Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi pentru ŞOFERI: Cum să îţi pregăteşti maşina pentru primăvară

Publicat

Nu doar când este frig şi în perioade în care iarna se prelungeşte până în prima lună din primăvară, cum a fost anul acesta, ci în orice sezon al anului, mașinile au nevoie de un pic de atenție din partea proprietarilor.

Sezonul rece este solicitant pentru mașini, indiferent ca este vorba despre SUV-uri sau mașini ceva mai mici. Temperaturile, gheața, sarea și nisipul de pe drumuri, dar nu numai, sunt factori care dăunează mașinii. Dacă îți dorești ca mașina ta să funcționeze cât mai mult timp fără reparații și la costuri reduse, iată cum trebuie să îți pregătești mașina pentru primăvara veritabilă:

Schimbă și verifică anvelopele

Dată fiind încălzirea vremii, ar cam fi cazul ca anvelopele de iarnă să fie schimbate cu cele de vară. În alegerea lor, se recomandă două lucruri esențiale: ține cont de clasele de eficiență și încearcă să cumperi anvelope noi.

În acelasi timp, asigură-te că presiunea din anvelope este cea optimă. Acest aspect este esențial, atât pentru siguranța ta în timp ce conduci mașina, cât și pentru consumul mașinii.

Un studiu realizat de către Centrul Național de Analiză și Statistică din Statele Unite, a arătat că mașinile cu anvelope umflate cu 25% mai puțin decât s-ar recomanda se expun mai mult riscului de accidente rutiere: „Atunci când o mașină experimentează probleme legate de anvelope înaintea unei coliziuni, fereastra de timp în care aceasta poate realiza o manevra de evitare este foarte scurtă, fapt ce vulnerabilizează mașina în cazul unui accident”, au precizat autorii studiului.

De asemenea, tot în cadrul acestui studiu, autorii au arătat faptul ca mașinile care au avut probleme cu cauciucurile înainte de accidente, s-au rostogolit într-o măsura mai mare decât cele care au avut anvelopele în stare bună.

Totodată, în mod surprinzător, SUV-urile sunt cele mai vulnerabile în fața problemelor legate de anvelope. Astfel, nu mai puțin de 45% dintre SUV-urile care au fost implicate într-un accident, au avut anumite deficiențe în ceea ce privește anvelopele.

La capitolul consum, un alt studiu, realizat de data aceasta de către Agenția de Protecția Mediului din Statele Unite, a arătat că o mașină cu anvelope umflate corespunzător consumă cu până la 3,3% mai puțin decât una cu anvelope umflate necorespunzător.

Cu alte cuvinte, dacă ai anvelopele umflate „ca la carte”, siguranța ta crește și la fel și economiile din buzunarul tău.

Schimbă uleiul si filtrele

Uleiul trebuie verificat periodic, fie la un anumit număr de km, fie după o perioadă de timp, în funcție de specificațiile mașinii. De asemenea, trebuie să fii foarte atent la tipul de ulei folosit. După estimările celor de la Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite, dacă folosești ulei de tip 10W-30 pentru o mașină la care se recomandă 5W-30, eficiența combustibilului poate scădea cu 1-2%. Cât despre filtre, acestea sunt la fel de importante. Despre filtrul de aer de exemplu, tot studiile arată că schimbarea acestuia în mod regulat, nu ajută la un consum mai mic, însă poate îmbunatăți accelerația mașinii.

Ștergătoare noi

Dintre toate consumabilele mașinii, ștergătoarele sunt probabil cele mai des afectate. Tocmai de aceea, acum este momentul să le verifici starea și să cumperi unele noi daca e nevoie. Urmează o perioadă cu multe ploi, iar pentru siguranţa ta este bine să ai ștergătoare funcționale.

Curăță mașina

Pe drumurile din Romania, sarea încă mai este folosită pe timp de iarnp. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii este obligatoriu să speli complet mașina, cât se poate de bine. Și nu doar pe dinafară și pe sinăuntru, ci și pe dedesupt, acolo unde este riscul cel mai mare ca sarea să producă daune.

Verifică bateria

Din nou, anotimpul rece afectează cel mai mult bateria mașinii. Ar fi bine să verifici starea acesteia, să fii atent la coroziuni sau la alte posibile probleme apărute, iar, dacă este cazul, nu ezita să schimbi bateria cu totul.

sursa: vezicatface.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax