Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Situație scandaloasă la Hidroelectrica: firma de stat a CUMPĂRAT energie scumpă pentru a o vinde ieftin unui intermediar

Publicat

Producătorul de stat de energie Hidroelectrica a devenit în ultimii doi ani, în contextul crizei energetice, una dintre companiile cele mai importante din economia românească.

De pe urma Hidroelectrica profită însă și o firmă din București cu 14 angajați, care a achiziționat energie la prețuri de cel puțin două ori mai mici decât cele vândute consumatorilor după liberalizarea pieței, de la începutul anului trecut, scrie Europa Liberă.

Traderul Energy Distribution Solutions a câștigat 25 din cele 30 de contracte scoase la licitație de Hidroelectrica. Bogdan Badea, directorul companiei de stat, spune că nici măcar nu a auzit de această firmă.

Mai mult, pentru că în 2022 producție Hidroelectrica a fost mai mică cu peste 30% decât prognozele, compania de stat a achiziționat energie pentru a acoperi contractele, inclusiv cel cu Energy Distribution Solutions.

Cumpăra cu 450 de lei/MWh și ”servea” intermediarul la prețul de 270 de lei

Astfel, Hidroelectrica a cumpărat în octombrie energie cu 450 de lei/MWh de la Nuclearelectrica. În acest timp, societatea de stat vindea la Energy Distribution Solutions la prețul de 270 de lei/MWh.

Energia achiziționată de la Hidroelectrica, societate de stat, este vândută de trader apoi tot la companii de stat, dar cu un preț de trei-patru ori mai mare.

Jurnaliștii de la Europa Liberă au mai scris că intermediarul a vândut energia cumpărată de la Hidroelectrica cu 250 de milioane de lei, în schimbul unei sume de aproape un miliard de lei.

Aceasta a fost cifra de afaceri raportată de Energy Distributions Services SRL, în condițiile în care 90% din energia achiziționată de societate a provenit de la Hidroelectrica, așa cum reiese din rapoartele OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale) și ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie).

Articol complet pe Europa Liberă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Vulpoi

    duminică, 11.12.2022 at 08:42

    Așa se fac afacerile în Romanica, cumperi scump și vinzi ieftin!

  2. pilu

    duminică, 11.12.2022 at 11:46

    Pute a securism de la 1000 de Km. Dar aici nu se poate interveni, pentru că cei ce au luat puterea în 90 sunt deocamdată intangibili. Vai de noi cu ăştia pe cap.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax