Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfârșit de săptămână încărcat de evenimente culturale, la Sebeș. Programul de sâmbătă și duminică și locurile de desfășurare


Publicat

Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural “Lucian Blaga” din Sebeș organizează la acest sfârșit de săptămână o serie de evenimente publice pentru cetățenii orașului și nu numai.

Este vorba despre scurte momente artistice simbolice dedicate comunității locale, cu implicarea unor resurse limitate, punând în prim-plan sănătatea publică și respectarea regulilor de distanțare socială, transmit reprezentanții administrației locale.

Programul este următorul:

SÂMBĂTĂ, 22 AUGUST 2020

PARCUL TINERETULUI

ora 20.00: vernisajul expoziţiei „Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local”;

ora 20.15: prezentarea catalogului de expoziție – “Sebeșenii și Unirea de la 1918”; invitat prof. Nicolae Afrapt, alături de dr. Radu Totoianu și dr. Călin Anghel, muzeografi – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș;

ora 20.30: moment artistic cu Ordinul Scutierilor de Muhlbach;

ora 21.00: proiecția filmului artistic „Maria, Regina României”, regia: Alexis Sweet Cahill.

DUMINICĂ, 23 AUGUST 2020

PARCUL TINERETULUI

ora 18.00: concert de promenadă cu Fanfara din Petrești;

ora 18.30: flash mob „Sebeșul în note muzicale” – moment muzical susținut de corul DoReMi al Centrului Cultural „L. Blaga” Sebeș, pregătit de Alexandra și Adrian Pamfilie, alături de cursanții școlii muzicale de vară (proiect sprijinit de Primăria Municipiului Sebeș);

PARCUL PRIMĂRIEI

ora 19.30: concert de promenadă cu Fanfara din Petrești;

GRĂDINA MUZEULUI MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEȘ

ora 20.00: expoziţia „Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local”;

ora 20.30: proiecția filmului artistic „Maria, Regina României”, regia: Alexis Sweet Cahill.

Vă reamintim că până la finele lunii septembrie, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm găzduiește expoziția pictorilor locali, sub genericul „Sebeșul în culori”.

”Transmitem publicului rugămintea de respecta cât mai riguros măsurile necesare pentru ocrotirea sănătății, accesul în zonele delimitate în care vor avea loc evenimente fiind condiționat de purtarea măștii de protecție, organizatorii oferind soluții dezinfectante și efectuând un triaj prin scanarea temperaturii” – precizarea reprezentanților Primăriei Sebeș.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba, ÎNJUNGHIAT într-un scandal pe stradă. Doi tineri sunt CĂUTAȚI de poliție

Publicat

Un bărbat din Doștat a fost înjunghiat în plină stradă, în urma unui conflict cu trei tineri. Momentan doar unul dintre cei trei agresori a fost reținut, iar polițiștii îi caută și pe restul tinerilor implicați în scandal. 

Potrivit IPJ Alba, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș l-au reținut pe un tânăr din Doștat care este cercetat pentru vătămare corporală. Seara trecută, în timp ce se afla pe o stradă din comună, împreună cu alți doi tineri, care se sustrag cercetărilor, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, l-ar fi agresat pe un bărbat.

În noaptea de 21/22 septembrie 2020, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș l-au identificat și reținut pe un tânăr de 25 de ani, din comuna Doștat, județul Alba, care, în seara zilei de 21 septembrie, ar fi fost implicat într-un conflict în urma căruia un bărbat de 30 de ani, din Doștat, a suferit o plagă înjunghiată.

Se pare că, între victimă și un grup de 3 tineri, aflați sub influența băuturilor alcoolice, între care și cel reținut, ar fi avut loc un conflict spontan, în timpul căruia unul ar fi folosit un cuțit cu ajutorul căruia i-a provocat o plagă înjunghiată în zona axilei.

După incident, cei 3 agresori au părăsit locul producerii acestuia, în încercarea de a scăpa de răspundere.

Victima a fost transportată la spital, pentru îngrijiri medicale.

La scurt timp, polițiștii l-au identificat și reținut pe unul dintre agresori. Se pare că ceilalți doi ar fi din județul Sibiu, iar polițiștii fac cercetări pentru identificarea și tragerea lor la răspundere penală.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală, iar investigațiile sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc incidentul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O nouă Școală SMART construită de la zero, la Ciugud. Cum va arăta școala „deschisă spre tehnologia viitorului”

Publicat

Primăria Ciugud a lansat în dezbatere proiectul noii școli. Noua școală va îmbina educația, cultura, sportul și va fi în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, oferind condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață, a transmis marți primarul Gheorghe Damian. 

„Acesta este un proiect important pentru următorii ani pe care îl lansăm oficial în dezbatere în mica noastră comunitate. De ce este nevoie de o nouă școală? După ce am construit prima școală smart din mediul rural din România, copiii noștri, care studiau până acum în școlile de la oraș, se întorc acasă. Astfel, dacă anul trecut porneam de la 108 copii, numărul elevilor care au ales școala smart ajunge acum la aproape 160.

Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare (europene și private ) pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că nu lăsăm să piară școala de la țară! Păstrăm și vechea școală pe care visăm să o facem un centru educațional de tip after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor. Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață.

Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligența multiplă, de la inteligența logică până la inteligența emoțională. Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri.

Știm că poate va fi cel mai greu proiect al administrației de la Ciugud și poate mulți vor spune că e „Ciugud to be true”, dar ne încăpățânăm să îl transformăm în realitate.
La Ciugud noi am înțeles de mult cuvintele lui Spiru Haret: <Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara>”, a transmis marți, pe pagina de Facebook, primarul Gheorghe Damian.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: TRASEUL centurii care va lega cartierul Cetate din Alba Iulia de A10. Patru benzi, trotuare și piste. Licitație pentru PUZ

Publicat

Primăria Alba Iulia a scos la licitație elaborarea PUZ pentru construirea arterei ocolitoare a municipiului pe latura de sud – vest. Potrivit temei de proiectare, drumul va avea patru benzi, trotuare și piste de biciclete pe fiecare sens de mers. Traseul va porni din giratoriu situat la intersecția dintre strada Lalelelor și Bulevardul Revoluției 1989 (zona Lidl) – pe strada Ion Lăncrănjan, va supratraversa strada Brândușei, va trece prin zona cartierului Recea și a fabricii Apulum și se va conecta cu DN 1 – descărcarea de pe Autostrada Sebeș – Turda, Nodul Alba Iulia Sud. 

Pe traseu sunt propuse trei sensuri giratorii, respectiv la intersecția cu strada Rogozului, pe strada Regimentul V Vânători (la urcarea pe pasarela Partoș, dinspre Sebeș) și la intersecția cu strada Viilor (la ieșirea de pe pasarela Partoș peste calea ferată, urcarea dinspre Alba Iulia).

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 22 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „Construire arteră ocolitoare pe latura de sud – vest a municipiului Alba Iulia). Valoarea totală estimată este de 102.400 de lei. fără TVA.

 

Traseul obiectivului propus se va realiza etapizat din sensul giratoriu situat la intersecția dintre strada Lalelelor și Bulevardul Revoluției 1989 (zona Lidl) și va conecta zona Cetate cu descărcarea de pe autostrada Sebeș – Turda prin strada Ion Lăncrănjan. 

Traseul a fost parţial reglementat prin PUZ „La Recea” aprobat cu HCL nr. 274/2003 completat cu HCL nr. 244/2010 si HCL nr. 191/2011 prin asigurarea circulației majore între zonele funcţionale și de locuit – prelungirea Bulevardului Revoluției 1989 și racordarea la DJ 107 A, rezolvarea unitară a tramei stradale cu zona Dealul Furcilor si cu zona Lalelelor.

În prima etapă se va reglementa traseul care începe din prelungirea Bulevardului Revoluției 1989 prin strada Ion Lăncrănjan ( intersecția cu strada Lalelelor ) și conectarea cu drumul naţional DN 1.

Se dorește amenajarea unui prim sens giratoriu în zona intersecției bulevardului propus cu strada Rogozului iar alte două sensuri giratorii vor fi prevăzute, unul la ieșirea din cartierul Partoș pe strada Regimentul V Vânători ( la urcarea pe pasarela Partoș ) și al doilea la ieșirea de pe pasarelă peste calea ferată ( la intersecția cu strada Viilor ). Aceste sensuri vor prelua traficul direcționându-l atât către zona urbană cât și către zona peri urbană a municipiului, reducând astfel ambuteiajele și noxele emise de autovehiculele prezente în trafic.

A doua etapă va reglementa realizarea traversării peste calea ferată și peste pasarela Partoș, realizându-se astfel legătura directă cu șoseaua de centură și cu nodul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda (sau conectarea cu aceasta).

Soluțiile tehnice vor fi prezentate în documentația de urbanism – faza PUZ – în conformitate cu studiul de trafic și de circulație al autovehiculelor si documentatia topografică. Din punct de vedere juridic, terenurile aparțin:

– statului Român – pentru obiectivele de interes naţional existente în zonă (drumuri naţionale, infrastructură de îmbunătățiri funciare, gaze naturale cu presiune înaltă, linii electrice aeriene cu tensiune medie)

– unităților administrativ teritoriale – pentru domeniul public sau privat al acestora

– persoanelor fizice şi/sau juridice – care au proprietăţi în zonă

Din punct de vedere economic terenurile aparțin intravilanului unităţii administrativ teritoriale cu folosință atât agricolă cât și construită. Terenurile private vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică, pe coridorul de expropriere stabilit prin documentaţia de urbanism.

Caracteristicile construcției propuse

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Propuneri ale părinților către Ministerul Educației: Elevii care nu vor să poarte mască să învețe de acasă

Publicat

Părinții elevilor cer o serie de schimbări în ceea ce privește interacțiunea dintre elevi și profesori la clasă dar și a modului de teleșcoală în ceea ce privește activitatea educativă în timpul pandemiei de coronavirus. 

Într-o cerere oficială, reprezentanții părinților au trimis Ministerului Economiei o serie de propuneri de modificare a ordinului comun cu regulile de organizare a școlilor și grădinițelor. Printre schimbările cerute de Federația Asociațiilor de Părinți se numără posibilitatea ca elevii și profesorii să interacționeze, profesorii să poată corecta un caiet în clasă, să poată merge printre bănci, scrie edupedu.ro.

O altă modificare cerută de părinți este ca “celor care nu vor să poarte mască să li se dea posibilitatea să învețe de acasă”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP-IP).

Ce modificări propun elevii

Orice părinte, inclusiv al copiilor sănătoşi, să poată opta pentru on-line, exercitându-şi dreptul la prevenţie pentru sănătatea copiilor şi a membrilor familie – având în vedere că decizia este descentralizată la nivelul CA, astfel de cereri ale părinţilor pot fi aprobate ţinând cont de dotarea şcolilor (posibilitatea de transmitere a lecţiilor on-line) şi, de asemenea, de dotarea personală pentru susţinerea învăţării on-line.

Sistem de învățare hibrid (S2) – posibilitatea de rotaţie a subgrupelor de elevi la 1-2 săptămâni în funcţie de decizia Consiliul de Administrație, cu aprobarea doar a Inspectoratelor Școlare Județene și a Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), fără reunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Elevilor care sunt on-line (explicaţie: este posibil ca echipamentul folosit să nu asigure calitatea transmisiei audio-video) sau lipsesc să li se pună la dispoziţie, pe platforma folosită de către școală, materialul didactic suport al lecţiei predate, la sfârşitul zilei – întrucât recuperarea materiei de la colegi poate fi incompletă sau cu greşeli sau complet lipsă.

Utilizarea manualelor de pe platforma pusă la dispoziţie de către MEC (www.manuale.edu.ro) astfel încât să ajutăm şi la reducerea greutăţii ghiozdanului.

Suplimentarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic astfel încât să poată fi respectate condiţiile din ordinul comun nr. 5.487/1.494/2020.

Angajarea unui administrator de reţea la nivelul fiecărui ISJ, care să vină în sprijinul fiecărei unități de învățământ, ori de câte ori este nevoie.

Reglementarea modului de justificare a absenţelor din cauza defecţiunilor tehnice (defecţiune dispozitiv, lipsă electicitate, lipsă semnal internet) – atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

Posibilitatea unității de învățământ de a decide, pentru clasele care nu sunt în ciclul primar şi ani terminali, să opteze pentru Scenariul 1 (cu ore față în față), cu condiţia respectării distanţării din punct de vedere fizic, chiar dacă localitatea/judeţul este în S2.

Eliminarea păstrării distanţării din punct de vedere fizic în microbuzele şcolare dacă timpul de deplasare nu depăşeşte 15 minute, cu respectarea numărului de locuri din microbuz şi obligatoriu purtarea măştii.
Atenţie la modul în care directorii unor unități de învățământ interzic elevilor posibiliatea de a veni cu sandwich şi apă potabilă de acas

În mediul exterior din cadrul UI (curtea şcolii), cu asigurarea distanţării de 1,5 m, elevii să poată renunţa la mască.
Posibilitatea interacţiunii profesor-elev prin deplasarea elevului la tablă şi a profesorului la banca elevului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate