Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Situaţia Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia rămâne „îngheţată”. Restanțele la utilități se ridică în prezent la peste 20.000 de lei

Publicat

casa de cultura a studentilor Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia se află în continuare într-o situație dramatică prin faptul că, nici până în prezent, Ministerul Tineretului și Sportului nu a alocat fondurile necesare achitării restanțelor la utilități. Instituția a fost deconectată deja în cursul acestei luni de la rețeaua de energie electrică, iar furnizarea gazului natural a fost sistată de EON, care a sigilat branșamentul. Restanțele la utilități se ridică în prezent la suma de 21.400 lei, din care cea mai mare datorie se înregistrează la gaz (18.160 lei), urmat de energie electrică, apă – canal, salubritate și comunicații. Ce merită însă menționat este că din suma totală, aproape 1.400 lei reprezintă penalitățile de întârziere și taxele de deconectare și reconectare.

De la reconectarea instituției la rețeaua de electricitate, a fost emisă o nouă factură de energie electrică. Încălzirea birourilor din clădire în care există personal se realizează cu aeroterme și calorifere electrice, ceea ce face înregistrarea unui consum important de electricitate care, după facturare și neplată va duce inevitabil la o nouă deconectare. În tot acest timp, în spațiile interioare neîncălzite temperatura este de 12-13 grade Celsius.

Restanțele la utilități se ridică în prezent la suma de 21.400 lei, din care cea mai mare datorie se înregistrează la gaz (18.160 lei), urmat de energie electrică, apă – canal, salubritate și comunicații. Ce merită însă menționat este că din suma totală, aproape 1.400 lei reprezintă penalitățile de întârziere și taxele de deconectare și reconectare.

Electrica a perceput deja 312 lei taxe pentru prima debranșare, iar la EON sistarea și repornirea gazului costă aproximativ 340 lei.

„Cine va răspunde pentru aceste sume cheltuite din banii publici prin nepăsarea factorilor decizionali? Cine va răspunde pentru daunele care se pot produce instalațiilor cladirii (centrala termică, rețeaua de calorifere, etc.)., având în vedere că deja s-au înregistrat temperaturi negative? După mai bine de o jumătate de an, nenumărate adrese și nenumărate drumuri la autorități, nici o rezolvare …În ultimele zile, în instituția noastră au avut loc instruiri pentru alegeri cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, instruiri la care au participat sute de persoane, care au stat ore bune într-un frig crâncen. Ce să mai vorbim de copiii care ar vrea să continue cursurile de dans, canto sau teatru organizate la Casa de Cultură a Studenților și pentru care nu avem răspuns la întrebarea “când se va da drumul la gaz?” sau la “oare se va mai tăia curentul?”, scrie directorul instituţiei, Gheorghe Berghian.

Duminică, secția de vot amenajată în cadrul instituției va fi încălzită de organizatori cu calorifere electrice.

Ca o ironie a sorții, în aceste zile autoritățile și ISU verifică instalațiile de încălzire din secțiile de votare din județul Alba. Să fie liniștiți, la noi gazul nu merge, iar prin voia forurilor superioare, până la 16 noiembrie s-ar putea să nu mai aibă sens să băgăm nimic în priză …Cum să mai vorbim, în aceste condiții, de organizarea în noiembrie a Zilei Internaționale  a  Studentului, de găzduirea unor activități legate de Ziua Națională a României, cum este Congresul Spiritualității Românești sau de realizarea celei de a XXIII-a ediții a Festivalului Studențesc Serbărilor Unirii”, eveniment național?”, mai scrie Berghian.

Chiar dacă în ultimul ceas, Ministerul Tineretului și Sportului va aloca sumele necesare plății restanțelor la utilități, acest fapt nu va însemna decât un răgaz de vreo 30 de zile până când vor începe să curgă iar facturile la gaz, curent, apă, însoțite pe urmă de somații și notificări de debranșare, atâta timp cât nu va fi asigurat un buget pentru perioada următoare, din care să se realizeze plata lunară a celor circa 7.000 lei cât reprezintă utilitățile pe timp de iarnă.

De aproximativ 3 luni de zile, nu mai există buget pentru combustibilul necesar mașinii instituției, deplasările necesare făcându-se cu bani din buzunarul propriu. În 23 octombrie, au expirat simultan asigurările RCA și Casco ale autovehiculului, pentru reînnoirea cărora, nu există fonduri.

În ultima jumatate de an conducerea Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a trimis către MTS un număr de 8 adrese, solicitând alocarea bugetului necesar pentru repunerea instituţiei în stare de funcţionare. De asemenea, s-a adus de mai multe ori la cunoștința Instituției Prefectului- Județul Alba situația în care se află instituţia

În luna iunie a acestui an a fost solicitat şi ajutorul ministrului Gabriela Szabo, pentru a-i prezenta problemele instituţiei şi a-i solicita sprijinul în rezolvarea lor, dar la audienţa programată a luat parte un consilier al ministrului, căruia i-a fost expusă situaţia instituţiei şi i-au fost înmânate documentele aferente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax