Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Siguranţa rutieră, în atenţia Instituţiei Prefectului Alba. Spaţiu la Serviciul Permise şi Înmatriculări, pentru susţinerea probei teoretice a examenului auto

Publicat

20141007_101255În şedinta de marţi a Comisiei Judeţene pentru Siguranţa Rutieră Alba, prezidată de subprefectul Cornel Murg, a fost prezentată propunerea ca în incinta sediului Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor Alba să fie eliberat un spaţiu ce va fi folosit pentru susţinerea examenului auto, proba teoretică. Astfel, s-ar evita deplasarea candidaţilor la sediul Instituţiei Prefectului.

Ordinea de zi a şedinţei cuprins analiza accidentelor grave de circulaţie produse pe drumurile publice din judeţul Alba în semestrul I 2014 şi o informare privind activitatea derulată de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Alba, în ceea ce priveşte obţinerea permiselor de conducere în semestrul I 2014.

Au fost prezenţi membrii Comisiei, respectiv şef serviciu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba, Mihail Zgârdea, comisarul de poliţie al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba- Serviciul Rutier Dorin Davidaş, şef Agenţia Alba – Autoritatea Rutieră Română Sorin Martoma, inspector coordonator judeţean, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Sorinel Nagyi, şef Reprezentanţă Alba a Registrului Auto Român Nicolae Rîşteiu, prim – vicepreşedinte a Filialei Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Marius Gabriel Drăguş, reprezentantul Federaţia Naţională a Formatorilor Auto din România Vasile Olălău, reprezentantul Federaţia Naţională a Formatorilor Auto din România, Vasile Dănilă.

20141007_101126Primul punct al ordinii de zi a fost prezentat de către comisarul de poliţie al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba- Serviciul Rutier, Dorin Davidaş.

În primul semestru al anului pe raza judeţului Alba s-au comis 56 accidente grave de circulaţie, înregistrându-se astfel o creştere cu 3,70% a accidentelor faţă de perioada similară a anului trecut. Principalele cauze ale comiterii accidentelor grave sunt următoarele: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor, nerespectarea distanţei între vehicule.

Cele mai multe accidente producându-se în intervalul orar 14.00 – 22.00. În ceea ce priveşte drumurile naţional europene şi autostrada A1, pe DN1 s-au produs 7 accidente, pe DN1 1 accident, iar pe Autostrada A1 un accident.

A două temă înscrisă pe ordinea de zi a fost prezentată de către Mihail Zgârdea, şef serviciu Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba.

În primul semestru al anului în curs au fost primite dosare de examinare şi s-au programat la examen pentru obţinerea permisului de conducere un număr de 5674 candidaţi. Procentul de promovabilitate la proba teoretică este 57,99%, dintr-un număr de 4.961 candidaţi examinaţi promovând examenul un număr de 2.877 persoane, iar la cea practică de 78,40% fiind admişi 2.193 candidaţi din 2.797 persoane examinate.

Problemele luate în discuţie în timpul şedinţei au vizat cu prioritate crearea unui spaţiu corespunzător în incinta sediului SPCRPCIV Alba, în vederea susţinerii examenului auto, proba teoretică, pentru a se evita deplasarea candidaţilor la sediul Instituţiei Prefectului, pentru a susţine această activitate şi revenirea la sediul serviciului în vederea programării la proba de traseu, dimensionarea numărului de examinatori la proba de traseu în funcţie de numărul de candidaţi, în vederea evitării susţinerii probei teoretice la un interval de timp prea mare faţă de momentul finalizării cursurilor şcolii de şoferi şi al promovării examenului teoretic, evitarea circulării la orele de vârf în zonele cele mai aglomerate din oraş a autoturismelor pe care viitorii şoferi învaţă să conducă, adaptarea programului de lucru la ghişee în raport de solicitarea cetăţenilor.

Subprefectul Cornel Murg a remarcat buna colaborare a reprezentanţilor instituţiilor prezente la şedinţă subliniind faptul că activitatea desfăşurată de aceştia se răsfrânge în situaţia regăsită pe drumurile judeţene. „Cu cât instructorii profesionişti sunt mai bine pregătiţi, cu atât numărul accidentelor se reduce. Totodată îmbunătăţirea activităţii de examinare ne oferă nouă, tuturor certitudinea creării unui climat se siguranţă pe şosele”, a precizat subprefectul Cornel Murg.

Referitor la problema organizării unui spaţiu corespunzător în incinta sediului SPCRPCIV Alba, în vederea susţinerii examenului auto, proba teoretică, noi deja facem demersuri în acest sens. Am identificat un spaţiu în incinta SPCRPCIV Alba, dar acesta este în prezent ocupat de angajaţi ai primăriei. Vă asigur că se vor purta discuţii pentru ca în viitorul apropiat acesta să se elibereze şi să poată fi pus la dispoziţia Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba” a mai declarat subprefectul Cornel Murg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Orbit de gelozie, un bărbat din Alba și-a dat foc la toate lucrurile din casă. Focul amenința casele vecinilor: Ce a urmat

Publicat

Distrugere este infracțiunea pentru care un bărbat din Hopârta a fost trimis în judecată, iar în data de 4 octombrie 2022, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Procurorii au notat că bărbatul  pe fondul geloziei a dat fost la lucrurile din casa sa, iar la scurt timp toată casa a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult de atât, focul se putea extide și la casele din jurul său au notat magistrații.

Potrivit magistraților, ”în actul de sesizare s-a reţinut că în data de 06.04.2022, în jurul orei 12.30, în timp ce se afla în locuinţa sa, inculpatul pe fondul geloziei, a procedat la incendierea bunurilor din interiorul locuinței, cauzând astfel un incendiu de natură să se extindă la imobilele dimprejur şi să pună în pericol viaţa unor persoane care se aflau în zonă.

S-a reţinut de către procuror că fapta inculpatului care, la data de 06.04.2022, în jurul orei 12.30, în timp ce se afla în locuinţa sa a procedat la incendierea bunurilor din interiorul locuinței, cauzând astfel un incendiu care a cuprins întregul imobil şi care a fost de natură să se extindă la imobilele dimprejur şi să pună în pericol viaţa persoane care se aflau în zonă, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de distrugere”, se arată în motivarea instanței.

Acum bărbatul va fi judecat pentru distrugere.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Strigătul de ajutor al moților din Apuseni care mureau de foame, în iarna anului 1922. Ce a făcut Regina Maria pentru a-i ajuta

Publicat

Iarna dintre anii 1921 – 1922 se pare că a fost grea pentru moții din Apuseni. Într-un număr al ziarului Alba-Iulia din 15 ianuarie 1922 reporterii vremii scriau că ”pier moții de foame”. Mai mult de atât, revoltat, reporterul care a acoperit subiectul scria că nimeni nu se interesează de problemele moților și că cei care le-au cerut voturile pentru un mandat de deputat, acum nu îi mai bagă în seamă. 

La ceva vreme după publicarea articolului, într-un alt număr al ziarului este scris că Regina Maria va trimite 10 vagoane de porumb Moților Înfometați.

În depozitul Arhivelor din Alba se află un exemplar al ziarului în care erau descrise problemele moților.

”Din țara Moților ne vin știri din ce în ce mai sfâșietoare. În Albac, Scărișoara, Neagra, Buciuman, Soharu, Mușca, Bistra, Brăzești, Ponorel, etc. foame mușcă cu furie din trupul sănătos al acestei mândre, dârze, eroice populații, care a fost în fruntea poporului român din Ardeal în zilele marilor jertfe și ale marilor isprăvi.

Pier moții de foame?…În România, țara luxului și a risipei, se găsesc oameni cari pier de foame? Da, pier de foame oameni de treabă…Și nimeni nu știe…Și nimeni nu vrea să știe și să audă…nimeni nu le sare într`ajutor.

Ar fi trebuit să fie Schuler-i pentruca generaul Averescu să-i audă. Ar trebui să fie conți, mikeș, ori castigione, pentruca să le ajungă glasul la urechile domnilor Tache Ionescu-Xeni etc…

Și Moții nu sunt decât bieți țărani români, oameni de treabă, a căror singură avere e omenia și munca de fiecare zi.

La București nu sunt urechi să le audă… și la Cluj – rușine!

Unde sunt acum generoșii cari le făgăduiau – și le vor făgădui mereu – totul, imposibilul chiar, când era vorbă să le smulgă câteva voturi pentru deputăție?

Numai la banchete și festivaluri își aduc aminte de moți, acești oratori de bâlciu, acești sătui Cațavenci ai zilelor noastre!…

Ce fac băncile ardelene, mari și mici. Ce face democrația ardeleană pentru salvarea acestor oameni cari pier de foame?

Nu simt că neăpsarea asta e criminală? Nu își dau seama cât datorează cei sus puși acestor moți? Acestor viteji moți cari pierd de foame în România întregită și liberă?…nu se tem de revolta și neîncrederea ce își va ridica capul în conștiința populară în fața acestei grozave priveliști a nepăsării și a egoismului fără margini”, scriau repoterii vremii, în ziarul Alba-Iulia.

Într-un alt număr, reporterii au scris că Regina Maria a trimis 10 vagoane de porumb pentru moții înfometați.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Decizii cu privire la barajul de la Roșia Montană: Oamenii evacuați se pot întoarce acasă. Ce trebuie făcut în regim de urgență

Publicat

Reprezentanții Prefecturii Alba au transmis deciziile care s-au luat în cazul problemelor apărute în barajul de la Tăul Mare, din comuna Roșia Montană. În primul rând populația aflată în proximitatea pârâului Foieș se pot întoarce acasă. 

De asemenea, autoritățile locale trebuie să facă un drum spre lacul de acumulare, și trebuie să găsească un executat care să execute o serie de lucrări pentru consolidarea barajulul.

Ce au decis autoritățile

Art.1.  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va reveni de îndată asupra Deciziei de evacuare a populației din gospodăriile aflate în proximitatea pârâului Foieș, de pe raza localității Roșia Montană, comuna Roșia Montană, județul Alba, emisă în data de 02.10.2022 și va informa populația că se poate întoarce la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO de la Primăria Abrud: Autoritățile anunță ce măsuri vor fi luate în cazul barajului de la Tăul Mare, Roșia Montană

Art.2.  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea în regim permanent 24/24, a funcționării scurgerilor prin sifonare a apei, instalate la lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba.

Art.3.  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri de a identifica în regim de urgență – maxim 3 zile, un executant pentru amenajarea în cel mai scurt timp a drumului de acces spre lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, în vederea facilitării intervențiilor de orice tip.

Art.4.  În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în regim de urgență – maxim 3 zile, un executant pentru efectuarea lucrării de repoziționare a conductei de preaplin Dn600 cu 3-5 m mai jos față de poziția actuală.

Art.5.  În calitate de deținător al lacului Tăul Mare, Consiliul Local al UAT Comuna Roșia Montană, va identifica în termen de maxim 3 zile, un proiectant și un executant pentru identificarea în maxim 14 zile a unor soluții tehnice și implementarea acestora pentru punerea în siguranță pe termen mediu și lung a barajului lacului de acumulare Tăul Mare.

Art.6.  Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Comunei Roșia Montană va lua măsuri pentru monitorizarea nivelului apei din lacul de acumulare Tăul Mare, iar în situația unei creșteri de nivel cu maxim 2 m față de nivelul actual, adică la un nivel de minus 3 metri față de cota înregistrată la momentul începerii evacuării apei din lac cu mijloacele fixe și mobile, se vor solicita în sprijinul comitetului local, forțe și mijloace din partea comitetului județean, respectiv Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba.

VEZI ȘI: VIDEO: Protest în fața Primăriei Abrud: Câțiva cetățeni se opun asanării complete a Lacului Tăul Mare, ”inima Roșiei Montană”

Art.7.  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba, va desfășura în continuare misiuni de evacuare a apei din lacul de acumulare Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba, cu ajutorul a 4 motopompe de mare capacitate, până la momentul începerii lucrărilor pentru repoziționarea conductei de preaplin Dn600.

Art.8.  În data de 08.10.2022, la ora 00:00 măsurile de asigurare/menținere a ordinii publice și de pază a bunurilor persoanelor evacuate din localitatea Roșia Montană, comuna Roșia Montană, se ridică, revenindu-se la activitățile normale de menținere a ordinii publice în localitatea Roșia Montană.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ghinionul unui hoț din Alba: Din patru ”lovituri” într-o noapte, în trei a fost prins de proprietari. Ce a reușit să fure

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Alba aflat momentan în Penitenciarul Aiud a fost trimis în judecată pentru furt calificat și violare de domiciliu. Mai exact, într-o noapte a intrat în curtea sau în casa unor oameni din Blaj pentru a fura bunuri. 

Însă, de trei ori a fost surprins de către proprietari, iar o dată a reușit să fure 120 de lei și un ceas. În data de 3 octombrie 2022 dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Ce a făcut, potrivit procurorilor

”Prin actul de sesizare, s-a reţinut în sarcina inculpatului că în seara zilei de 06.08.2022, ora 23:00, inculpatul a pătruns prin escaladarea gardului împrejmuitor în curtea cabanei persoanei vătămate  situată în locul numit ”Podul Ciontii”, a intrat în autoturismul marca Dacia proprietatea aceleiași persoane vătămate, ce se afla parcat în curte cu portierele neasigurate și a căutat bani și bunuri pe care să le sustragă. Constatând că a fost observat de persoana vătămată, inculpatul a fugit fără a mai sustrage vreun bun.

În dimineața zilei de 7.08.2022, în jurul orei 1.00 inculpatul a pătruns prin escaladarea gardului împrejmuitor în curtea imobilului aparținând persoanei vătămate  după care a intrat în casă pe ușa deschisă, iar din interior a sustras două portmonee în care nu se aflau bani și un telefon mobil.

Inculpatul a fost surprins de persoana vătămată, a fugit, iar în momentul în care a escaladat gardul, bunurile sustrase i-au căzut din buzunar, rămânând în interiorul curții.

În dimineața zilei de 7.08.2022, în jurul orei 03:00, inculpatul a deschis poarta curții imobilului persoanei vătămate a pătruns în curte, a intrat în casă pe ușa închisă dar neasigurată, iar din interior a sustras suma de 25 lei aflată într-un portmoneu, după care a părăsit imobilul. Inculpatul a fost observat de persoana vătămată în momentul părăsirii imobilului.

În dimineața zilei de 7.08.2022, în intervalul orar 03:00-04:00, deblocând cu mâna zăvorul de la poartă, inculpatul a pătruns în curtea imobilului persoanei vătămate după care, a intrat în garaj profitând de faptul că ușa de acces era neasigurată, iar din interiorul autoturismului marca Volkswagen cu numărul de înmatriculare, ce se afla parcat în garaj, având sistemul de închidere neasigurat, a sustras suma de 120 de lei și un ceas marca Fossil.

În dimineața zilei de 07.08.2022, în jurul orei 04:00, inculpatul a pătruns fără drept, pe ușa închisă dar neasigurată, în curtea imobilului aparținând persoanei vătămate după care, a intrat în casă tot pe ușa închisă dar neasigurată, iar în momentul în care a realizat că a fost observat de persoana vătămată, a fugit”, se arată în motivarea instanței din stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax