Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sinistrații inundațiilor din Alba ”loviți” a doua oară: Ajutoare de urgență între 1.500 și 3.000 de lei. Cum s-au împărțit banii

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILGxjUiww" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Peste 300 de familii și persoane din sudul județului Alba, afectate de inundațiile de la începutul lunii iunie, au primit din partea statului sumă totală de 559.000 lei. Mai exact, în funcție de nivelul pagubelor produse de furia apelor, oamenii au primit în luna august, ajutoare de urgență cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. 

De reținut este faptul că sumele primite de către cei păgubiți de ape, nu sunt cu titlul de despăgubiri, ci doar un mic ajutor pentru remedierea unor probleme. Spre exemplu, o familie a cărei locuință a fost afectată în proporție de peste 90%, cu cei 3.000 de lei, din partea statului a putut să închirieze un bulodexcavator pentru a scoate nămolul din incinta gospodăriei.

În total, în urma unei estimări din teren realizată de reprezentanții ISU Alba și a comitetului situații de urgență constituit la nivel județean, a fost întocmită o listă cu 311 familii sau persoane singure afectate de către inundații.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: DEZASTRU în sudul județului Alba. Drumuri blocate, mașini luate de ape, peste 20 de persoane salvate de ISU

Din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pentru anul 2019, potrivit datelor oferite către Alba24, de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, sumă totală de 559.000 lei, a fost repartizată astfel:

În comuna Săsciori, 96 familii şi persoane singure au primit suma de 232.000 lei. În localitatea Săliștea, 59 familii şi persoane singure au luat din partea statului 89.500 lei.

Cele mai multe cazuri înregistrate au fost în comuna Pianu, unde 156 familii au primit suma de 237.500 lei.

sebesel

Ajutoarele de urgență s-au acordat astfel:

– câte 3.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;

– câte 2.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 90% inclusiv;

– câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% exclusiv.

Ajutorul de urgenţă s-a acordat numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora.

CITEȘTE ȘI: FOTO ȘTIREA TA: NOI imagini cu DEZASTRUL din Răchita. Mașini distruse și îngropate în noroi, drumuri rupte în două

Situația pe localități

Mai exact, potrivit formulei de mai sus, din totalul de 59 de beneficiari din comuna Saliștea: 57 dintre aceștia au suferit pagube mai mici de 50% și au primit 85.500 de lei și doi beneficiari pagube mai mari de 50% și au fost ajutați cu 4.000 de lei.
În comuna Săsciori din totalul de 96 de ajutoare de urgențe primite, 36 de beneficiari au suferit pagube mai mici de 50% (54.000 lei), 2 case au fost afectate în proporție mai mare de 50%, (4000 de lei), iar 58 de gospodării au fost afectate în proporții mai mari de 90%, ajutoarele fiind de 174.000 lei.

În comuna Pianu, dintre cei 156 de beneficiari ai ajutoarelor de urgență, 149 au suferit pagube mai mici de 50% asupra gospodăriilor (223500 lei) și 7 dintre ei pagube mai mari de 50%, fiind beneficiari ai sumei de 14.000 de lei.

rachita inundatii

De asemenea, 5 beneficiari nu locuiau efectiv la adresa locuinței afectate din comuna Pianu, motiv pentru care nu erau eligibili pentru acordarea ajutoarelor de urgență, a specificat pentru Alba24, directorul executiv AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax