constantinopolului în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși).

Numele Vasile înseamnă regal, rege, conducător.

Pe 1 ianuarie sunt sărbătoriți cei care poartă numele Vasile, Vasilică, Vasilica, Sile, Sică, Sica, Vasea, Vasilca.

Cunoscut ca păzitor de duhuri rele „primul petrecăreț” sau „cu mare putere asupra dracilor”, Sfântul Vasile este aniversat în prima zi din noul an, când, potrivit tradiţiei, dacă ninge, anul va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

La noi astăzi e curenta formă Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populara Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiind preferat numele Vasilica. Diminutivele cele mai frecvente sunt Vasilica și Sică/Sica.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax