Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi de siguranță în bucătărie pentru părinți și copii (P)

Publicat

Gătitul în familie creează amintiri (și abilități) care vor fi prețuite pentru o viață întreagă – indiferent dacă este vorba de o cină pripită în timpul săptămânii sau o masă mare pentru o ocazie specială.

Totuși, bucătăria poate fi un loc periculos. Sfaturile noastre de siguranță în bucătărie vă vor ajuta să transformați preparatul cinei într-o afacere sigură de familie.

Este ușor să vă lăsați captivați de entuziasmul unei rețete noi sau a unui meniu de sărbători, dar siguranța trebuie să primeze atunci când îi aduceți pe micuți în bucătărie. Vrem să vă ajutăm să vă bucurați de o activitate plăcută, de succes, fără griji (cel puțin când vine vorba de accidente). Înainte de a vă pune șorțul și a scoate acel robot de bucătărie, asigurați-vă că urmați aceste sfaturi.

Pregătiți bucătăria

Asigurați-vă că bucătăria este pregătită pentru asistenții începători. Asigurați cablurile lungi, astfel încât mâinile mici să nu dărâme aparatele mici de pe tejghea. Așezați blocurile de cuțite departe de îndemâna copiilor sau fixați sertarul cuțitelor cu un zăvor pentru copii. Blocați materialele de curățat, băuturile alcoolice și articolele periculoase, cum ar fi folia de plastic. Cu copii foarte mici, pregătiți ingredientele în avans, astfel încât să vă puteți concentra asupra siguranței, în loc să alergați în jurul bucătăriei. Și nu uitați să păstrați o trusă de prim ajutor aproape, în caz de ceva.

Spălați-vă pe mâini

Obișnuiți-vă micuții să se spele pe mâini (inclusiv sub unghii și brațe până la cot) în apă fierbinte cu săpun, înainte de a începe să lucreze în bucătărie. Chiar dacă lucrați doar cu un robot de bucătărie, aceasta este o cerință crucială pentru siguranța alimentelor. O modalitate de a face spălarea mâinilor distractivă și minuțioasă este să cântați în timp ce vă spălați pe mâini.

Purtați lucrurile potrivite

Acest lucru ar putea părea o prostie, dar părul și hainele pot transforma o sesiune de gătit într-un coșmar de bucătărie. Îndepărtați orice bijuterie care atârnă, suflecați mânecile și trageți înapoi părul lung. Pantofii antiderapanți vor ajuta la evitarea alunecărilor. Și faceți-vă copilul să se simtă profesionist cu propriul șorț.

Reiterați regulile

Este o idee bună să descrieți regulile de bază ale siguranței bucătăriei, înainte de a începe o aventură de gătit în familie. În plus față de a le arăta tuturor unde este extinctorul, iată câteva reguli de luat în considerare:

Numai adulții pot folosi și transporta cuțite.

Un adult trebuie să supravegheze orice lucru cu cuțitul – inclusiv cel dintr-un robot de bucătărie.

Nu atingeți aragazul sau cuptorul fără supraveghere (în funcție de vârstă).

Aveți grijă la alimente calde, precum și la oale, boluri, capace și alte recipiente care au fost pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Nu atingeți până nu primiți ok-ul de la un adult.

Întoarceți întotdeauna mânerele oalelor spre interior, pentru a evita scurgerile și arsurile accidentale.

Folosiți o ustensilă curată dacă trebuie să gustați creația dvs. și folosiți-o o singură dată. Fără scufundări duble sau degete!

Spălați-vă din nou dacă atingeți carne crudă sau alte ingrediente crude.

Cereți ajutorul, dacă aveți nevoie de el – nu vă asumați riscuri în bucătărie.

Configurați zone de siguranță

O altă modalitate de a vă îmbunătăți șansele de pregătire a mesei fără accidente este de a stabili zone sigure, în care copiii să poată lucra. Aceste zone sunt lipsite de cabluri și fire libere, instrumente de încălzire (inclusiv aragazul și aparatele precum prăjitoarele de pâine sau un robot de bucătărie), obiecte ascuțite și alte pericole potențiale.

Folosiți instrumentele potrivite

Ținețicontatât de rețeta dvs., cât și de nivelul de îndemânare al copilului, atunci când vă pregătiți pentru o sesiune de gătit în familie. Țineți la îndemână instrumente de siguranță, cum ar fi mănușile de cuptor.

Dacă intenționați să gătiți cu copiii dvs. în mod regulat, luați în considerare investiția în unelte de bucătărie concepute special pentru mâini mici. Puteți găsi cuțite, tocătoare, teluri și alte instrumente culinare potrivite pentru copii. Când îi oferiți copilului dvs. propriile instrumente, acest lucru ajută la prevenirea accidentelor și îi face să se simtă ca acasă în bucătărie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Lista informațiilor pe care restaurantele sunt obligate să le ofere clienților, din 20 decembrie. Ce trebuie să conțină meniurile

Publicat

Protecția Consumatorilor în România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant, transmit reprezentanții Info Cons.

Și șeful ANPC, Horia Constantienscu, a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie asemenea celor din magazin, astfel încât românii să știe ce conține mâncarea pe care o mănâncă.

Au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.

Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Din 20 decembrie 2022, devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Prin implementarea acestui ordin, România încearcă să iasă din topul statisticilor europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Declarație nutrițională

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene.

Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, restaurantele trebuie să ofere informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare;

Aditivi

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Șeful ANPC: Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?

„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime.

Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă.

Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a spus preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai mult de jumătate din maşinile aduse din străinătate în România au fost avariate. Una din cinci au kilometrajul modificat

Publicat

Una din cinci maşini rulate în România au kilometrajul modificat, reiese dintr-o analiză întocmită de o platformă care furnizează rapoarte despre istoricul auto. De asemenea, mai bine de jumătate dintre acestea au fost avariate. 

Astfel, conform raportului „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa. „Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, se menţionează în document.

De asemenea, mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2.938 de euro.

Pe de altă parte, România se prezintă ceva mai bine la vârsta parcului auto second-hand, cu o vechime de 9,19 ani, şi se clasează pe locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate.

Potrivit sursei citate, cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de minus 142,7 puncte şi unde aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47.500 km. Clasamentul continuă cu Ucraina (-141,9 puncte), Lituania (-108,4 puncte) şi România (-100,8 puncte).

„Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor. O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

În acest context, pe primul loc se află Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte, urmată de Germania – cu un scor de 96,8, Italia (90,8) şi Franţa (79,9).

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

„Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%). În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi”, conform raportului de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor circula autobuzele în Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie. PROGRAM 30 noiembrie – 2 decembrie 2022

Publicat

Mai sunt câteva zile până la minivacanța de 1 Decembrie 2022. Mare parte a instituțiilor publice nu vor avea program cu publicul încă de miercuri 30 noiembrie, fiind o mare sărbătoare religioasă: Sfântul Apostol Andrei. 

De asemenea, societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru  intervalul 30.11.2022-02.12.2022 după cum urmează:

-în data de 30 noiembrie 2022  (Ziua Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României) – program de duminică;

-în data de 1 Decembrie 2022 ( Ziua Națională a României) – program de duminică;

-în data de 2 decembrie 2022 – programul de transport al unei zile lucrătoare din perioada vacanței școlare. Programul de circulație al autobuzelor care transportă angajații societăților comerciale va fi adaptat în funcție de programul de lucru comunicat de acestea.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud,  Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra,  Mesentea, Coșlariu,  Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus,  Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea,  Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se reiau căutările minorului din Alba Iulia căzut în apele Mureșului, de pe pontonul de la Partoș. Cum s-ar fi petrecut dispariția

Publicat

O amplă misiune de căutare a minorului de 15 ani care a căzut în apele râului Mureș, duminică seara, a avut loc până la miezul nopții. Peste 25 de ofițeri ai ISU Alba l-au căutat pe băiat dar fără succes, până în jurul orei 00.00, apoi misiunea a fost întreruptă. 

Luni dimineața, în jurul orei 10.00, pompierii vor relua căutările în zona în care s-a produs dispariția. 

Potrivit surselor alba24.ro, minorul era alături de alți doi prieteni, pe malul Mureșului de mai multe ore, în plimbare. Cei trei copiii din cartier Cetate, se plimbau, iar la un moment dat, în jurul orei 17.40, minorul în cauză a vrut să își spele încălțările care erau murdare de noroi.

Atunci a mers pe ponton, și când ar fi pus piciorul pe o treapă a căzut în apele Mureșului. În câteva clipe ar fi dispărut în ape.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO-VIDEO: Un băiat de 15 ani din Alba Iulia a căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș. Este căutat de pompieri

Alarma a fost dată imediat după un apel la 112. În scurt timp peste 25 de ofițeri ISU Alba au împânzit zona și au început căutările. La fața locului au fost deplasate 6 autospeciale de intervenție și două bărci pneumatice, iar cercetări s-au făcut atât pe uscat cât și pe apă, pentru căutarea băiatul.

La fața locului s-au deplasat și primarul Gabriel Pleșa, prefectul de Alba, Nicolae Albu și șeful ISU, Ovidiu Costea.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax