Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Simion Crețu:145 ani de liberalism. Aniversarea PNL poate reprezenta sprijinul și motivația pentru a reclădi o Românie puternică


Publicat

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de vizionari a pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult mai devreme, în perioada pașoptistă, momentul 1875 constituind doar instituționalizarea și coagularea unor grupări care existau deja pe scena politică. După 1866 liberalii au jucat practic rolul principal în procesul de modernizare a României.  

În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența. Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal. La finele Primului Război Mondial, România și-a împlinit obiectivul național al Marii Uniri, în timp ce la putere se aflau tot liberalii. Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România și pentru liberali, care au promovat reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală și măsuri de refacere a economiei. În toată această perioadă, România a devenit un stat național unitar, respectat în Europa, în care liberalii au acționat sub principiul „Prin noi înșine!”, care este și astăzi deviza Partidului Național Liberal.

După anii de guvernare haotică a social-democraților, care au frânat dezvoltarea țării, PNL a preluat rolul de a conduce guvernarea, dar momentele de cumpănă nu au întârziat. După rundele succesive de alegeri de anul trecut, am dovedit că suntem o forță și că putem oferi oamenilor cele mai bune soluții. Nu trebui mers prea departe, ajunge să ne uităm oriunde în județul Alba care este ritmul de dezvoltare sub conducere liberală. Înainte de toate, oamenii de aici sunt mândri de rădăcinile lor, de istoria noastră de milenii, de frumusețea acestor locuri. Liberalii și oamenii acestor locuri, iubesc Alba și Alba Iulia, care înseamnă ceva deosebit pentru fiecare.

Acum, în județul nostru, avem cel mai ridicat număr de salariați după anul 1998, adică 96.500 persoane, iar salariul mediu net lunar a ajuns în februarie 2020 la 2887 lei, adică mai mult de 600 euro, respectiv dublu față de valoarea echivalată în euro din anul 2007 (280 euro). Acești indicatori din societate sunt generați de indicatorii macro și microeconomici care poziționau foarte bine județul nostru înainte de criza COVID-19. Din punct de vedere economic, județul Alba ocupă o poziție bună la nivel național, fiind între primele 9 din țară, în privința PIB pe locuitor. Structura valorii adăugate brute, s-a modificat în ultimii ani în favoarea sectoarelor economice cu valoare adăugată mare, ponderea serviciilor crescând la 49,8%, iar ponderea industriei se situează la 38,6%. Pe de altă parte, județul nostru a atras resurse importante pentru dezvoltare, fiind derulate peste 2000 de proiecte prin toate programele finanțate din fonduri europene în ultimii 10 ani, a căror valoare totală depășește 3 miliarde euro. Dezvoltarea județului Alba a fost posibilă datorită interesului administrației publice locale, preponderent liberală, pentru o dezvoltare sustenabilă, prin atragerea de fonduri europene și nu numai în beneficiul cetățenilor.

Începutul acestui an ne-a arătat tuturor că loviturile pot veni de acolo de unde nu te aștepți. Criza coronavirus a afectat grav întreaga lume. Mii de bolnavi în țară, o luptă dură și surdă cu un inamic nevăzut, dar și nemilos, suspendarea libertăților individuale, blocaje economice… Le recunoaștem și încercăm să le depășim cu calm și cu determinare. Guvernul liberal condus de premierul Ludovic Orban a prezentat parlamentarilor și întregii țări măsurile luate pentru relansare economică. Cu toate că s-au impus măsuri foarte stricte de distanțare socială, în primul trimestru din acest an, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 2,7% față de primul trimestru al anului trecut. Datele Eurostat arată că, în același timp, economiile Franței, Italiei și Spaniei s-au micșorat cu 5,4%, 4,8% și 4,1%. De fapt, acest lucru a fost posibil datorită faptului că liberalii nu au închis niciun șantier, lucru care s-a văzut în structura creșterii economice. Sectoarele turismului și serviciilor conexe, industria spectacolelor, activitățile sportive și alte câteva domenii au fost lovite greu, dar Guvernul PNL a găsit soluția care permite companiilor să își amâne plata ratelor, investind sume importante pentru investiții publice în infrastructură, în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura sanitară, pentru a contrabalansa declinul unor ramuri economice. Cel mai important și recent semnal dat de Guvern este pregătirea unor resurse financiare în valoare de aproape două miliarde euro, pentru programe de susținere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în proiecte de investiții, la care se adaugă aproximativ 300 milioane euro sub formă de capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate în această perioadă, inclusiv din domeniul HoReCa.

Revenind la situația noastră locală, de aici, suntem mândri că ocupăm primele locuri din țară în domenii ca investiții străine (ISD) și exporturi. Datorită volumului substanțial de investiții directe, în valoare de peste 1,5 miliarde euro, și prin prisma indicatorului ISD/locuitor, Alba s-a situat în 2018 pe locul al 11-lea la nivel național. Județul nostru este și un exportator net, în anul 2019 soldul balanței comerciale externe fiind de +322,6 milioane euro, ce ne-a adus pe locul 7 la nivel național, adică de două ori mai mult decât media din țară. Valoarea exporturilor județului Alba, exprimată în euro, a crescut continuu după anul 2000, depășind 2,45 miliarde euro în 2019. Majoritatea investițiilor sunt concentrate în Sebeș, Alba Iulia, Blaj, Cugir și în câteva localități rurale, dintre care se remarcă Galda de Jos și Ciugud. Sunt totuși semne bune că și în celelalte localități lucrurile se vor dezvolta, după trecerea acestei crize.

Datorită fondurilor publice, europene și naționale, atrase în infrastructura de transport, rutieră și pe calea ferată, județul Alba va avea o poziție privilegiată și o conectivitate foarte bună cu alte regiuni europene. Astfel, vor putea fi valorificate mult mai bine rezultatele celorlalte investiții, social-economice sau edilitare și, până la urmă, vom putea constata direct creșterea calității vieții. Un rol important îl are și cel mai important oraș al județului – simbolul național – Alba Iulia. Aici chiar se vede procesul de dezvoltare și întreaga zonă din centrul județului atrage tot mai mulți investitori, ceea ce reprezintă și calea potrivită spre bunăstare.  În acest an putem să coagulăm toate interesele locale către un proiect prin care să dovedim că orice criză poate fi depășită cu hotărâre și muncă depusă de oameni preocupați cu adevărat de gradul de bunăstare și de siguranță al concetățenilor.

Aici, în Alba se vede că dezvoltarea se poate face pe principii liberale. Aici știm că se muncește în folosul comunității și tot aici vin românii pentru a asista, an de an, la Sărbătoarea de la 1 Decembrie. De aici putem începe efortul de reclădire națională, prin acțiunea noastră comună politică, legislativă și administrativă. De câte ori PNL a fost puternic, România a fost puternică. La mulți ani, PNL! La mulți ani, România!

Simion Crețu

Prim-vicepreședinte PNL AlbaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Porțiunile din glisiera mediană a Autostrăzii A1, între Sebeș și Sibiu, distruse în accidente, vor fi înlocuite, de vineri

Publicat

Două accidente care au avut loc săptămâna aceasta pe Autostrada A1, între Sebeș și Sibiu, au cauzat distrugeri la parapetul median. Zonele unde lipsesc parapetele sunt semnalizate, iar sistemele de protecție și siguranță vor fi înlocuite începând de vineri, au anunțat reprezentanții CNAIR. 

Reamintim faptul că marți, 2 iunie, un autotren cu nisip s-a răsturnat la km 295+800, în zona Cunța, iar o mare parte din încărcătură s-a împrăștiat pe șosea.

Vezi și FOTO-VIDEO ACCIDENT pe Autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Tone de nisip împrăștiate pe șosea. Se circulă pe banda de urgență

Miercuri, 3 iunie, un TIR a rupt glisiera mediană și a intrat pe contrasens, la km 304+400, în zona municipiului Sebeș.

Circulația a fost îngreunată timp de mai multe ore, fiind deviată pe banda de urgență.

Vezi și FOTO ACCIDENT pe A1, lângă Sebeș. Un TIR a rupt glisiera mediană și a intrat pe contrasens. Traficul, deviat pe banda de urgență

Potrivit CNAIR, ambele accidente au fost cauzate de explozia unei anvelope a autotrenurilor.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale.

foto: CNAIR

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când am putea scăpa de purtarea măștii. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Publicat

România ar putea renunța la obligativitatea purtării măștilor în spații închise în momentul în care în țara noastră nu vor mai exista cazuri noi de îmbolnăvire și focare de coronavirus, a anunțat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor la examene, Nelu Tătaru spune că decizia aparține Ministerului Educației. 

„Atâta timp cât vom mai vedea că mai avem nr de cazuri noi, vom purta mască, ca minim gest de protecție. Rămânem la o cale de transmitere cea mai importantă: aerogenă”, a spus Nelu Tătaru într-un interviu la Digi24.

Întrebat dacă ar putea fi vorba de o perioadă de un an, doi, ministrul a răspuns: „Sper să fie mai puțin de un an, doi. Sper să fie o lună, două de purtat masca, de purtat în spațiile închise, mijloace de transport, la serviciu. Gândiți-vă că acum 3-4 ani, când mulți mergeam în orașe europene, ne întrebam de ce asiaticii purtau măști. A rămas un obicei pentru poluare”.

În ceea ce privește renunțarea la măsura ca persoanele care călătoresc în alte țări să stea izolate 14 zile la întoarcerea în România, Nelu Tătaru spune că nu este momentul să se renunțe la această măsură. După 15 iunie, românii care se întorc din anumite țări ar putea să nu mai fie nevoiți să stea în izolare, însă o astfel de decizie nu a fost luată deocamdată și ar putea fi comunicată în jurul datei de 15 iunie, a explicat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății mai spune că, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus, spitalele de suport își vor relua, ușor-ușor, activitatea normală.

sursa: digi24.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Organizațiile pacienților atenționează că sunt internate doar cazurile urgente în spitale și cer măsuri

Publicat

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) trage un semnal de alarmă asupra faptului că în continuare sunt internate în spitale doar urgenţele şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsuri „pentru a nu mai fi încălcate drepturile pacienţilor”.

„Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor. Chiar dacă în alte domenii lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate”, potrivit unui comunicat al COPAC.

Coaliţia menţionează că, în urma semnalelor, a alcătuit o listă de încălcări a drepturilor pacienţilor: în continuare sunt internate doar urgenţele, pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie; aparţinătorii pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifică (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.), taţii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test.

„Pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul (…), pacienţii cu boli infecţioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau, acestea fiind spitale COVID sau suport”, precizează COPAC.

Pe lista întocmită de COPAC figurează şi încălcarea confidenţialităţii diagnosticului pacienţilor decedaţi de COVID, prin menţionarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar şi după moarte.

„Dacă în luna martie, când nu ştiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze”, potrivit comunicatului.

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că autorităţile trebuie să înţeleagă că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID.

„Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă, ca reprezentanţi ai pacienţilor, acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienţilor şi vă solicităm urgent să luaţi măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a spus Radu Gănescu.

COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz.

„COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse. Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor”, se arată în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Intervenție a pompierilor în Blaj, pentru deblocarea accesului într-o casă. O femeie avea probleme medicale

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemați să intervină, joi după-amiaza, pentru deblocarea ușii unei case din municipiu.

Incidentul a fost semnalat pe strada Costache Negri.

Pompierii acționează cu o autospecială.

Potrivit ISU Alba, o femeie a fost găsită în interiorul casei.

Aceasta era în stare de conștiență și primește asistență medicală de prim ajutor de la echipajul de Ambulanță.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate