Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicaliștii din Sănătate cer ca orele suplimentare să fie luate în calcul la pensie

Publicat

upu alba, urgente, spital alba

Sindicatele din Sănătate au solicitat joi Guvernului și Parlamentului României introducerea în sistemul de pensie a echității salariale prin luarea în considerare a stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților. Mai mult ei cer să fie luat în calcul și stagiul de cotizare corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului (în calitatea de inițiator al proiectului privind noua lege a pensiilor) și Parlamentului României introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.

Prin această măsură calculul stagiului de cotizare trebuie să ia în considerare fiecare oră de lucru desfășurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. În absența recunoașterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră.

Pentru o corectă înțelegere a situației un exemplul care ilustrează în mod adecvat natura problemei îl reprezintă cazul medicilor care efectuează gărzi. Un medic aflat într-o astfel de situație efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceștia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultății), față de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM.

Efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporțională a vârstei de pensionare, medicul din exemplul nostru trebuind să aibă dreptul la o reducere proporțională a vârstei de pensii dacă solicită acest lucru.

De această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici (toți medicii care efectuează gărzi) și cca. 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au două sau mai multe CIM-uri).

Solicitarea noastră nu vizează acordarea unui tratament preferențial (o astfel de prevedere este aplicabilă tuturor salariaților din România aflați în astfel de situații), ci o măsură firească de echitate față de salariații care își dedică cea mai mare parte a vie-ții lor activităților profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporțională a vârstei de pensionare.

De menționat că, în forma actuală, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a plătit indemnizație) ca fiind stagii de cotizare, ratând însă situațiile în care salariații au o desfășurat efectiv activitate și au avut stagiu de cotizare. De asemenea, de dreptul solicitat de noi beneficiază deja cetățenii care lucrează în străinătate și, simultan, își „cumpără vechimea” (stagiul de cotizare) în sistemul de pensii obligatorii din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax