Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sindicatul Sanitas din Sănătate intră miercuri în grevă japoneză. Modificări la salariile de bază, propuse de Ministerul Muncii

Publicat

Sindicaliştii din sănătate vor declanşa miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială. Potrivit reprezentanților Federației Sanitas, greva se va desfășura fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor. 

„Nu vă lăsați amăgiți, greva japoneză anunțată de membrii SANITAS din Sănătate și Asistență socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă <jumătăți de măsură>!

Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora.

În acest moment, orice amânare a soluțiilor la TOATE revendicările SANITAS nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulțumirilor adunate de angajații celor două sisteme în ultimii ani! Ați <contabilizat> până acum:

  • Aplicarea parțială și inechitabilă a Legii salarizării bugetare în Sănătate și în Asistență socială;
  • <Parazitarea> Legii salarizării bugetare cu fel de fel de ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern care au blocat sporurile, au afectat indemnizațiile de hrană și, în ultimă instanță, au diminuat veniturile angajaților din cele două sisteme;
  • Gestionarea pandemiei cu prețul unor presiuni extreme puse pe salariații din spitale, centre de asistență socială, centre medicale etc., situație care a adus Sănătatea și Asistența socială la limita de rezistență;
  • Blocarea dialogului social și tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă;
  • Sub-finanțarea cronică a Sănătății și a Asistenței sociale.

Nu vrem să provocăm turbulențe în sistemul de Sănătate și de Asistență socială, nu vrem să <dinamităm> dialogul social; vă atenționăm doar că vă aflați în <ochiul furtunii>, acolo unde acalmia este doar aparentă”, au transmis reprezentanții Federației Sanitas

Modificări la salariile de bază ale unor categorii de personal din sistemul de sănătate

Salariile de bază ale statisticienilor și registratorilor medicali, infirmierelor și brancardierilor, precum și ale altor categorii de personal din sistemul de sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Muncii.

Ca urmare a întâlnirii reprezentanților Federației Sanitas cu Guvernul României, pe 6 iunie 2023, Ministerul Muncii a trimis spre avizare proiectul de ordonanță de urgență care prevede:

“Articol unic – La articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (14) se introduc două noi alineate, alin. (15) și (16), cu următorul cuprins:

„(15) Prin derogare de la prevederile art.12 alin.(2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.”

sursa foto: Federația Sanitas (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax