Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Simulare Rompol: Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu și Dan Simedru, candidații din USL Alba care au șanse la alegerile parlamentare

Publicat

Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu și Dan Simedru ar avea cele mai mari șanșe dintre candidații USL Alba de a ocupa un loc în Parlamentul României. Asta ne arată un studiu  realizat de Barbu Mateescu, sociolog și absolvent al Universității din Pennsylvania efectuat în baza unei simulări Rompol. Acesta a întocmit o listă a candidaților USL pentru care ar exista toate premisele să devină parlamentari.

Sociologul pornește de la premisa că USL nu are nevoie de 50% din voturi pentru a obține majoritatea și poate nici chiar de 45% din voturi. Conform premisei, USL capătă 255 de parlamentari,  dintr-un total de 502. Cu 42% din voturi USL are 50,8% din mandate. „Nu am inclus în acest <50,8%> grupul minorităţilor naţionale sau UDMR. Evident, nu există o garanţie ştiinţifică. Este posibil ca USL să obţină, de exemplu, 44% din voturi şi mai puţin de 50% din mandate” explică sociologul pe blogul sociollogica.

Acesta arată că, potrivit  premisei (42% din voturi la nivel naţional), USL obţine peste 50% din voturi în mai mult de o treime din colegii. Alba nu se numără însă între acestea, ci doar: Argeş (10), Bacău (1), Bihor (1), Botoşani (2), Bucureşti (33), Buzău (6), Caraş Severin (2), Constanţa (14), Dolj (11), Galaţi (2), Giurgiu (5), Gorj (8), Hunedoara (1), Ialomiţa (5), Iaşi (16), Ilfov (4), Maramureş (3), Olt (10), Sibiu (3), Sălaj (1), Teleorman (9), Vaslui (5), Vrancea (4), Vâlcea (9).

Sociologul mai mai arată prin comparație că ARD, cu o performanţă mult peste sondaje (29%), câştigă doar 18 colegii din prima.

Pe lista rezultată în urma studiului sociologic și a simulării cu ajutorul Rompol apar, ca parlamentari USL, Dan Simedru (Cugir – Zlatna, Camera Deputaților) și Teodor Atanasiu (Alba Iulia, Senat) ambii de la PNL și Ioan Dîrzu (Apuseni, Camera Deputaților), de la PSD. Dintre aceștia, candidatul cu cea mai mare vizibilitate ar fi Teodor Atanasiu. Asta ar însemna că USL va lua sigur, în Alba, un colegiu de senator și două de deputați.

Citiți mai mult despre studiul realizat de sociologul Barbu Mateescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax