Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Sindicaliștii din învățământ încep protestele: Sediile prefecturilor din ţară vor fi pichetate. Ce revendicări au profesorii

Publicat

foto: rol ilustrativ / arhiva alba24

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunţă organizarea mai multor acţiuni de pichetare a prefecturilor judeţene. Sindicaliștii din educație amenință cu greva generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

În această săptămână vor avea loc proteste ale organizaţiilor judeţene afiliate FSLI, marți la Constanţa, miercuri în Ialomița, iar joi în Argeș, Buzău, Călărași, Dolj și Prahova.

Protestele vor continua şi în săptămâna 20- 24 martie 2023 tot cu pichetarea sediilor prefecturilor din alte judeţe, acţiuni sindicale la care vor lua parte membrii organizaţiilor sindicale afiliate FSLI şi FSE „Spiru Haret”, potrivit unui comunicat de presă.

„Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent.

Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă.

Ce cer sindicaliștii din educație

Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România”, se arată în comunicatul semnat de liderii celor două federații sindicale, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

FSLI şi FSE „Spiru Haret” cer de urgenţă Guvernului României, printre altele, să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ.

Astfel,  toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022, identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar.

Sindicaliștii din educație mai cer adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.

O altă revendicare se referă la aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

Grevă generală în luna mai

Sindicaliștii din educație spun că, în cazul în care solicitările lor rămân fără rezolvare, vor picheta sediul Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, vor organiza un marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023 și vor declanșa o grevă generală în ultima decadă a lunii mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dolfi

    marți, 14.03.2023 at 18:13

    aha… deci sporuri si salarii. Nimic despre legile naspa ale educatiei. Nimic pentru a creste eficienta si pentru alinierea la secolul 21 a programei.
    Curand vom vorbi Chineza ca o sa cucereasca ăia tot fiind mult mai bine adaptati secolului in care ne aflam, cu tot sistemul lor totalitar in care se afla.

  2. PILU

    miercuri, 15.03.2023 at 01:30

    da, si sanatatea este „varza” , au crescut salariile doctorilor care cu tot cu sporuri si garzi ajung la 25.ooo lei/luna, restul angajatilor, aproape de salariul minim pe economie !
    Legi facute de niste…incompetenti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax