Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sindicaliştii din Alba ameninţă ISJ Alba cu noi procese: „Nereţinerea pe statul de plată a cotizaţiei către sindicat este un abuz şi este ilegală”

Publicat

Sindicatul Învăţământ Alba a emis, miercuri, un comunicat de presă prin care a atras atenţia asupra faptului că MECTS şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba încalcă Codul Muncii, în care este stipulat clar că se interzice orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală. Acesta este reacţia sindicaliştilor la aflarea veştii că nu li se vor mai reţine pe statul de plată cotizaţia şi reţinerile către CAR.

Reprezentanţii Sindicatului Învăţământ Alba subliniază faptul că au aflat cu stupoare că ordinele transmise către MECTS şi retransmise ca sarcini către IŞJ Alba se fac în urma conferinţelor organizate de MECTS şi nu sunt transmise în scris, aşa cum ar fi legal. Aceştia consideră că tot personalul din învăţământ trebuie să fie informat că, în urma implementării ultimei variante de program EDUSAL 1.12, nu lise vor mai reţine pe statul de plată aceste cotizaţii, în ciuda faptului că, în cazul membrilor de sindicat, cotizaţia către această organizaţie ar fi deductibilă din impozit, în cuantum de maxim 1% – sarcină de calcul ce revine angajatorului, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Sindicaliştii atrag atenţia directorilor de şcoli că nereţinerea pe statul de plată a cotizaţiei către sindicat va genera o transmitere eronată a dărilor către stat, a taxelor şi impozitelor, lucru ce va afecta veniturile lunare ale angajaţilor din învăţământ. Aceştia susţin că vor fi obligaţi să acţioneze în instanţă pentru calcularea greşită a drepturilor salariale şi încălcarea legii.

„Considerăm că se va crea o stare de tensiune în rândul tuturor angajaţilor din învăţământ care au reţineri către terţi. Ordinul MECTS care stipulează cele prezentate şi modul de transmitere a punerii lui în aplicare îl considerăm o gravă discriminare la adresa angajaţilor din învăţământ faţă de celelalte categorii sociale cu statut de angajaţi. Cerem organelor competente să se autosesizeze în acest sens şi cerem deasemenea IŞJ Alba să-şi asume şi să emită în scris către unităţile de învăţământ toate ordinele care aparţin IŞJ. Cerem imperativ Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ să facă toate demersurile legale pentru îndepărtarea acestui abuz, inclusiv acţionarea în instanţă pentru nerespectarea legii de către MECTS”, au transmis sindicaliştii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax