Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfârşit de an şcolar la Colegiul Militar din Alba Iulia. Miercuri, ultimul apel pentru promoţia 68 „Nicolae Bălcescu – 200”


Publicat

elevi colegiul

Ceremonialul închiderii anului școlar 2018-2019 la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia se va desfășura joi, 13 iunie, începând cu ora 09:00. Conform tradiției, cu o zi înainte, miercuri, 12 iunie, de la ora 21.00, va fi ultimul apel al promoţiei de absolventi 2019. 

Ultimul Apel – ceremonial cu tradiţie în Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, se va desfășura miercuri, 12 iunie, începând cu ora 21:00 pe platoul colegiului.

Ceremonialul închiderii anului școlar 2018-2019, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, se va desfășura, joi, 13 iunie, începând cu ora 09:00.

În cadrul ceremonialului sunt incluse momente specifice: acordarea premiilor de onoare, citirea ordinului de numire a noului elev plutonier adjutant al colegiului, predarea-primirea cheii generațiilor, fotografierea și dezvelirea tabloului promoției a 68-a, ce poartă denumirea onorifică „Nicolae Bălcescu – 200”.

Împreună cu cei peste 430 de elevi din toți anii de învățământ, la această activitate vor participa părinți, rude și prieteni, reprezentanți ai eșaloanelor superioare, ai administrației locale și inspectoratului școlar județean.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod GALBEN de vânt puternic în toată țara, marți, până la ora 23:00. La munte rafalele vor depăși 80 – 100 km/h

Publicat

vant puternic

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de intensificări susținute ale vântului valabilă marți, 18 mai, până la ora 23:00, în toată țara.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de marți (18 mai) vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50 – 60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70 – 80 km/h.

La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80 – 100 km/h.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15 – 20 l/mp și izolat 35 – 40 l/mp.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 3,5 km de drumuri din comuna Livezile urmează să fie modernizate și asfaltate. Decizie, luată de APM Alba

Publicat

Peste 3,5 km de drumuri din comuna Livezile, aflate în intravilanul localității Izvoarele și extravilanul localității Livezile, urmează să fie modernizate și asfaltate. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat luarea deciziei etapei de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Modernizare drumuri și străzi în comuna Livezile, județul Alba”.

Proiectul urmărește modernizarea a trei sectoare de drumuri, două dintre ele aflate în intravilanul localității Izvoarele și un altul în extravilanul localității Livezile.

Lungimea totală a drumurilor analizate este de 3.530 m având o îmbrăcăminte nepermanentă de tipul pietruirilor sau fără zestre rutieră conform Studiului geotehnic, ce necesită lucrări de modernizare a părții carosabile, decolmatarea dispozitivelor de colectare și evacuare a apelor pluviale, realizarea unor dispozitive de colectare și evacuare a apelor pluviale noi, realizarea unor podețe transversale pentru evacuarea apelor colectate către emisarii siguri din zona precum și realizarea unor lucrări conexe.

Lista drumurilor ce urmează să fie modernizate:

  • Drumul Cimitirului Tr. 1 începe și se sfârșește în drumul comunal DC 80, în intravilanul localității Izvoarele (672 m)
  • Drumul Cimitirului Tr. 2 începe din Drumul Cimitirului Tr. 1 și asigură accesul la cimitirul din localitate (421 m)
  • Drumul vicinal Livezile – Lopadea Veche pornește de la limita intravilanului localității Livezile, dintr-o stradă asfaltată și se continuă până la limita comunei. Întreg traseul drumului vicinal se află situat în extravilanul localității Livezile, asigurând accesul spre localitatea Lopadea Veche (2.437 m)

Traseul în plan al drumurilor urmăreşte în general traseul existent, dar în condiţiile prevăzute de reglementările tehnice în vigoare cu privire la amenajarea în plan a curbelor, acolo unde situaţia existentă a permis, s-au introdus curbe de racordare progresivă, precum și supralărgiri în curbe, iar în zonele înguste, în special în localităţi, unde situaţia existentă nu a permis aceasta, s-a micşorat viteza în curbe, astfel încât să fie respectate prevederile în vigoare. Se va asigura vizibilitatea pentru evitarea accidentelor.

Se vor realiza trotuare pe ambele părți ale drumului în intravilanul localității Izvoarele, unde amplasamentul o permite.

Pe drumurile propuse spre modernizare, pentru asigurarea continuității șanțurilor și rigolelor proiectate, se vor realiza accese la proprietate cu o lățime conform părților desenate (aprox. 4 – 6 m) prevăzute cu tuburi corugate din polipropilenă Dn 200-300-800 mm.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul educației: Câți elevi ai României s-au vaccinat anti-COVID. Nu se mai cunoaște exact numărul profesorilor imunizați

Publicat

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până în prezent, aproape 50.000 de elevi ai României, care au împlinit 16 ani, s-au vaccinat anti-COVID-19.

De asemenea, Cîmpeanu a mai precizat că la nivelul ministerului pe care îl conduce nu mai există o statistică exactă cu privire la câți profesori s-au vaccinat până în prezent, dar a spus că a cerut date de la fiecare școală în parte, date care trebuie prezentate până miercuri. 

Declarațiile au fost făcute de ministrul Cîmpeanu luni seara, în cadrul unei emisiuni la Digi24.

„Zilele trecute aveam 11.000 de elevi cu vârsta de 16 ani, aveam aproape 14.000 de elevi cu vârsta de 17 ani și peste 23.000 de elevi de 18 ani, deci 47.000 de elevi vaccinați din proprie inițiativă, din dorința lor. Și este admirabil sprijinul școlii și al DSP-ului local care, în cazuri precum Colegiul Decebal din Deva, au facilitat organizarea unui centru de vaccinare, la solicitarea elevilor de clasa a XII-a, care au vrut să fie siguri că nu vor avea probleme pe parcursul examenului de Bacalaureat. Este o dovadă de responsabilitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seara, la Digi24.

Am stabilit deja cu Valeriu Gheorghiță și cu Ministerul Sănătății că vom vedea în ce măsură putem să colaborăm pentru a susține vaccinarea la nivelul școlilor și al doilea aspect este – nu trebuie uitat nici acesta – pentru minori e nevoie de acceptul părinților pentru vaccinare. Toți cei care au fost în situația de a se vaccina au avut acest accept expres al părinților”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

O ”foarte mare” parte din profesori, vaccinați

În ceea ce privește numărul profesorilor vaccinați, ministrul educației susține că proporția este „foarte mare”. Platforma de vaccinare arată că numeric, în valoare absolută, sunt categoria profesională cea mai numeroasă care s-a vaccinat, depășind chiar și personalul medical, dar asta și pentru că în educație sunt mult mai mulți angajați. În România sunt cam 350.000 de angajați în domeniul educației, personal didactic și nedidactic, a precizat ministrul.

În afară de cei care figurează în platforma națională de vaccinare cu apartenență la domeniul educației și al căror număr se apropie de 160.000, mai sunt și cei care s-au vaccinat în centre drive-thru sau la maratoanele vaccinării, astfel că acum nu mai există o situație centralizată foarte exactă.

Miercuri, ministrul Cîmpeanu așteaptă un răspuns din partea școlilor

Sunt aproape 17.000 de școli de la care se așteaptă raportarea situației privind vaccinarea cadrelor didactice.

„Eu cred că am trecut de 50 la sută” (ca proporție a personalului vaccinat – n.r.), a menționat Sorin Cîmpeanu, adăugând că este de dorit ca proporția să ajungă la cel puțin 60-70 la sută. El spune că unii colegi din învățământ încă mai au „semne de întrebare” în legătură cu vaccinul. „Nu sunt neapărat împotriva vaccinării, doar că așteaptă să mai vadă… nu știu… efecte secundare dacă apar, în ce măsură”, a arătat Cîmpeanu, adăugând că până la toamnă speră ca acești angajați să se convingă.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă nu cumva ar trebui să se procedeze și la școală, cu profesorii, ca în cazul UMF Iași, care a impus studenților să se vaccineze sau să se testeze pentru a intra în examene, o decizie pe ministrul o consideră corectă, dată fiind și autonomia universitară.

În cazul școlilor, „nu știu să vă răspund, dar la Medicină știu să vă răspund, pentru că am acest argument: studenții intră în spitale, unde pacienților le soliciți un test”, a spus Sorin Cîmpeanu. „Dincolo de dorința noastră, uneori justificată, alteori mai puțin justificată, există legi”, a adăugat ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a IV-a: Astăzi, prima testare, cea de Limba română. Ce trebuie să știe elevii

Publicat

examen

Prima probă, cea de Limba Română, este susținută astăzi de către elevii de clasa a IV-a, la Evaluare Națională.

Evaluarea se desfășoară cu prezența fizică a acestora.

Miercuri testările continuă cu proba la Matematică, iar testarea la Limba Maternă va fi joi, 20 mai.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.

Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Calendar Evaluare Națională clasa a IV-a 2021:

Fiecare probă durează 1 oră

18 mai 2021: Limba română

19 mai 2021: Matematică

20 mai 2021: Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a IV-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 1 Matematică_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN IV 2021

În perioada 25-28 mai, va fi Evaluarea Națională pentru clasa a II-a.

AICI, toate modelele de subiecte.

CALENDAR AN ȘCOLAR SEMESTRUL AL DOILEA 2021:

Cursuri: din 5 mai până în 25 iunie, pentru elevii din clasele primare, toți copiii de la grădiniță și elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a

Cursuri: 10 mai – 11 iunie (clasele a VIII-a); 10 mai – 4 iunie (clasele XII/XIII)

Cursuri: 10 mai – 16 iulie pentru elevii din filiera tehnologică / învățământul profesional și tehnic (excepție calificarea asistent medical generalist – 27 august).

Probele scrise de la Evaluarea Națională clasa a VIII-a au loc în intervalul 22-25 iunie, iar cele de la Bacalaureat în intervalul 28 iunie – 1 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate