Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Situație disperată pentru bolnavii cronici. Medicamente care îi țin în viață au fost retrase din farmacii


Publicat

medicamente sida

medicamente tratament cancerCoaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice atrage atenția asupra situației grave în care se află unii dintre pacienții cronici. Aceştia nu își mai găsesc tratamentul sau ori îl primesc cu întârziere, punându-le viața în pericol. Peste un milion de pacienți cronici sunt, în prezent, supuși riscului de a rămâne fără tratament în următoarele luni, conform estimărilor ARPIM si COPAC. Potrivit președintelui Asociației AM Speromax Alba, în care se știe au dispărut de pe piață în jur de  200 de medicamente. Pacienții sunt acum nevoiți să le cumpere din străinătate. 

În cazul pacienților cu Parkinson, medicamentul Madopar a fost retras de pe piață, iar înlocuirea sa cu alt medicament este foarte dificilă întrucât mulți pacienți nu suportă noul medicament. În cazul unei variante a acestui medicament, nu există nici un înlocuitor.

”Am făcut sesizări la Ministerul Sănătății asupra acestei situații, însă nu am primit nici un răspuns”, a declarat Dan Răican, președintele Asociației Antiparkinson.

În cazul pacienților cu scleroză multiplă, a existat o întrerupere de 3 luni pentru pacienții care sunt tratați la Spitalul Militar Central, care a afectat aproximativ 300 de pacienți. În prezent, situația s-a rezolvat la București, însă a reapărut la Cluj.

Potrivit președintelui SM Speromax Alba, Dragoş Zaharia, problema medicamentelor pentru pacienții cu scleroză multiplă este diferită faţă de alte categorii, deoarece aceștia nu și le pot procura singuri din farmacie, ci le iau de la spitalele unde se tratează.

Întârzierile apar în cazul loc în momentul în care spitalul trebuie să facă licitație publică pentru achiziționarea tratamentului și apar contestații care pot să întârzie cu luni pune tratarea pacienților.

În momentul de față în județul Alba sunt apoximativ 200 de cazuri de pacienți cu SM din care doar 24 fac tratamente, pentru restul nefiind fonduri de la bugetul de stat.

În cazul insulinelor, există probleme mari de aprovizionare din cauza exportului paralel generat de preţurile mici.

În cazul pacienţilor cu HIV, două medicamente au fost retrase din România din cauza obligatiei de scădere a prețurilor de la 1 iulie 2015.

Pentru pacienții cu boli autoimune (poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică, lupus eritematos, sistemic, vasculite sistemice, sclerodermie sistemica, dermatomiozită), nu se găsește un medicament extrem de important, principalul medicament utilizat în reumatologie (Metrotrexat). Medicamentul acesta are un preţ de referinţă scăzut faţă de varianta injectabilă disponibilă pe piaţă. Astfel, tratamentul cu tablete/pacient/lună ar fi 25 de ori mai mic versus tratament injectabil/pacient/lună. (12 lei oral vs 320 lei injectabil la doze medii de 10 mg/ săptămână). Medicii reumatologi spun că absența tabletelor aduce pierderi atât la bugetul de stat, cât și pentru pacienții care trebuie să plătească singuri forma injectabilă, în cazul în care suferă de o boală în care medicamentul nu este compensat.

”Întreruperea tratamentului sau forțarea pacienților să treacă pe o altă schemă terapeutică sunt foarte riscante. De ani buni, ne confruntăm cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent aceasta se acutizează din mai multe motive, cele mai importante fiind exportul paralel și retragerea unor medicamente de pe piața românească. Solicităm autorităților, cu care în prezent nu avem nici un dialog, să analizeze cauzele acestei situatii și să modifice mecanismele de punere pe piață a medicamentelor astfel încât acestea sa nu mai lipsească. Nu mai dorim soluții care să peticească problema pe termen scurt și apoi să reapară. Politica dusă până în prezent a fost una populistă. Pe hârtie avem cele mai ieftine medicamente din Europa. În realitate, nu mai avem medicamente deloc, iar pacienții nu au timp să aștepte”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Agenției Naționale a Medicamentului să comunice public câte medicamente vor fi retrase de producători în următoarele 6 luni, care sunt motivele retragerii acestora și cum gestionează situația.

COPAC va derula în perioada următoare campania ”STOP dispariției medicamentelor din România!”, campanie ce își propune să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu au tratament și să facă toate demersurile pentru a rezolva problema accesului la tratament cu care se confruntă pacienții din România.

COPAC solicită de urgență Ministerului Sănătății să organizeze un grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții asociațiilor de pacienți, care să identifice urgent soluții și o politică coerentă pentru ca medicamentele să vină și să rămână în România.

sursa: copac.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Meteo: Vremea se încălzește în următoarele săptămâni. Temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă

Publicat

cetate
Meteorologii anunţă temperaturi mai ridicate decât cele normale în următoarea perioadă în vest, nord-vest şi extremitatea sudică a ţării, dar şi în sud-est în următoarele patru săptămâni, precum şi precipitaţii abundente în toată ţara în ultima săptămână din ianuarie.

Săptămâna 18.01.2021 – 25.01.2021

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil uşor mai ridicate, local, în vest şi nord-est.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar şi local excedentar în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 25.01.2021 – 01.02.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de sud a ţării.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în toată ţara, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice şi în zona montană aferentă.

Săptămâna 01.02.2021 – 08.02.2021

Temperaturile medii ale aerului se vor situa peste cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-estice

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, cu o tendinţă uşor excedentară, local, în regiunile vestice şi sudice.

Săptămâna 08.02.2021 – 15.02.2021

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtuna Leandros îngheață Grecia. Temperaturile au scăzut de la 20, la minus 20 de grade Celsius, în anumite zone ale țării

Publicat

ger, frig

Furtuna Leandros a generat o scădere bruscă a vremii în Grecia: de la 20 de grade Celsius, la minus 20 de grade. 

S-a întâmplat în oraşul Florina, situat în nordul Greciei, care a înregistrat minus 20 de grade vineri dimineaţă, potrivit Agerpres. Alte regiuni au înregistrat de asemenea temperaturi sub zero grade Celsius.

Frontul de vreme rece urmează să se deplaseze către sud pe perioada weekendului, aducând pentru prima dată după mult timp temperaturi care se apropie de zero în capitala Atena, potrivit meteorologilor.

Citește și: Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

Cu toate acestea, sunt aşteptate temperaturi mai ridicate pe parcursul săptămânii viitoare.

Săptămâna trecută, un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci duminică să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri.

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate înregistrate în ianuarie în ultimii 50 de ani.

La momentul respectiv, furtuna Filomena provoca probleme mari în Spania, care se confrunta cu cele mai mari căderi de zăpadă din ultimele decenii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

190.000 de oameni s-au programat în prima zi pe platforma online de înscriere la vaccinare, 50.000 dintre aceștia în prima oră

Publicat

În prima oră pe platforma pusă la dispoziție de Guvern pentru înscrierea la vaccinare s-au programat circa 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori .

În prima oră de funcționare a platformei au fost alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de români programați, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.

În total, vineri, în prima zi a etapei a doua de vaccinare s-au programat la nivel național 190.000 de oameni, între care 50.000 în Capitală, acolo unde locurile sunt ocupate pentru următoarele 20 de zile. 

„Pot să vă spun că acum o oră erau 18.000 de utilizatori pe minut. Este una dintre cele mai mari programări informatice. Este peste platforma marilor magazine din perioada de Black Friday. În prima oră erau alocate peste 100.000 de sloturi, adică 50.000 de persoane programate”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a realiza o programare online, o persoană poate să înscrie pe platformă maximum zece persoane din familie. „Au fost 35.000 de utilizatori unici care au putut înscrie maximum 10 persoane pe platformă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

Din etapa a doua de vaccinare fac parte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cele care asigură activități esențiale.

Românii se pot înscrie în etapa a doua de vaccinare pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, prin medicul de familie, prin call center-uri sau prin serviciile de asistență socială din primării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tânără de 15 ani răpită dintr-o stație de autobuz din centrul Clujului. Trasă de păr și băgată cu forţa într-o maşină

Publicat

O fată de 15 ani a fost răpită de trei indivizi de pe o stradă din centrul municipiului Cluj-Napoca şi urcată cu forța într-o maşină. Scena a fost surprinsă pe camerele video stradale și s-a petrecut într-o stație de autobuz din zona Piața Mihai Viteazu.

Nicio persoană aflată în zona respectivă nu a avut nicio reacție.

Potrivit Cluj24.ro scenele s-au petrecut în centrul Clujului, într-o staţie de autobuz sub ochii a zeci de martori, însă oamenii  care se aflau acolo nu au avut nicio reacţie.

Răpirea a avut loc pe 14 ianuarie. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraş se vede cum adolescenta de 15 ani este trasă de păr, târâtă pe jos şi băgată cu forța în maşină.

Ulterior, pe alte imagini surprinse de camerele de supraveghere dintr-o intersecţie se vede cum tânăra deschide uşa maşinii şi sare în mers din ea. Apoi intră disperată în prima maşină de pe stradă care aşteptă la semafor.

După cele întâmplate fata a mers direct la poliţie unde a depus plângere. Trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 26 de ani au fost reţinuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Potrivit IPJ Cluj ”La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale și cei ai Secției 1 Poliție au reținut pentru o perioadă de 24 de ore trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

În fapt, polițiștii au fost sesizați la data de 14 ianuarie, în jurul orei 18.40, cu privire la faptul că o tânără care se afla pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca, ar fi fost constrânsă să urce într-un autoturism, care ulterior a fost pus în mișcare.

Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că un tânăr de 26 de ani, din municipiul Lugoj, județul Timiș, a coborât din autoturismul menționat și ar fi contrâns-o fizic pe tânără de 15 ani, din comuna Baciu, județul Cluj, să urce în interiorul acestuia.

După câteva momente, în timp ce autoturismul se deplasa în zona intersecției străzilor Cuza-Vodă – Frédéric Joliot-Curie, tânăra a deschis una dintre portiere și a ieșit afară din interiorul autovehiculului.

În baza sesizării s-au constituit echipe operative complexe pentru identificarea în cel mai scurt timp a autoturismului și a persoanelor implicate, iar în cursul nopții mașina indicată a fost depistată pe raza localității Ciucea, în județul Cluj.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, cei trei bărbați au fost conduși la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, fiind ulterior reținuți pentru 24 de ore.”

surse: cluj24.ro, mediafax, IPJ Cluj

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate