Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sindicaliștii din ANAF amenință cu greva. Vor creșterea salariilor și eliminarea incompatibilităților

Publicat

anaf

Sindicatele din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) amenință cu greva generală dacă nu sunt mărite salariile angajaților din sistem.  Federația Sindicatelor „Solidaritatea” solicită aplicarea urgentă și unitară a legii salarizării, dar și eliminarea incompatibilităților.

Sindicaliștii cer, de asemenea, organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate.

Totodată, sindicatele din ANAF solicită elaborarea de urgenţă a unui statut al personalului din Ministerul Finanţelor şi ANAF, în completarea Codului Administrativ.

„Solicităm aplicarea urgentă şi unitară a legii salarizării, fără discriminări şi în acord cu Decizia nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale, eliminarea incompatibilităţilor impuse sau acordarea unui spor de incompatibilitate în cazul păstrării acestora, organizarea în cel mai scurt termen al examenelor de promovare în funcţie publică şi asigurarea consumabilelor la nivelul instituţiilor subordonate.

(…) Atragem atenţia că în cazul în care problemele prezentate nu-şi vor găsi rezolvarea, luăm în calcul deschiderea unui conflict de muncă, în baza Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social, care poate duce inclusiv la grevă generală.

În această situaţie, subliniem existenţa unei posibile blocări indirecte a întregii activităţi guvernamentale”, se menţionează într-un comunicat al federației, citat de Agerpres.

Cum sunt motivate revendicările

Sindicaliştii susţin revendicările menţionând creşterea inflaţiei, majorarea preţurilor la toate bunurile de consum, la utilităţi şi servicii.

Reprezentanţii sindicatului ”Solidaritatea” amintesc de „regimul incompatibilităţilor legale impuse”, în condiţiile în care „un angajat al MF/ANAF nu are dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să desfăşoare nicio altă activitate legală producătoare de venituri în afară de raportul de serviciu, aşa cum au posibilitatea, spre exemplu, cei din sectorul medical, din învăţământ şi alte ramuri bugetare”.

Sindicaliştii menționează „existenţa unor diferenţe salariale pentru încadrări pe funcţii similare, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă şi discriminatorie a principiilor Legii Salarizării Unice, precum şi a Deciziei nr. 794/2016 a Curţii Constituţionale” și „subvenţionarea activităţii statului român de către proprii angajaţi prin achiziţionarea de către aceştia de hârtie, tonere de imprimantă, dosare, etc. întrucât angajatorii nu oferă minimul necesar pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor coordonate”.

Pe lista de nemulţumiri se mai află:

  • complexitatea şi importanţa socio-economică a muncii desfăşurate
  • complexitatea atribuţiilor
  • volumul de muncă
  • lipsa acută de personal.

FSAF ”Solidaritatea” este o federație sindicală care asociază sindicate din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor Publice, ANAF și unități subordonate.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax