Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicatul Viitorul Mineritului: Parlamentul ne-a semnat condamnarea la moarte, a îngropat mineritul și mii de locuri de muncă


Publicat

După ce Legea Minelor a fost respinsă în Camera Deputaților în ședința de marți, din cauza numărului insuficient de voturi pentru a fi aprobată, Sindicatul Viitorul Mineritului a transmis un nou comunicat de presă prin care își exprimă poziția față de această decizie. Sindicaliștii se consideră trădați de cei cărora le-au acordat voturi și de care nu se simt reprezentați.

Am rămas trăzniți când am văzut votul de astăzi din Camera Deputaților, prin care s-a pus cruce mineritului în România! Dezamăgirea noastră este cu atât mai mare cu cât am sperat că, o dată ajunsă în Parlament legea minelor, acești oameni cărora le-am dat votul nostru vor arăta că le pasă de noi și de familiile noastre. Aleșii poporului votează împotriva poporului, nu ne reprezintă. Cum să iasă România din sărăcie, dacă nu se face legislație care să ajute România să se dezvolte?

Noua lege a mineritului a fost considerată o lege bună si necesară, iar liderii politici, de la putere și din opoziție, ne-au asigurat de sprijinul lor, dar au votat împotriva noastră. Este o vorba românească: „să mori cu dreptatea în mână”.

Exact asta simțim noi astăzi: avem dreptate, parlamentarii și liderii politici ne-au dat dreptate si au propus o lege care ar fi dat un viitor mineritului, dar acum ni se ia viitorul si suntem condamnați la sărăcie, pentru că aleșii noștri una au spus și alta au votat.

Odată cu acest vot în parlament ne e teamă că România a arătat lumii, prin aleșii săi, că nu dorește minerit, că nu dorește dezvoltare și locuri de muncă. Din ce se vor plăti pensii și salarii? Cu ce ne vom ține copiii la școală? Părinții și bunicii noștri au avut o pensie decentă din minerit, dar noi ce să facem? Luăm drumul străinătății, gândindu-ne că oriunde va fi mai bine decât acasă?

Domnilor parlamentari, ne-ați dezamăgit și ne-ați abandonat! Mineritul este o activitate care a pus pâine pe masă la milioane de oameni, de când există România.

Iar acum îi întoarcem spatele, ca și cum am avea ce pune în loc. Copiii noștri cu siguranță vor pleca din țară, în țări unde sunt respectate valorile, iar noi nu vom putea să le spunem că au de lucru la ei acasă.

Roșia Montană și alte localități miniere cu tradiție depind de minerit! Singura noastră speranță este ca, dincolo de votul de astăzi, clasa politică să schimbe strategia în al doisprezecelea ceas și să dea mineritului un viitor în România, în timpul vieții noastre!Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. Geo

  miercuri, 11.12.2013 at 12:13

  Nu suntem condamnati la saracie, se poate dezvoltare si locuri de munca din atatea domenii. Binenteles ca este usor sa faci afirmatii inselatoare, si asocieri false, pentru a suna bine.

 2. CRisti

  miercuri, 11.12.2013 at 14:31

  Celor de la Roşia Montana şi din împrejurimi, care doriţi deschiderea ‘minei’, vă spun: da, bucuraţi-vă: uneori eu, şi probabil toţi ceilalţi ‘inamici’ ai voştri, suntem obosiţi dincolo de orice margine. Uneori, toată puterea ne părăseşte, pentru câte, poate, cinci minute îngrozitoare, şi atunci ne spunem aşa: lasă să se facă mina. În ultimă, ultimă instanţă, cei care contează sunt oamenii, iar oamenii, chiar dacă sufletul li se va rupe şi îmbolnăvi, pot pleca în cele din urmă din locul de unde toate Puterile lumii ăsteia căzute îi alungă. Uneori ne spunem, îmi spun aşa: lasă să plece din Roşia Montană toţi ‘rezistenţii’ de azi; pentru cei demni, adevăraţi, cu putere de realitate şi de muncă se va găsi un alt loc, unde să continue cu o rană imensă în piept, dar cu datoria faţă de ei înşişi şi ceilalţi făcută.
  Vă spun celor care ‘nu doriţi decât să munciţi’: iar voi să rămâneţi acolo, şi să staţi să vedeţi asta: cum vă vor crăpa casele, cum se vor umple drumul, camerele, plămânii voştri de praf irespirabil, blocând lumina soarelui. Cum se vor otrăvi fântânile, cum se vor usca iarba şi pomii. Cum vă vor muri orătăniile, nu doar lăsându-vă flămânzi, ci privindu-vă în ochi la sfârşit ca să înţelegeţi că voi le-aţi ucis. Cum vi se vor îmbolnăvi copiii şi, dacă ei supravieţuiesc, copiii copiilor lor, cum veţi alerga pe la doctori cheltuind, plângând şi cheltuind până nu veţi mai avea de unde. Cum se va-nnegri cerul şi se va cutremura pământul, şi mai ales cum vă vor părăsi toţi, absolut toţi, ca pe nişte ciumaţi – pentru că nimeni nu va vedea în voi nişte victime, ci nişte viruşi, şi vor avea perfectă dreptate. Cum nimeni nu va mai cumpăra un bob de porumb, un pahar de lapte de la voi, fiindcă oricine va ocoli cale de kilometri buni ca să nu treacă prin otrava voastră. Cum, prea, mult prea târziu, veţi înţelege şi vă veţi da cu capetele de pereţi, întrebându-l pe Dumnezeu de ce v-a părăsit, singuri şi muribunzi, fără lumină a zilei, fără somn noaptea, fără speranţă.
  E acesta un blestem? Fireşte că da, însă nu e al meu, e chiar ce v-ar aduce Goldul, a cărui mână poleită cu aur fals o sărutaţi astăzi, în genunchi şi cu spinarea frântă, de o mie de ori în fiecare zi.

 3. Dany Bogdan

  joi, 12.12.2013 at 15:50

  Oare parlamentarii se gandesc ce o sa puna pe masa de Craciun?!…la fel ca si oamenii din Rosia… Rusine celor care au spus nu sau celor care au fost absenti!!!

 4. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 14:34

  În lipsa investiţiilor mari, cruciale în special în vremuri de criză, viitorul acestor oameni este în pericol. Proiectul minier din Roșia Montană trebuie să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici și din împrejurimi. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare.

 5. Cristi

  luni, 16.12.2013 at 00:41

  cam asa este, nu s au gandit nici un moment la oamenii astia care inca mai mucesc ceva in tara asta, muncesc cinstit si sunt luati peste picior

 6. Bogdan M.

  vineri, 20.12.2013 at 19:18

  Eu sustin un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 7. Mirabela A.

  vineri, 20.12.2013 at 23:06

  Ceea ce vor crede investitorii e ca nu avem nevoie de ajutor si ca ne descurcam singuri! De ce ne tot amagesc si nu ne ajuta ?! Mineritul este si va fi o meserie din care mii de romani traiesc! Ce mai asteptam mai mult de atat?! Doar investitorii au venit.

 8. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:18

  Dacă Roșia Montană rămâne fără oameni, care nu mai pot sta aici dacă nu au de lucru, atunci va deveni o localitate moartă, părăsită. Mineritul este pâinea noastă și vom lupta în continuare pentru dreptul nostru la o viață mai bună.

 9. Ada Sarbu

  luni, 13.01.2014 at 21:35

  Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar.” Reacțiile nucleare au repornit la Cernobîl. Procesul evoluează lent

Publicat

c

La 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate.

Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure – sau vor necesită intervenții extraordinare pentru a evita un alt accident, scrie sciencemag.org.

Senzorii urmăresc o creștere a numărului de neutroni, un semnal de fisiune, a raportat săptămâna trecută Anatolii Doroshenko de la Institutul pentru Probleme de Siguranță a Centralelor Nucleare (ISPNPP) din Kiev, Ucraina, în timpul discuțiilor despre dezmembrarea reactorului.

„Există multe incertitudini”, spune Maxim Saveliev al ISPNPP. „Dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”.

Numărul de neutroni crește încet, spune Saveliev, sugerând că oamenii de știință mai au câțiva ani pentru a afla cum să înăbușe amenințarea.

Orice remediu pe care el și colegii săi îl vor găsi vor fi de un interes deosebit pentru Japonia, care face față consecințelor propriului său dezastru nuclear de acum 10 ani la Fukushima, notează Hyatt.

Oamenii de știință ai guvernului ucrainean încearcă să înțeleagă dacă aceste reacții vor dispărea aşa cum au apărut, adică singure, sau dacă va fi necesară o intervenție pentru a evita un accident, chiar dacă, evident, nu se vorbeşte de consecințe comparabile cu cele din urmă cu 35 de ani, ci despre un eveniment mult mai mic.

„Este ca și cum ar fi jăratic într-o groapă pentru grătar”, spune Neil Hyatt, chimist expert în materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, într-un interviu acordat revistei Science..

Când s-a topit nucleul reactorului, tijele de uraniu folosite drept combustibil, învelişul lor de zirconiu, tijele de grafit și nisipul s-au revărsat ca lava.

Au precipitat în pivnița de la intrarea în reactor unde s-au pietrificat în ceea ce se numește FCM (Fuel containing material – material care conține combustibil) adică 170 de tone de uraniu iradiat.

„Sarcofagul” construit în jurul reactorului la un an după accident a permis să intre apa de ploaie, apă care încetinește neutronii și, prin urmare, crește probabilitatea unei coliziuni cu uraniul.

Noua manta trebuia să protejeze și reactorul de apă și așa a şi făcut până când, în unele locuri, numărul neutronilor a început să crească din nou, aproape dublându-se în patru ani, la camera 305/2.

Se estimează că odată cu uscarea FCM, coliziunile dintre neutroni și atomii de uraniu vor fi mai ușoare, caz în care reacția de fisiune ar putea accelera exponențial, eliberând energie nucleară într-un mod necontrolat.

Nu cum s-a întâmplat în 1986, subliniază oamenii de știință ucraineni.

Efectul ar fi unul limitat, dar ar putea provoca totuşi prăbușirea unor secțiuni instabile ale clădirii, eliberând praf radioactiv în noua structură de protecție.

Sursă: G4media.ro, sciencemag.org

Sursă foto: Documentar HBO Cernobyl

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.156 cazuri COVID în România în ultimele 24 de ore. 101 decese noi, 919 pacienți la ATI. Date oficiale, 11 mai

Publicat

Au fost raportate 1.156 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise marți, 11 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 30 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 11 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.017.047 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.156 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 29.135 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 10.05.2021 (10:00) – 11.05.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (54 bărbați și 47 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

88 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.541.145 de  teste RT-PCR și 983.239 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.023 de teste RT-PCR (12.769 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.254 la cerere) și 13.172 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 17.119 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.464 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.487 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 151 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.363 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.198 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 10 mai, 3.613 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 887.820 de lei”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Mun. București – 181963 – 126 – 1,49

Alba – 20871 – 31 – 1,47 (30 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Cluj – 56832 – 54 – 1,46

Ilfov – 44702 – 27 – 1,39

Caraș – Severin – 11182 – 27 – 1,24

Prahova – 34579 – 40 – 1,24

Sibiu – 26094 – 33 – 1,2

Bihor – 28825 – 50 – 1,13

Mureș – 23649 – 27 – 1,11

Timiș – 53857 – 35 – 1,1

Brașov – 43232 – 34 – 1,09

Argeș – 26932 – 37 – 1,03

Hunedoara – 22675 – 34 – 0,93

Teleorman – 13540 – 16 – 0,89

Sălaj – 10833 – 24 – 0,88

Arad – 23435 – 14 – 0,87

Covasna – 8347 – 9 – 0,85

Galați – 27285 – 13 – 0,84

Harghita – 8140 – 18 – 0,84

Constanța – 42562 – 50 – 0,8

Bistrița – Năsăud – 11729 – 20 – 0,79

Brăila – 13114 – 13 – 0,77

Mehedinți – 8201 – 11 – 0,77

Vâlcea – 16198 – 12 – 0,77

Neamț – 18593 – 36 – 0,73

Dolj – 26350 – 20 – 0,67

Tulcea – 8284 – 8 – 0,67

Vrancea – 10539 – 10 – 0,66

Călărași – 9938 – 8 – 0,64

Ialomița – 10671 – 8 – 0,62

Giurgiu – 10907 – 14 – 0,61

Buzău – 12387 – 14 – 0,59

Dâmbovița – 22302 – 31 – 0,59

Olt – 14398 – 9 – 0,57

Bacău – 25859 – 12 – 0,56

Iași – 41991 – 30 – 0,53

Botoșani – 14004 – 16 – 0,51

Vaslui – 15822 – 15 – 0,4

Satu Mare – 12888 – 16 – 0,38

Maramureș – 20224 – 13 – 0,35

Suceava – 23976 – 12 – 0,3

Gorj – 9154 – 6 – 0,24

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 329 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Mureş – 60

Constanţa – 29

Cluj – 15

Olt – 15

Alba – 14

Tulcea – 14

Ialomiţa – 13

Sălaj – 13

Ilfov – 11

Bihor – 10

Caraş-Severin – 10

Maramureş – 10

Arad – 9

Buzău – 7

Harghita – 7

Satu Mare – 7

Braşov – 6

Sibiu – 6

Argeş – 5

Bacău – 5

Dâmboviţa – 5

Giurgiu – 5

Gorj – 5

Botoşani – 4

Brăila – 4

Călăraşi – 4

Iaşi – 4

Teleorman – 4

Timiş – 4

Vaslui – 4

Vrancea – 4

Mehedinţi – 3

Bistriţa-Năsăud – 2

Dolj – 2

Hunedoara – 2

Municipiul Bucureşti – 2

Prahova – 2

Galaţi – 1

Neamţ – 1

Suceava – 1

Covasna – 0

Vâlcea – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 30 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate 30 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba marți, 11 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.972 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre aceastea 19765 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 642 decese.

Luni, în Alba au fost prelucrate 620 de probe (248 la DSP si 372 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 207846.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (18 cazuri noi)

Alba Iulia – 11

Blaj – 6

Aiud – 1

Rural (12 cazuri noi)

Cergău – 3

Valea Lungă – 2

Bucerdea Grânoasă – 1

Hopârta – 1

Ighiu – 1

Lupșa – 1

Meteș – 1

Râmeț – 1

Sântimbru – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,47 (anterior 1,48):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 85 cazuri – 4,09 (anterior 4,24)

Alba Iulia – 174 cazuri – 2,27 (anterior 2,10)

Câmpeni – 10 cazuri – 1,36 (anterior 1,50)

Ocna Mureș – 18 cazuri – 1,29 (anterior 1,43)

Aiud – 29 cazuri – 1,14 (anterior 1,26)

Cugir – 29 cazuri – 1,13 (anterior 1,13)

Baia de Arieș – 4 cazuri – 1,05 (anterior 1,05)

Teiuș – 6 cazuri – 0,83 (anterior 0,97)

Sebeș – 24 cazuri – 0,73 (anterior 0,79)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,96)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Cergău – 11 cazuri – 6,73 (anterior 6,12)

Stremț – 8 cazuri – 3,28 (anterior 3,28)

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Sohodol – 5 cazuri – 3,01 (anterior 3,01)

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ședință de îndată a Consiliului Local Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa anunță reducerea tarifelor la salubritate

Publicat

Ședință de îndată a Consiliului Local Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa anunță reducerea tarifelor la salubritate, într-o postare video pe contul său de Facebook. 

”De această dată prețurile vor scădea și vor scădea sub nivelul la care au fost înainte de mărirea de acum o lună pentru că din 7 mai este operaționalizată groapa de gunoi de la Galda de Jos.

Mă bucur că prețurile încep să se regleze și că contrazic acele teorii alarmiste care spuneau că există o criză a gunoaielor și că prețurile vor crește pe spatele albaiulienilor” a spus Pleșa.

Acesta a adăugat că în următoarele 4 luni se va trece și la colectarea selectivă.

Ședința poate fi urmărită aici:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate