Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sistem de canalizare menajeră și stație de epurare, la Răhău. Investiție de peste 7,4 milioane de lei

Publicat

Cetățenii din satul Răhău vor beneficia în curând de un sistem de canalizare menajeră, realizat printr-o investiție de peste 7,4 milioane de lei. Potrivit proiectului, apele uzate provenite de la gospodării vor fi colectate de un sistem gravitațional și transportate la o stație de epurare ce va fi construită în extravilanul localității. 

Primăria Sebeș a lansat marți, 18 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru realizarea unui sistem de canalizare menajeră și a unei Stații de Epurare în satul Răhău.

Valoarea totală estimată este de 7.401.535,65 de lei, fără TVA. 

Satul Răhău nu dispunde de un sistem centralizat de canalizare menajeră, dar dispune de sistem de alimentare cu apă. Colectarea apelor uzate menajere de la gospodăriile branșate la sistemul de alimentare cu apă, se face fie în rezervoare vidanjabile, mai mult sau mai puțin etanse, fie în puțuri absorbante, fie acestea sunt deversate direct în șanțurile drumurilor.  Acest fapt duce la o poluare masivă a apelor curgătoare.

Astfel, prin proiect se urmărește realizarea unui sistem de canalizare menajeră în localitatea Răhău, cu implementarea unei stații de epurare locală care se va amplasa în extravilanul localității.

Apele uzate menajere provenite de la gospodăriile de pe raza localității Răhău vor fi preluate de către colectoarele stradale prin intermediul racordurilor și vor fi transportate spre stația de epurare. Sistemul de colectare a apelor uzate menajere implementat este un sistem gravitațional, separativ. Rețeaua se va realiza din conductă PVC cu diametre de D=250 mm și
D=315 mm pe o lungime de 8.367 de metri.

Prin proiect s-au prevăzut 550 de racorduri la gospodării și instituții publice din care 547 sunt pe conducte gravitaționale și 3 vor fi sub presiune.

De-a lungul traseului rețelei de canalizare se vor realiza trei stații de pompare, din care două stații de pompare apă uzată sunt necesare pentru supratraversarea a două văi si o stație pentru a evita adâncimi mari de pozare a conductei acolo unde terenul natural nu poate asigura o curgere naturală, gravitațională a apelor colectate. Conductele de refulare vor fi PE 100 HD, cu diametrul de 110 mm, lungimea totală a conductelor de refulare este de 2.070 metri.

Statia de epurare a fost prevăzută astfel încât să se păstreze zona de protecție sanitară de minim 300 de metri față de zona locuită. Întregul volum de ape uzate menajere colectate, va ajunge la stația de epurare mecanobiologică, proiectată pentru 1000 LE (locuitori echivalenți) și cu o capacitate maximă de 150 mc/zi.

Alimentarea cu apă a stației de epurare se va asigura printr-o conductă din PE 100 HD, având lungimea de 360 de metri si diametrul de 110 mm. Alimentarea cu apă se va realiza din rețeaua existentă de alimentare cu apă a localității Răhău.

Apa epurată (apa convențional curată) va fi transportată către emisar printr-o conductă PVC cu diametrul de 250 mm, în lungime de 45 de metri și va deversa prin intermediul unei guri de vărsare prevăzută cu clapetă de sens.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax