Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sistem de canalizare menajeră și stație de epurare, la Răhău. Investiție de peste 7,4 milioane de lei


Publicat

Cetățenii din satul Răhău vor beneficia în curând de un sistem de canalizare menajeră, realizat printr-o investiție de peste 7,4 milioane de lei. Potrivit proiectului, apele uzate provenite de la gospodării vor fi colectate de un sistem gravitațional și transportate la o stație de epurare ce va fi construită în extravilanul localității. 

Primăria Sebeș a lansat marți, 18 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru realizarea unui sistem de canalizare menajeră și a unei Stații de Epurare în satul Răhău.

Valoarea totală estimată este de 7.401.535,65 de lei, fără TVA. 

Satul Răhău nu dispunde de un sistem centralizat de canalizare menajeră, dar dispune de sistem de alimentare cu apă. Colectarea apelor uzate menajere de la gospodăriile branșate la sistemul de alimentare cu apă, se face fie în rezervoare vidanjabile, mai mult sau mai puțin etanse, fie în puțuri absorbante, fie acestea sunt deversate direct în șanțurile drumurilor.  Acest fapt duce la o poluare masivă a apelor curgătoare.

Astfel, prin proiect se urmărește realizarea unui sistem de canalizare menajeră în localitatea Răhău, cu implementarea unei stații de epurare locală care se va amplasa în extravilanul localității.

Apele uzate menajere provenite de la gospodăriile de pe raza localității Răhău vor fi preluate de către colectoarele stradale prin intermediul racordurilor și vor fi transportate spre stația de epurare. Sistemul de colectare a apelor uzate menajere implementat este un sistem gravitațional, separativ. Rețeaua se va realiza din conductă PVC cu diametre de D=250 mm și
D=315 mm pe o lungime de 8.367 de metri.

Prin proiect s-au prevăzut 550 de racorduri la gospodării și instituții publice din care 547 sunt pe conducte gravitaționale și 3 vor fi sub presiune.

De-a lungul traseului rețelei de canalizare se vor realiza trei stații de pompare, din care două stații de pompare apă uzată sunt necesare pentru supratraversarea a două văi si o stație pentru a evita adâncimi mari de pozare a conductei acolo unde terenul natural nu poate asigura o curgere naturală, gravitațională a apelor colectate. Conductele de refulare vor fi PE 100 HD, cu diametrul de 110 mm, lungimea totală a conductelor de refulare este de 2.070 metri.

Statia de epurare a fost prevăzută astfel încât să se păstreze zona de protecție sanitară de minim 300 de metri față de zona locuită. Întregul volum de ape uzate menajere colectate, va ajunge la stația de epurare mecanobiologică, proiectată pentru 1000 LE (locuitori echivalenți) și cu o capacitate maximă de 150 mc/zi.

Alimentarea cu apă a stației de epurare se va asigura printr-o conductă din PE 100 HD, având lungimea de 360 de metri si diametrul de 110 mm. Alimentarea cu apă se va realiza din rețeaua existentă de alimentare cu apă a localității Răhău.

Apa epurată (apa convențional curată) va fi transportată către emisar printr-o conductă PVC cu diametrul de 250 mm, în lungime de 45 de metri și va deversa prin intermediul unei guri de vărsare prevăzută cu clapetă de sens.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pfizer anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 e sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Ce doză s-a folosit la teste

Publicat

Vaccinul Pfizer BioNTech împotriva COVID-19 este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, au anunțat reprezentanții producătorului. Potrivit acestora, vaccinul generează un răspuns imun „robust”.

Producătorii vaccinului au testat pe copii aproximativ o treime din doza folosită pentru adolescenți și adulți, la 3 săptămâni distanță. 

Studiul a arătat că vaccinul Pfizer anti-COVID este sigur și generează un răspuns imun „robust”, relatează cnbc.com.

Vaccinul a fost bine tolerat și a produs răspuns imun. Efectele secundare sunt comparabile cu cele observate în studiul efectuat pe persoanele între 16 și 25 de ani.

Efectele secundare frecvente pentru adolescenți și adulți includ oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Datele, care au inclus peste 2.200 de copii, vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, arată compania.

„Suntem dornici să extindem protecția oferită de vaccin la populația mai tânără, mai ales având în vedere răspândirea variantei Delta și amenințarea substanțială pe care aceasta o reprezintă pentru copii”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Tulpina Delta a dus la o creștere a spitalizărilor din SUA, inclusiv în rândul copiilor mici care nu se pot vaccina.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeș: Lucrări pentru modernizarea iluminatului public pe cinci străzi din municipiu. Cât este investiția

Publicat

pixabay manfredrichter

Primăria Sebeș anunță că încep lucrările de iluminat public pe cinci străzi din municipiu.

Proiectele prevăd realizarea de rețele de alimentare LES dedicate iluminatului stradal și montarea de stâlpi din oțel galvanizat prevăzuți cu corpuri de iluminat tip LED.

În urmă cu câteva zile, Primăria Municipiului Sebeș a predat amplasamentele în vederea execuției lucrărilor pentru modernizarea iluminatului public pe străzile:

  • Augustin Bena
  • Fântânele (tronson cuprins între str. Augustin Bena şi str. Ion Creangă)
  • Viilor
  • Răstoacă
  • Simion Bărnuţiu.

Valoarea totală a acestor investiții este de 855.000 lei.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate