Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul informatic pentru medicii de familie, în colaps total: ”Trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele”

Publicat

medic sanatate

Sistemul informatic pentru medicii de familie se află în colaps total, avertizează Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), care solicită rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului, notează românia24.ro.

Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să îşi facă datoria, precizează SNMF, într-un comunicat.

“Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi beneficiar (pacientul român) funcţionează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcţionează. Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situaţii se răsfrâng în primul rând asupra pacienţilor prin prelungirea timpului de aşteptare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, disfuncţionalităţile sistemului creează probleme “insurmontabile” medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât şi în comunicarea cu pacientul.

“De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situaţii în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore. Mulţi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei, medicii de familie încearcă şi dacă au noroc reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS. Sistemul informatic a funcţionat de nota 0,33”, susţin medicii de familie.

Aceştia au început luna trecută, pe 10 mai, o monitorizare internă a sistemului.

“Practic, medicii au acordat zilnic note funcţionării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbuşit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare”, mai arată SNMF

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    joi, 20.06.2019 at 22:58

    Pai trebuie cautat la sursa… Urmariti banii… CNAS, SIVECO, HP ROMANIA si ceilalti politruci care si-au luat spagi grase din treaba asta de peste 10 ani.
    Puteam avea un sistem „la cheie” luat de la nemti, dar NU, c-asa nu puteau fura banditii la costume scumpe.
    Daca se vrea se pot gasi si le putem confisca averile ilicite. Apoi le putem face cadou un bilet dus catre Coreea de Nord!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax