Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sistem modern de orientare prin internet, la Spitalul Județean Alba. Pacienții vor putea găsi secțiile și cabinetele prin aplicația „i-locate” pentru smartphone

Publicat

smurd

În aproximativ trei ani, Spitalul Județean de Urgență Alba va fi una dintre instituțiile din România în care va funcționa un sistem digital modern de orientare pentru pacienți, dar și de localizare a activelor și a medicilor în interiorul și exteriorul spitalului. Acesta este obiectul unui proiect pentru care, în luna ianuarie, spitalul a câștigat un grant pe fonduri europene, în valoare de 48.150 de euro, din care jumătate reprezintă cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba.

Proiectul se numește „Indoor/Outdoor LOCation and Asset management Through open gEodata (i-locate)” și se implementează în 36 de luni prin programul de finanțare cadru pentru competitivitate și inovație (CIP) – Acțiuni Pilot. Bugetul proiectului este de 48.150 euro, din care jumătate reprezintă grantul UE și jumătate cofinanțare de la Consiliul Județean Alba.

Practic, de acest proiect vor putea beneficia posesorii de smartphone, care, printr-o aplicație numită I-Locate, vor putea primi indicații (asemănătoare cu cele ale sistemului GPS) despre unde pot găsi diverse secții, cabinete din spital. Prin același soft, conducerea spitalului îi va putea localiza pe medici, dar și diverse active, atât în interiorul cât și în exteriorul spitalului.

„Acest proiect se adresează, deocamdată, unui procent de aproximativ 20% din numărul pacienților, dar în timp, tot mai mulți oameni vor utiliza aplicațiile smartphone. Ne orientăm înspre viitor!”, a spus managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă.

În prezent, doar șapte instituții din România dispun de această facilitate pentru cetățeni, însă sistemul este popular în alte țări din Europa, în muzee mari, spitale sau alte instituții.

Obiective le proiectului sunt crearea unei infrastructuri web (portal) ce va permite publicarea și descărcarea în mod gratuit a unor date cartografice privind spații publice interioare. Portalul va funcționa ca o versiune de interior aOpenStreetMap permițând accesul la informații cartografice ca și date publice prin intermediul unor servicii web standard de date/informații geografice și crearea unei tehnologii open-source pentru localizarea, stabilirea traseului și managementului activelor în spațiile interioare și exterioare. În acest context „bunuri” se referă la obiecte și persoane.

Soft-ul ce va fi instalat prin proiect va conține o bază de date geospațială cu date relevante și conexiuni, un sistem de localizare și urmărire.

Prin acest proiect, pacienții vor avea posibilitatea de a utiliza I-Locate pentru a fi ghidați la ușa încăperii din interiorul spitalului în vederea efectuării unui control medical, localizarea și gestionarea activelor în interiorul și exteriorul spitalului, colaborarea Spitalului Județean de Urgență Alba cu spitale din Malta, Grecia, Italia și Olanda, baza de plecare în accesarea unor programe noi de finanțare.

Parteneri în acest proiect sunt spitale din Italia, Malta, Grecia și Olanda dar și alte instituții și unități administrativ-teritoriale: Cadzow Communications Consulting Limited C3L United Kingdom, Technische Universiteit Eindhoven Tu/e Netherlands, GeoSYS Limited Geosys Malta, GiStandards LTD GiSt United Kingdom, Epsilon Internasional Anonymi Etaireia Meleton Kaisymvoulon (Epsilon International SA) EPSGR Greece, Spitalul Județean de Urgență Alba, U-Hopper SRL UH Italia, Zigpos Germany, Industrial Software Indsoft Romania, Epsilon Italia, Municipiul Brașov, Urbasofia SRL, Grad Rijeka Croatia, Unitatea administrativ-teritorială Baia Sprie, Technoport SA Luxemburg, Fida Solutions România, Geographical Information Systems Internationalgroup Associazione Italia, Muzeul Național Bruckenthal Sibiu, Azenda Provinciale per i servizi sanitari Italia, Comune di Genova Italia, Fondazione Bruno Kessler Italia, Mitera Maternity Hospital Grecia, Comune di Velletri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ilie

    marți, 04.02.2014 at 18:03

    de asta sunt bani dar de internari si tratamente la bolnavi si medicamente nu sunt.Sa va fie rusine si Dumnezeu sa va de-a sanatate dupa cum va bateti joc de pacienti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax