Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicatul „Viitorul Mineritului” salută decizia Guvernului de a include proiectul minier de la Roșia Montană în Planul național de investiții

Publicat

Sindicatul “Viitorul Mineritului” salută decizia Guvernului de a include Proiectul Minier Roșia Montană în Planul național de investiții și locuri de muncă. Președintele sindicatului, Cristian Albu, a transmis un comunicat prin care explică importanța redemarării mineritului în zona munților Apuseni, după ani de incertitudine și așteptare.

„Acesta este un pas important în demararea proiectului minier aurifer ce poate propulsa România pe locul 1 în Uniunea Europeană la producția de aur. Membrii Sindicatului “Viitorul Mineritului”, locuitori ai Roșiei Montane și ai localităților învecinate, așteaptă cu sufletul la gură ca speranțele lor pentru o viață mai bună să devină realitate, după mulți ani de incertitudine și așteptări, prin repornirea mineritului în zonă.

În sfârșit, mineritul – ocupația noastră tradiționala de două mii de ani – este pe cale să reînceapă, iar noi vom avea din nou unde munci, în țară la noi, aproape de locurile unde ne-am născut și am crescut.

Suntem bucuroși că ne vom putem continua activitatea la Roșia Montană, unde ne-am format ca oameni și ne-am calificat în meseria de miner.

Avem convingerea că, odată pornită, mina de la Roșia Montană, vor reveni în țara și aceia care și-au căutat un trai mai bun în alte părți ale lumii. Sindicaliștii mineri de la Roșia Montană își doresc să vadă cât mai urgent implementată decizia de deblocare a proiectului minier, pentru ca familiile moților din Apuseni să revină la o viață decentă, fără grija zilei de mâine și fără coșmarul că nu vor avea ce să dea de mâncare copiilor sau că nu vor avea cu ce să-i țina la școala. Avem nevoie de locurile de muncă de la Roșia Montană ca de aer. Să nu uităm că această zonă era cândva prosperă doar datorită activității miniere.

Noi suntem convinși că tot mineritul va salva și oamenii, și patrimoniul din zonă și va da o șansă reală dezvoltării turismului. Fără bunăstarea și dezvoltarea aduse de minerit, toate acestea sunt doar vorbe în vânt.

Cine ține cu adevărat la Roșia Montană și la Apuseni nu poate decât să se bucure la auzul veștii că guvernul are în plan repornirea mineritului! Ne bucurăm că Guvernul arată sprijin unei industrii care va reporni motoarele economiei naționale, păstrând în același timp vie tradiția unei meserii pe care locuitorii Munților Apuseni o prețuiesc și o practică din cele mai vechi timpuri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Anda

    luni, 15.07.2013 at 19:24

    Minerii din Rosia Montana merita s-o duca mai bine. Au aceasta sansa, mai trebuie si politicienii sa se puna pe treaba, sa ia mai repede o decizie. Daca ne pasa de acesti oameni, sa venim cu investitia!

    • Dionis

      luni, 15.07.2013 at 21:48

      Dar de cianuri nu iti pasa?

      • Anda

        marți, 16.07.2013 at 19:12

        Dionis, imi pasa de cianuri. Stiu ca nu ma vor afecta cu nimic, ca aceasta tehnologie este aprobata de Comisia Europeana, ca tari mai preocupate de mediu ca Romania o folosesc. Ar trebui sa ma deranjeze?

    • miriam miriam

      luni, 15.07.2013 at 21:58

      minerii s-o duca bine? o sa vada ei ce bine o duc cand nu o sa mai poata bea apa decat borsec si o sa stea in mijlocul unor apuseni uscati ca intr-un desert. dar va fi prea tarziu pentru regrete… naivi spalati pe creier ce sunteti, asteptati sa munciti pe branci la ruinarea propriului viitor, si al nostru al tuturor… Sper sa nu se tine cont de parerile voastre subrezite

      • Calin

        marți, 16.07.2013 at 11:59

        aiurezi, e vorba de folosirea celei mai sigure metode de minerit, motii cu siguranta stiu mai bine ca tine, ca doar minerit au facut toata viata. dar vad ca unii au fost spalati pe creier cu faza asta cu „desertul” si alte prostii.

      • Anda

        marți, 16.07.2013 at 19:13

        sigur vor trai mai bine ca acum.Zona este foarte poluata in prezent, dar ar urma sa fie ecologizata, iar veniturile le-ar creste de la acei maxim 200 de lei pe luna!

  2. Calin

    marți, 16.07.2013 at 12:00

    e o decizie foarte buna, e in sfarsit o veste buna pentru moti. ei asteapta si cer de ani de zile acest lucru. acum sa vina cat mai repede si decizia de pornire a proiectului, iar atunci zona va incepe sa se dezvolte din nou

    • Anda

      marți, 16.07.2013 at 19:15

      si eu consider ca e o decizie buna pentru oamenii din zona. In lipsa proiectului, oricum nu le-a fost mai bine, asa ca… de ce sa ne opunem? avem cum sa-i ajutam altfel?

  3. flesh

    luni, 05.08.2013 at 11:22

    Voi, minerii, va trebui sa va reprofilati. Se cauta fermieri si constructori de parcuri fotovoltaice si eoliene.
    Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala.
    Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei:
    1. despadurirea zonei, distrugerea solului si potentialul de poluare grava cu cianuri;
    2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana;
    3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa;
    4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national;
    5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
    Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg.
    La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta cu RMGC. Fratele presedintelui Basescu se pare ca are un contract prin care va furniza energie pentru exploatare, de unde intelegem acum si comportamentul acestuia. Ponta si Antonescu or fi avand si ei felia lor. Ideea este ca profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax