Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Site-uri oficiale de primării din Alba, neactualizate de mai mulţi ani. Administraţiile publice locale nu au mediatizat încă declaraţiile de avere

Publicat

Până la data de 15 iunie, demnitarii şi funcţionarii publici au avut obligaţia de a depune declaraţiile de avere pentru anul 2010. Însă publicarea acestora pe site-ul instituţiilor este un procedeu de durată, pentru multe administraţii locale. Există primării de oraşe din judeţ care au actualizări doar din 2008, cum este cazul Primăriei Ocna Mureş sau cazul Primăriei Sebeş. Sunt doar două exemple de acest gen, din seria administraţiilor publice în situaţia menţionată.

Potrivit Legii nr. 176/2010 care modifică şi completează Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea şi organizarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), precum pentru modificarea şi completarea unor acte normative, persoanele responsabile (din instituţiile publice) cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese trebuiau să primească şi să înregistreze declaraţiile până la termenul limită, având obligaţia ca în 30 de zile de la primire să le facă publice pe pagina de internet a instituţiei, dacă acestea există sau la avizierul propriu.

Declaraţiile de avere se păstrează pe pagina de internet a instituţiei pe toată durata exercitării funcţiei sau a mandatului de 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii.

După expirarea termenului de depunere, responsabilii au obligaţia să întocmească o listă cu persoanele care nu au depus declaraţiile de avere şi interese în termen şi să informeze de îndată aceste persoane, solicitându-le un punct de vedere în termen de 10 zile lucrătoare.

Lista definitivă cu persoanele care nu au depus în termen sau au depus cu întârziere, însoţită de punctele de vedere primite se transmit ANI până la data de 1 august a aceluiaşi an.

Foarte multe administraţii locale urbane din judeţul Alba au pagini de internet funcţionale, însă neactualizate. Pentru nedepunerea declaraţiilor de avere la termen, amenzile sunt între 50 şi 2.000 lei pentru persoana în cauză. Aceeaşi amendă se aplică şi în cazul persoanelor cărora le revine obligaţia de a le publica, dar nu îndeplinesc sarcinile prevăzute de lege.

Până la momentul de faţă, doar conducerea Consiliului Judeţean şi parlamentarii s-au grăbit să respecte reglementările şi să facă publice declaraţiile de avere. În cazul celorlalţi, aşteptăm cu mare interes să respecte termenul legal şi totodată principiul transparenţei activităţii pe bani publici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax