Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Simpozionul „In Memoriam Ion Berciu”, la Muzeul Naţional al Unirii

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va găzdui, luni, începând cu ora 11.00, simpozionul In Memoriam Ion Berciu (1904-1986). Manifestarea va fi dedicată împlinirii a 25 de ani de la trecerea în nefiinţă a reputatului arheolog Ion Berciu, considerat al doilea întemeietor al muzeului albaiulian.

Director al prestigioasei instituţii de cultură albaiuliene în perioada 1938-1949, Ion Berciu a reuşit în acest timp să mărească considerabil patrimoniul muzeului, prin achiziţionarea unor preţioase colecţii arheologice şi numismatice. Dintre acestea, amintim tezaurul roman de la Tibru, compus din valoroase monede republicane de argint sau depozitul de brăţări şi topoare din epoca bronzului, descoperit la Ighiel. De asemenea, de numele lui se leagă şi fondarea, în 1942, a publicaţiei ştiinţifice a muzeului, periodicul Apulum.

După instaurarea regimului comunist în România, Ion Berciu a fost îndepărtat de la conducerea muzeului, ulterior fiind condamnat din motive politice şi închis (1952-1955). În anul 1958 se va reîntoarce la muzeu albaiulian, pe care-l va servi până la pensionarea sa, în 1976.

În cadrul manifestării, cei care l-au cunoscut personal, precum arheologii Gheorghe Anghel, Vasile Moga, Ioan Aldea sau scriitorul Ioan Bâscă vor evoca personalitatea celui care a fost Ion Berciu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. berciun

    luni, 07.02.2011 at 23:56

    Familia de ce nu a fost invitata ma intreb in rest au fost doar comunisti,Berciul a facut inchisoare si elita comunista acum in sarbatoreste , sa intors lumea cu fundul in sus ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax