Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sființii Petru și Pavel, căpeteniile Apostolilor. Tradiții și obiceiuri de respectat în data de 29 iunie


Publicat

Calendarul creștin îi celebrează la 29 iunie pe Sființii Petru și Pavel, căpeteniile Apostolilor. În calendarul popular, aleasa sărbătoare poartă numele de Sânpetru de Vară sau Sărbătoarea Lupilor, moment ce marchează mijlocul verii agrare.

Tradiţii strămoșești pentru noroc şi sănătate

Sfântul Petru este sfetnicul lui Dumnezeu Prin tradiţie, Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu și la marile praznice bisericești , ca și la marile sărbători creștine, când se deschid cerurile, la miezul nopții, credincioșii au ocazia să-l vadă de Sfântul Petru așezat alături de Dumnezeu la masa împărătească.

Și această imagine este reală, spun legendele, deoarece Dumnezeu îl consultă pe Sfântul Petru de câte ori ia decizii importante. De asemenea, Sfântul Petru îl însoțea pe Dumnezeu în drumețiile lui pe pământ.

Citește și MESAJE pentru sărbătoriţi de Sfinţii PETRU și PAVEL 2020: Idei de felicitări pentru cei care-şi celebrează ziua numelui

Sfântul Petru a primit misiunea să vegheze la porțile Raiului Datorită încrederii în Sfântul Petru, Dumnezeu i-a încredinţat acestuia cheile Raiului şi misiunea de a veghea la porţile sale. Pentru că este stăpânul cămărilor cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii.

În atribuţiile Sfântului Petre intră şi topirea în bucăţele mici şi fierberea grindinei, pentru ca acesta să nu distrugă recoltele. Sfântul Petru este patronul agricultorilor Fiind și patronul agricultorilor, Sfântul Petru răspunde de reușita recoltelor, guvernează căldura și ploile. Atunci când praznicul său nu este respectat de oameni, Sânpetru trimite pe pământ grindină și tunete.

Această zi îi protejează și pe agricultori.

Sfântul Petru împlinește o dorință celor care țin post negru Prin tradiție, se spune că , persoanele care țin post negru în ajunul sărbătorii, Sfântul Petru le împlineşte cea mai importantă dorință. Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

În această zi, oamenii din mediul rural ştiu că după Amuţitul cucului nu mai este mult până la seceriş. Din ziua de Sâmpetru de Vară încetează să mai cânte şi privighetoarea.

Merii nu se scutură până în ziua praznicului.

În tradiţia populară, până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Sânpetru îi octotește pe călătorii rătăciţi

Tot în această zi, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care devin călăuze bune pentru călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

La Moşii de Sânpetru se dau de pomană vase cu băutură și mâncare.

În ziua praznicului există obiceiul să se împartă și pomeni. În popor se spune că Moșii de Sânpetru au fost niște bătrâni, care împărțeau pomeni săracilor întâlniți în drumul lor și făceau numeroase minuni. În memoria acestor Moși, gospodinele împart săracilor vase pline cu vin, cu apă, cu lapte și mâncare gătită, pâine, flori și lumânări aprinse, pomeni care să le astâmpere setea și foamea pe lumea cealaltă.

Un ritual care aduce sporul în gospodărie

În ziua praznicului, pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru: credincioșii sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrişoare, zarzăre şi cu colivă; apoi, aceste ofrande se împart săracilor: copii și bătrâni. Când este dezlegare la consumul de mere

Prin tradiţie, tinerele nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere ; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Cum s-a inaugurat postul Sfântului Petru

O legendă spune că Sfântul Petru ajuta deseori o pescăriță din satul natal, de câte ori aceasta avea necazuri. Într-o noapte, aceasta a prins o mulţime de peşti. A doua zi însă, ea n-a reuşit să vândă în târg decât o mică parte din cantitatea pescuită. Supărată, pescăriţa s-a plâns Sfântului Petru, iar acesta a poruncit ca sătenii să țină post, astfel încât, să se vândă la târg tot peştele prietenei sale. Cu acest prilej, se spune, că s-a inaugurat postul Sfântului Petru.

Un ritual pentru frumuseţe contra pistruilor

Un vechi ritual respectat până în zilele noastre este de mare ajutor oamenii pistruiaţi. Ei trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .

Ce prevestește prognoza meteo în ziua praznicului

Tradiția spune că dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase sau seci de miez.
În ziua praznicului se respectă și sărbătoarea lupilor

În această zi, potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane în păduri, în gospodării sau în zone isolate. Totodată, lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

Ritualul cu mere dulci pentru împlinirea unei dorinţe

În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste daruri şi la anul. După ce am dăruit aceste ofrande, după masa de prânz, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şi miere, apoi ne punem o dorinţă fierbinte.

Talismanul cu usturoi și frunze de pelin pentru noroc

Din vremuri îndepărtate, în ziua praznicului, mamele pregătesc un talisman pentru fiicele lor: o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul este purtat timp de trei zile de fetele lor pentru ca acestea să fie apărate de farmece şi de iele, care ar putea să le fure norocul.

Apostolii Petru şi Pavel sunt protectorii penitenciarelor Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați protectorii spirituali ai deținuților și personalului care lucrează în administraţia penitenciarelor. Și cei doi Apostoli au fost închişi, dar nu pentru fapte rele sau pentru că ar fi greşit faţă de semeni, ci pentru că ei l-au recunoscut pe Iisus ca fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor al oamenilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Valea Aiudului, poluată cu vopsea lavabilă. Ce amendă a primit cetățeanul care a aruncat vopseaua în apă

Publicat

Un cetățean din Aiud a fost amendat cu 1000 de lei după ce a aruncat vopsea lavabilă în Valea Aiudului. 

Mai exact, în după amiaza zilei de 17 iunie, reprezentații primăriei Aiud au fost atenționați și au primit un video în care se putea observa cum apa este poluată.

La scurt timp, Poliția Locala din Aiud a identificat sursa poluării: (vopsea lavabilă aruncată ilegal în vale de către un cetățean care a vopsit ceva în curte).

Drept urmare, cetățeanul a fost amendat contravențional cu 1000 de lei.

Primăria Aiud a mai transmis într-o postare pe Facebook că: ”avem zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează spațiile publice sau mediul înconjurător de pe raza municipiului Aiud”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi însemnate și instabilitate atmosferică în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă noaptea

Publicat

Meteorologii au emis vineri un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică valabil în județul Alba și alte județe din țară până sâmbătă noaptea.

În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00t în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 … 30 l/mp și pe arii restrânse 40 … 50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, este în vigoare un Cod Portocaliu de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 … 50 l/mp și izolat 60 … 80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE LIVE VIDEO: Ședință de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia. Se votează tariful pentru colectarea deșeurilor inerte

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întrunesc vineri, 18 iunie, într-o ședință extraordinară de Consiliu Local. 

Cel mai important punct al ședinței în reprezintă aprobarea modificării tarifului pentru colectarea deșeurilor inerte din oraș și transportarea acestuia la Ocna Mureș.

UPDATE: Primarul Gabriel Pleșa a retras de pe ordinea de zi primul proiect, cel referitor la tarfiul pentru colectare și transport deșeuri din construcții.

Ce proiecte au de votat consilierii

1. Proiect de hotărâre privind modificarea tarifului de precolectat, colectat, transportat deseuri din construcții (asimilate) și demolări prevăzute la pct.5 al
anexei nr. 4 la Contractul de concesiune nr. 69525/2013

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în folosință gratuită către Asociația ”Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” a unui imobil (construcție) fosta
Centrală Termică nr.11, situată în Alba Iulia, str.Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr.15A

3. Proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale de primă înscriere a unui imobil (albia majoră râul Ampoi) situat în Alba Iulia, zona Ampoi I

4. Proiect de hotărâre privind deplasarea municipiului Alba Iulia pentru a participa la o întâlnire de lucru organizata la Tűrnitz și Salzburg – Austria, în perioada 23-27 iunie 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Publicat

Meteorologii anunță că în cursul nopții a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră, despre care se știe că este foarte puternic, după ce a trecut prin Bulgaria, pe la Varna.

Acesta ar putea aduce furtuni, avertizează meterologii.

În România, ciclonul va rămâne cel puțin până vineri seară, iar Administraţia Națională de Meteorologie e gata să emită coduri roşii.

Deocamdată, pentru zona Dobrogei a fost emis un cod galben de ploi, valabil în 6 județe.

Specialistul în fenomene extreme, Bogdan Antonescu, a explicat la Digi24, ce se întâmplă din punct de vedere meteorologic.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical.

Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale.

Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni.

Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat spus Bogdan Antonescu.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate