Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Siteul Casei Județene de Pensii Alba, folosit pentru a produce CRIPTOMONEDĂ fără știrea utilizatorilor

Publicat

Siteul Casei Județene de Pensii Alba, www.pensiialba.ro, a fost folosit pentru a produce criptomonedă, a anunțat instituția într-un comunicat de presă postat chiar pe siteul respectiv. 

”În urma unei sesizări din exterior, s-a constat faptul că pe site-ul Casei Județene de Pensii Alba, www.pensiialba.ro a fost inserat un script de tip miner fără știrea și implicarea personalului CJP Alba.

Până la remedierea situației, vă prezentăm mai jos un material preluat de pe www.cert.ro care vă oferă explicații despre acest script precum și soluții pentru protejarea dumneavoastră în cazul accesării site-ului. Vă mulțumim pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții instituției. 

Instituția nu a precizat ulterior dacă scriptul se află în continuare pe site sau problema a fost rezolvată. Dezvoltatorul siteului este o firmă din Alba Iulia. 

Când rulează pe un asemenea site, performanțele computerului se pot reduce (lucru vizibil la utilizarea procesorului). 

Potrivit celor de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (Cert.ro), criptomoneda este o monedă digitală, virtuală și poate fi utilizată ca mijloc de plată. 

Folosirea prefixului ‘cripto’ arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia.  

  • Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăți sigure și anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede.

Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă ar fi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Utilizarea programelor anti malware. Majoritatea programelor antivirus blochează în momentul de față execuția scripturilor care minează monede virtuale.­­ Singura deficiență ar fi faptul că această caracteristică poate fi disponibilă îndeosebi pentru programele cu licență și nu pentru cele gratuite. 

Malwarebytes este doar un exemplu din multitudinea de soluții existente pe piață care permit blocarea acestor scripturi pentru Windows și Mac, astfel nefiind necesare alte setări suplimentare din partea utilizatorului.

Utilizarea extensiilor pentru browser. La nivel de browser, există o suită întreagă de extensii care pot fi instalate atât în browserele utilizate pentru PC, cât și pentru platformele mobile (smartphone, tabletă), dezvoltate pentru a preveni execuția unor astfel de scripturi fără acordul utilizatorului final.

Exemple de astfel de extensii sunt:

  • No Coin (Google Chrome | Mozilla Firefox | Opera)
  • minerBlock (Google Chrome)
  • ScriptSafe (Google Chrome)
  • NoScript Security Suite (Mozilla Firefox)
  • Coin-Hive Blocker (Google Chrome)
  • Ghostery (Safari | Microsoft Edge) etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax