Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Situație critică la Colegiul Național Militar Alba Iulia. 4 elevi confirmați cu COVID. Unitatea ar putea intra în scenariul roșu

Publicat

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au fost depistate trei cazuri de elevi, pozitivi după testările COVID-19 făcute la primirea acestora în unitate, săptămâna aceasta. Se așteaptă decizia MApN privind continuarea activității în școală.

UPDATE 2 (13 septembrie ora 21.00): Numărul cazurilor pozitive în rândul elevilor a ajuns la 4. A mai fost un rezultat pozitiv la clasa a XII-a.

Știrea inițială

Informația privind cele trei cazuri a fost confirmată de șeful IȘJ Alba, Cornel Sandu și de comandantul Colegiului Militar, colonel Marcel Domșa, pentru Alba24.ro.

Colonel Marcel Domșa a precizat că este vorba despre trei elevi din două clase a IX-a: unul din Alba Iulia, altul din Maramureș și al treilea din Mureș. Aceștia au fost preluați de părinți.

S-a făcut anchetă epidemiologică și au fost stabiliți, deocamdată, 20 de contacți – elevii care au dormit în spații comune (3 dormitoare). Aceștia au fost izolați.

Potrivit conducerii Colegiului, sunt două variante: fie se rămâne pe varianta carantinării contacților și se începe școala conform programării, fie se decide intrarea în scenariul roșu – adică școală online și toți cei 460 de elevi vor fi trimiși acasă.

Potrivit legislației, dacă acești trei elevi erau din trei clase diferite, unitatea de învățământ trebuia automat să intre în scenariul roșu – adică școală online.

Reamintim că în perioada 9-12 septembrie, la Colegiu s-a desfășurat primirea elevilor în unitate, acțiune în cadrul căreia toți au fost testați pentru COVID-19.

Potrivit unor surse, ar fi încă un caz: un elev din Argeș al cărui rezultat la testare ar fi fost incert.

UPDATE: Potrivit reprezentanților Colegiului, cei trei elevi confirmați pozitiv sunt asimptomatici și au fost trimiși la domiciliu. Deocamdată, au fost comunicate doar rezultatele testărilor pentru elevii de clasa a IX-a, în zilele următoare fiind așteptate și celelalte rezultate, pentru clasele X-XII.

UPDATE 1: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat pentru Alba24.ro: ”Am fost anunțați astăzi de conducerea Colegiului Militar privind rezultatele la testări (testările s-au făcut de către Institutul ”Cantacuzino” – n.r.). Am demarat de îndată anchetele epidemiologice, atât pentru cazul elevului din Alba Iulia, în colaborare cu personalul medical din cadrul colegiului și din rețeaua MapN, cât și în cazul întregului colegiu. Efectuăm anchetă epidemiologică extinsă, pe întreaga unitate de învățământ. Așteptăm deciziile care se vor lua la nivelul consiliului de administrație al unității, cel mai probabil mâine, dacă va fi propunere de suspendare a cursurilor. Au fost luate toate măsurile preventive prevăzute de legislație”.

Potrivit articolului 16 din Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății (5487/1494/2020), procedura este următoarea:

”Decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” se va dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, după obţinerea avizului inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al direcţiei de sănătate publică judeţene şi respectiv a municipiului Bucureşti, în următoarele circumstanţe:

a) la apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă;

b) la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;

c) la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    duminică, 13.09.2020 at 20:39

    De ce ti-e frică nu scapi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax