Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicaliştii din administraţie cer Guvernului să protejeze inspectorii fiscali. Sunt daţi în judecată ca persoane fizice de cei pe care-i controlează

Publicat

anafSindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici atenţionează că în ultimul timp inspectorii fiscali sunt daţi în judecată, în calitate de persoane fizice, de firmele pe care le controlează şi cer sprijin de urgenţă de la Ministerul Finanţelor şi ANAF. Potrivit acestora, funcţionarii sunt nevoiţi să-şi susţină singuri pledoariile în instanţă.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală naţională reprezentativă, trage un semnal de alarmă faţă de tendinţa tot mai accentuată a unor contribuabili (aflaţi în atenţia organelor fiscale), de a intenta procese funcţionarilor în calitate de persoane fizice, pentru presupuse culpe săvârşite de aceştia, în timpul acţiunilor de control derulate sub autoritatea Statului Român şi solicită Ministrului Finanţelor Publice şi Preşedintelui ANAF, în regim de urgenţă, promovarea unui act normativ care să estompeze acest fenomen, devenit în ultima perioadă, unul generalizat”, se arată într-un comunicat de presă al SNFP.

Sindicaliştii fac referire la practica unor contribuabili de a acţiona în instanţă organele fiscale, încercând astfel „intimidarea, descurajarea şi demobilizarea acestora” sau “împiedicarea continuării acţiunilor întreprinse, prin întârzierea întocmirii documentelor finale privind rezultatele inspecţiilor”.

Chiar dacă acţiunile de control sunt derulate în numele instituţiei, şi nu în nume propriu, ANAF şi Ministerul Finanţelor Publice justifică neimplicarea în apărarea propriilor angajaţi invocând inexistenţa cadrului legal care să îi permită o intervenţie în cadrul procesului, potrivit sursei citate.

Astfel, inspectorii fiscali, pentru că un au timp sau banii necesari pentru pregătirea apărării, sunt obligaţi să îşi prezinte singuri pledoariile, în faţa unor instanţe care „sunt nespecializate în domeniul financiar-fiscal”, iar la sfarsitul procesului pot avea „mari surprize, total neplăcute”.

„În atare condiţii, inspectorul fiscal este cel care, după orele de program, trebuie să îşi conceapă apărarea, să îşi angajeze avocat care să îl reprezinte, întrucât pregătirea lui nu este întotdeauna juridică, fiind nevoit să se deplaseze la distanţe de sute de kilometri pentru a-şi susţine cauza. Singura vină a lui rămâne aceea că «a avut neşansa» de a merge într-o acţiune stabilită de instituţie şi faptul că şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate, cu profesionalism, cunoscut fiind faptul că nu oricine poate practica cu iscusinţă şi dăruire această meserie (atragere de sume suplimentare pentru bugetul de stat, identificare şi combatere evaziune fiscala, scoatere la lumina zilei a economiei subterane etc.)”, potrivit SNFP.

„Tragem acest semnal de alarmă întrucât considerăm că nereglementarea imediată a unor astfel de situaţii, pe termen mediu şi lung, poate avea consecinţe nefaste şi extrem de grave în activitatea funcţionarilor Fiscului, bugetul de stat va avea mult de suferit, iar fenomenul evaziunii fiscale, încurajat de asemenea practici, se va aplifica”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. nicu

    marți, 06.10.2015 at 18:29

    Bun. Asa mai stim si noi ceva. Si la examene si la studii trebuie a aiba ei cunostinte vaste ca sa nu incalce, in primul rand dreptul cetatenilor si al contributorilor. Iar surprizele foarte mari, preferabil cu daune materiale sa li se aolice aa vada cum se castiga bani si ce greu si ce presiune este cand ai un proces.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax