Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Sindicaliștii din învățământ avertizează: Interzicerea detașărilor în sistemul public poate duce la închiderea de școli

Publicat

sala de curs economic

Sunt școli în România care ar putea rămâne închise săptămâna viitoare, în urma măsurii Guvernului de interzicere a detaşărilor în sistemul public, susţine Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, într-un comunicat de presă.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” solicită Guvernului să găsească de urgenţă o soluţie, astfel încât activitatea din unităţile din învăţământ să nu fie perturbată de prevederile art. 3 din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit acestui act normativ, toate detaşările încetează imediat ce ordonanţa de urgenţă intră în vigoare, completează sindicaliştii din Educaţie. De asemenea, liderul „Spiru Haret”, a avertizat asupra pericolului încetării plăţii salariilor în sistemul de învăţământ în urma interzicerii detaşărilor în sistemul public.

„În condiţiile în care Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu vor găsi o soluţie de urgenţă, riscăm ca în multe unităţi de învăţământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte dintre contabili erau detaşaţi din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unităţi de învăţământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, şoferi de microbuz şcolar sau fochişti. FSE ‘Spiru Haret’ nu a susţinut niciodată practica detaşărilor pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice însă, în situaţia actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante”, a declarat Marius Nistor.

FSE „Spiru Haret” aminteşte că Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede, la Art. 3 că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept, mai precizează FSE „Spiru Haret”.

Sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax