Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicaliştii din sistemul sanitar se pregătesc din nou de proteste. Au anunţat pichete din 23 iunie. Cer salarii mai mari şi deblocarea posturilor din spitale

Publicat

Sindicaliştii din sistemul sanitar anunţă că se pregătesc din nou de proteste, având în vedere că negocierile cu Ministerul Sănătăţii nu au fost concretizate prin rezultate care să-i mulţumească. Prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a reamintit de salariile mici din sistem, de angajaţi cu  aceleaşi venituri şi pregătire diferită şi angajări în spitale a unor persoane care nu au legătură cu activitatea de sănătate.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie vor fi pichete de protest la Ministerul Sănătăţii.

În 26 iunie şi 2 iulie, protestele vor fi la Ministerul Muncii, iar în 27 iunie şi 3, 4 iulie vor picheta Ministerul Finanţelor.

Potrivit lui Sepi, pentru aceste manifestări există acordul reprezentanţilor din teritoriu ai federaţiei. Sindicaliştii cer creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, deblocarea posturilor din sănătate.

Liderul Federaţiei Sanitas a precizat că s-a ajuns la această situaţie întrucât până acum revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate, de cinci ani nu s-au mai găsit soluţii pentru aceştia, iar în sănătate este un deficit enorm.

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas cer, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.

Marius Sepi a mai spus că dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în 7 iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, existând posibilitatea de a se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.

Liderii federaţiei sindicale s-au întâlnit, în 29 mai, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe şi cu ministrul pentru Dialog Social şi au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială.

Sepi preciza atunci că s-a solicitat transformarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, data limită de soluţionare fiind 10 iunie.

Reamintim că la sfârşitul anului trecut sindicaliştii din sănătate au fost în pragul grevei generale, după o serie de proteste pe aceeaşi temă, însă au renunţat după ce Ministerul Sănătăţii aprobat deblocarea a peste 1000 de posturi. Însă Marius Sepi a amintit că “în multe spitale au fost angajate persoane care nu au neapărat legătură cu munca din spital”, iar „unii care intră acum în sistem au salarii mai mari faţă de cei cu vechime de peste 20 de ani”.

A mai amintit că în sistemul sanitar sunt cele mai mici salarii, că sunt situaţii în care un asistent lucrează cu de bolnavi cu afecţiuni psihice sau că peste 50 la sută din spitale nu mai acordă tichete de masă pentru angajaţi sau de legislaţia pentru sporuri care este depăşită.

surse: mediafax, antena3

foto: arhivă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax