Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistem de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, propus într-o comună din Alba. În ce va consta și care este valoarea

Publicat

Primăria comunei Șibot vrea să obțină bani prin PNRR pentru înființarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. 

Mai exact, proiectul vizează construirea a 31 de platforme individuale, în gospodăriile fermierilor și o platformă comunală cu o capacitate de 2.000 mc/an. Platforma comunală va avea lungimea de 50 m, lățimea de 16 m (suprafața utilă 800 mp) și înălțimea pereților de 2,5 m.

Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 3.705.553,77 lei, fără TVA.

Proiectul vizează gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activități zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați.

Sistemul integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd este compus din următoarele elemente:

  • platformă comunală
  • platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii (până la 100 unități vită mare)
  • echipamente pentru gestionarea compostului (buldoescavator, tractor, braț încărcător atașat, remorcă, împrăștietor gunoi de grajd, vidanjă)

Platformele individuale vor avea o bază betonată, fiind mutabile.

În cadrul sistemului integrat, gunoiul de grajd va fi colectat în cantități diferite în baza unui registru de intrări și apoi de ieșiri (sub forma compostului), de la persoane fizice.

Activitățile specifice investiției propuse vor avea în vedere reducerea emisiilor de amoniac, precum și reducerea poluării cu nitrați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax