Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu procese. Mai mulți profesori din Alba nu și-au primit banii cuveniți pentru concediu

Publicat

Mai mulți profesori din Alba sunt nemulțumiți că nu și-au primit banii cuveniți pentru concediu. Sindicatul Învățământ Alba amenință că va da în judecată administrațiile locale, dacă nu se deblochează banii necesari plăţii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă.

În mai multe zone din judeţul Alba au fost înregistrate solicitări scrise către primării, în vederea soluționării problemei legate de întârzierea plăţii indemnizaţiilor de concediu pentru profesori. Dacă, după 30 de zile în care primăriile sunt obligate să dea un răspuns, nu se rezolvă nimic, sindicaliști din învățământ vor recurge la instanța de judecată. Potrivit Legii nr. 53/2011 privind Codul Muncii, indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

În Alba Iulia sunt mai multe unități de învățământ care nu și-au primit bani aferenți concediului de odihnă, printre acestea numărându-se și Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”. Liderul Sindicatului Învăţământ Alba, Ioan Stanca, a precizat că, la Câmpeni, din informațiile deținute, doar unii profesori au primit banii. Cea mai dificilă situație se întâlneşte la Aiud și Ocna Mureș, unde nu au fost făcute plăţi. ”În acest an, spre surpinderea noastră, a celor care suntem lideri de sindicat, constatăm că din nou se încalcă legea. Este vorba de articolul 150 din Codul Muncii, aliniatul 3 care prevede ca plata să se facă de către angajator cu 5 zile înainte de plecarea în concediu, ori în învățământ s-a obișnuit să nu se plătească acești bani; s-au dat parțial, pentru lunile iunie și iulie, doar la anumite unități de învățământ. În zona Aiud – Ocna Mureș, nu au primit deloc bani, urmând să primească probabil parțial, în două-trei zile. Același lucru se întâmplă și în Alba Iulia, în sensul că nu s-au dat integral, doar parțial. Se pare că există o practică neortodoxă a contabililor din școli, care nu solicită decât după ce vorbesc telefonic la Trezorerie  și li se spune <Solicitați  doar 70%, că atâția bani avem să vă dăm> și contabilii, în loc să facă demersurile care sunt obligatorii, fac ceea ce li se spune. Nu ştim, în acest moment, dacă să declanşăm acțiunea de a face demersuri în instanță pentru a ne câștiga drepturile care se cuvin”, a declarat profesorul Ioan  Stanca, președintele Sindicatului Învățământ Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax