Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Silviu Bian a recunoscut şpaga: „Am luat aceşti bani pentru a începe să îmi fac campania electorală”

Publicat

Fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, a recunoscut marţi, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti că a primit două tranşe de bani de la Cristache Ristea, dar nu cu titlu de mită, ci „ajutor pentru campania electorală proprie”.

Audiat de instanţă, fostul secretar de stat a recunoscut la termenul de marţi doar faptele comise în lunile septembrie şi octombrie, când acesta a primit de la Ristea două tranşe de bani, dar despre care nu avea cunoştinţă că ar fi daţi cu tilu de mită, ci drept sprijin pentru campania electorală proprie. Menţionăm că, în momentul acceptării celei de-a doua tranşe de bani din partea lui Cristache Ristea, Bian a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

„Recunosc faptele din septembrie – octombrie 2011, ţin să menţionez că Ristea nu avea cum să îmi dea banii în pachet, pentru că de fiecare dată când veneam la Râşnov bagajele mi le căra şoferul sau Căliman. Am primit bani. Eu am înţeles de la Ristea că el se descurca. Am avut percepţia faptului că el coordonează de fapt societatea care derula proiectul. Am luat aceşti bani pentru a începe să îmi fac campania electorală. Oficial, în campanii, banii se primesc prin mandatarul financiar, dar ştim că se iau şi altfel. A existat o înţelegere între mine şi Ristea, în septembrie 2011, la o întâlnire de la Cluj în care, la un dineu, el mi-a promis că mă poate ajuta, fără a-mi detalia în ce consta ajutorul. Eu, între timp, am plecat în concediu, dar el a continuat să mă cheme la Râşnov. Îmi asum că am primit banii, am avut percepţia că sunt bani pentru campania mea electorală şi că reprezintă un ajutor de la un prieten, în calitate de persoană fizică, nu de director. De aceea eu cred şi acum că banii primiţi nu reprezintă mită, iar eu nu pot fi acuzat de luare de mită”, a declarat Silviu Bian.

Potrivit Gândul.info, Bian a fost întrebat de instanţă cum îşi explică sumele mari de bani oferite de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, în contextul în care acesta este un funcţionar cu salariu modic. Răspunsul lui Bian a fost că a avut percepţia că acesta are şi alte afaceri. În final, Bian a spus că nici nu s-a întrebat de unde avea Ristea banii.

Bian a deprins „o uşoară psihoză” privind modul de operare al serviciilor secrete şi ale DNA

O altă întrebare a judecătorilor a fost de ce Bian îl sfătuia insistent pe Ristea să acţioneze conspirat şi, în cazul în care este întrebat, să nu recunoască nimic, Bian a arătat, ironic, că a deprins „o uşoară psihoză” privind modul de operare al serviciilor secrete şi ale DNA. El a precizat că nu doar pe Ristea îl sfătuia să aibă grijă ce spune la telefon, ci pe toţi cunoscuţii săi. „Nu ştiam efectiv că sunt ascultat sau urmărit. L-am atenţionat pe Ristea referitor la DNA şi SRI, dar era ceva formal, am zis doar aşa, să spunem că era o premoniţie a mea”, a arătat Bian în instanţă.

Avocatul lui Silviu Bian a cerut marţi să se ia în discuţie şi cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a clientului său, iar asupra acestei solicitări, instanţa a rămas în pronunţare.

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie, pentru luare de mită în formă continuată. El este în arest din 16 octombrie, atunci fiind prins în flagrant în timp ce primea 82.000 de lei.

Sursa Gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan Simedru

    miercuri, 14.12.2011 at 12:49

    A dat Bianu vreo chitanta, pentru „acesti bani pentru campania electorala”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax