Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Siteurile LUKOIL au căzut în România după ce compania s-a declarat îngrijorată de ”evenimentele tragice din Ucraina”

Publicat

Site-rile companiei petroliere ruse Lukoil.com, precum şi cele ale subsidiarelor din România, lukoil.ro şi petrotel.lukoil.com nu funcționează joi seară după ce consiliul de administrație al companiei a transmis un mesaj public în care cerea oprirea războiului din Ucraina.

”Web Page Blocked” este mesajul de pe site-ul lukoil.ro. Nici pagina rafinăriei Petrotel Lukoil nu mai poate fi accesată.

Cine vrea să acceseze site-ul companiei-mamă din Rusia, lukoil.com, primeşte mesajul ”502 Error Bad Gateway” .

În schimb , potrivit ziare.com,  paginile de Facebook ale companiei sunt funcţionale, dar sunt afişate doar mesaje promoţionale.

Al doilea producător de petrol al Rusiei, grupul Lukoil, a solicitat joi să se pună capăt conflictului din Ucraina cât se poate de repede, transmite Reuters.

Într-o declaraţie pe propria pagină de internet, compania s-a declarat îngrijorată de ”evenimentele tragice din Ucraina” şi a afirmat că susţine negocierile care să încheie conflictul.

Consiliul de administrație al companiei petroliere rusești Lukoil a cerut încetarea războiului cu Ucraina.

„Consiliul de administrație al PJSC Lukoil își exprimă îngrijorarea față de evenimentele tragice care se desfășoară în Ucraina și cea mai profundă simpatie față de toți cei afectați de această tragedie. Suntem pentru încetarea cât mai rapidă a conflictului armat și sprijinim pe deplin soluționarea acestuia prin negociere, prin mijloace diplomatice”, a spus compania într-un comunicat.

Coproprietarul Lukoil, Vagit Alekperov, a pierdut aproximativ un miliard de dolari pe zi din 24 februarie. Întrega companie Lukoil este deţinută majoritar de preşedintele grupului, Vagil Alekperov.

Lukoil România este al treilea mare lanţ de benzinării de pe piaţa locală, cu un număr de 314 staţii şi circa 3.000 de angajaţi.Lukoil mai deţine în ţara noastră rafinăria Petrotel Ploieşti.

Ce deține grupul Lukoil în România: Cifre de afaceri mari, profituri mici

LUKOIL ROMÂNIA

Primul și cel mai important grup rusesc care activează pe piața românească a combustibililor și produselor petrochimice este Lukoil. Trei entități ale acestui grup fac afaceri la noi.

Prima este Lukoil România SA, al cărui acționar unic este compania LITASCO SA, cu sediul la Geneva, în Elveția, reprezentată legal de Nazim Suleymanov.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în perioada 2016 – 2020, SC Lukoil România SA a înregistrat cifre de afaceri totale în sumă de 32.393.738.084 de lei, a realizat un profit total de 419.833.658 de lei și a suportat pierderi financiare totale de 16.184.986 de lei.  Pierderile au fost înregistrate potrivit bilanțului contabil depus pentru anul 2016. Cea mai ridicată cifră de afaceri a fost înregistrată de Lukoil România SA în anul 2019 – 7.610.160.705 lei.

PETROTEL – LUKOIL

Cea de-a doua companie a grupului Lukoil care funcționează în România este SC Petrotel – Lukoil SA, al cărui acționar majoritar (aproape total) este aceeași LITASCO SA din Geneva, Elveția, cu 99,7676 la sută din acțiuni.

Din Consiliul de Supraveghere al SC Petrotel-Lukoil SA fac parte cetățenii ruși Rustemgiha Iotfdinov, Ivan Odnola și Dimitrii Ilich. Între anii 2016 și 2020, cifrele de afaceri totale ale acestei companii, înregistrate conform bilanțurilor contabile depuse la Ministerul Finanțelor, s-au ridicat la 25.391.499.964 de lei.

Compania a realizat, în aceeași perioadă, profituri nete de 529.195.512 lei, dar pierderile au fost aproximativ egale – 509.501.114 lei.

Cele mai importante pierderi au fost înregistrate în anii fiscali 2019 și 2020. Primul an al pandemiei a însemnat pentru Petrotel – Lukoil SA pierderi de 441.842.371 de lei.

LUKOIL LUBRIFICANTS

A treia entitate a grupului Lukoil se numește Lukoil Lubrificants East-Europe SRL. Acționarul unic al acestei companii este Lukoil International GMBH, cu sediul în Austria, la Viena. Administratorul societății se numește Dzhemrazev Aris și este cetățean rus, cu domiciliul la Moscova.

Între 2016 și 2020, Lukoil Lubrificants East-Europe SRL a realizat cifre de afaceri în sumă totală de 504.480.000 de lei, înregistrând profituri nete în cuantum de 8.294.770 de lei.

Pierderile declarate se ridică, pentru aceeași perioadă, la 6.991.552 de lei. Spre deosebire de Petrotel – Lukoil, Lukoil Lubrificants East-Europe a avut, în anul 2020, succes, înregistrând profituri de aproape 6 milioane de lei.

În total, bilanțurile contabile ale celor trei entități ale grupului Lukoil care activează pe piața românească au realizat, în acești cinci ani, cifre de afaceri de 58.294.718.048 de lei.

Profiturile au fost de 60 de ori mai mici decât cifrele de afaceri, situându-se la 857.323.940 de lei, iar pierderile însumate au fost de 532.677.652 de lei.

Surse: Mediafax, jurnalul.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax