Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sistem de canalizare menajeră și stație de epurare, la Răhău. Investiție de peste 7,4 milioane de lei


Publicat

Cetățenii din satul Răhău vor beneficia în curând de un sistem de canalizare menajeră, realizat printr-o investiție de peste 7,4 milioane de lei. Potrivit proiectului, apele uzate provenite de la gospodării vor fi colectate de un sistem gravitațional și transportate la o stație de epurare ce va fi construită în extravilanul localității. 

Primăria Sebeș a lansat marți, 18 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru realizarea unui sistem de canalizare menajeră și a unei Stații de Epurare în satul Răhău.

Valoarea totală estimată este de 7.401.535,65 de lei, fără TVA. 

Satul Răhău nu dispunde de un sistem centralizat de canalizare menajeră, dar dispune de sistem de alimentare cu apă. Colectarea apelor uzate menajere de la gospodăriile branșate la sistemul de alimentare cu apă, se face fie în rezervoare vidanjabile, mai mult sau mai puțin etanse, fie în puțuri absorbante, fie acestea sunt deversate direct în șanțurile drumurilor.  Acest fapt duce la o poluare masivă a apelor curgătoare.

Astfel, prin proiect se urmărește realizarea unui sistem de canalizare menajeră în localitatea Răhău, cu implementarea unei stații de epurare locală care se va amplasa în extravilanul localității.

Apele uzate menajere provenite de la gospodăriile de pe raza localității Răhău vor fi preluate de către colectoarele stradale prin intermediul racordurilor și vor fi transportate spre stația de epurare. Sistemul de colectare a apelor uzate menajere implementat este un sistem gravitațional, separativ. Rețeaua se va realiza din conductă PVC cu diametre de D=250 mm și
D=315 mm pe o lungime de 8.367 de metri.

Prin proiect s-au prevăzut 550 de racorduri la gospodării și instituții publice din care 547 sunt pe conducte gravitaționale și 3 vor fi sub presiune.

De-a lungul traseului rețelei de canalizare se vor realiza trei stații de pompare, din care două stații de pompare apă uzată sunt necesare pentru supratraversarea a două văi si o stație pentru a evita adâncimi mari de pozare a conductei acolo unde terenul natural nu poate asigura o curgere naturală, gravitațională a apelor colectate. Conductele de refulare vor fi PE 100 HD, cu diametrul de 110 mm, lungimea totală a conductelor de refulare este de 2.070 metri.

Statia de epurare a fost prevăzută astfel încât să se păstreze zona de protecție sanitară de minim 300 de metri față de zona locuită. Întregul volum de ape uzate menajere colectate, va ajunge la stația de epurare mecanobiologică, proiectată pentru 1000 LE (locuitori echivalenți) și cu o capacitate maximă de 150 mc/zi.

Alimentarea cu apă a stației de epurare se va asigura printr-o conductă din PE 100 HD, având lungimea de 360 de metri si diametrul de 110 mm. Alimentarea cu apă se va realiza din rețeaua existentă de alimentare cu apă a localității Răhău.

Apa epurată (apa convențional curată) va fi transportată către emisar printr-o conductă PVC cu diametrul de 250 mm, în lungime de 45 de metri și va deversa prin intermediul unei guri de vărsare prevăzută cu clapetă de sens.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 700 de persoane din Alba, în carantină la domiciliu. Câte locuri libere mai sunt pentru carantină instituționalizată

Publicat

Peste 700 de persoane se află în carantină la domiciliu, în județul Alba. De asemenea, până sâmbătă 26 septembrie au ieșit din carantină de la domiciliu 2535 de persoane. 

Mai exact, în caratină la domiciliu se află 721 de persoane.

În carantină instituționalizată, la nivelul județului nu se află nicio persoană. În Alba la această oră există 80 de spații libere de carantinare instituționalizată

Reamintim că în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba au fost confirmate cu COVID-19, 45 de persoane.

CITEȘTE ȘI: ALBA: 45 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost comunicate 1.552 infectări noi.

CITEȘTE ȘI: 1.552 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.552 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 121.235, potrivit datelor transmise sâmbătă, 26 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 1.552 infectări noi, depistate în ultimele 24 de ore. De asemenea, 97.554 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 4.687 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 25.09.2020 (10:00) – 26.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 54 de decese (28 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 20 decese la categoria de peste 80 de ani.

51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.249. Dintre acestea, 512 sunt internate la ATI.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 376 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 61.810 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou deces cauzat de COVID-19 în Alba. Un bărbat de 65 de ani cu multiple comorbidități la decedat la Spitalul din Timișoara

Publicat

Un nou deces cauzat de coronavirus a fost înregistrat în județul Alba. Este vorba despre un bărbat de 65, confirmat cu COVID-19, în 19 septembrie.

Acesta a decedat în 24 septembrie, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, unde a fost transferat de la Spitalul din Alba. Bărbatul suferea de multiple comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială cronică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 45 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 45 de cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise sâmbătă, 26 septembrie, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, în județ, au fost înregistrate 1700 de infectări, de la începutul pandemiei. Vineri, în Alba au fost prelucrate 610 probe, la DSP. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 75763.

186 de persoane se află izolate în spital (din cei 186 – 2 persoane în Cluj Napoca, 1 persoană internată în Timișoara ,1 persoană internată la Bihor, 2 persoane internate la Hunedoara și 2 persoane internate în Mureș).

– 257 de persoane se află  izolare la domiciliu;

– 1191 de persoane au fost declarate vindecate;

De la începutul pandemiei au fost înregistrate 65 de decese cauzate de noul coronavirus.

Localitățile din care provin cazurile noi (26 septembrie):

Abrud -1
Aiud – 7
Alba Iulia – 19
Blaj – 1
Cricau -2
Garbova – 2
Ighiu – 1
Mihalt – 1
Ocna Mures – 1
Sasciori – 1
Sebes – 4
Sugag – 2
Teius – 1
Zlatna – 1
Hoparta – 1
Plus un caz care încă nu e atribuit nici unei localități

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate