Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă simultană facută de preoți ortodocși și greco-catolici la Alba Iulia. Pomenirea celor 1628 de participanți la Marea Unire

avatar

Publicat

1 decembrie 1918

O slujbă simultană, în Catedrala Reîntregirii și în Parohia Greco-Catolică cu hramul „Sf. Spirit”, de pomenire a celor peste 1.600 de persoane care au  participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va avea loc luni, 15 octombrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia. 

„Mișcarea pentru Regat și Coroană cheamă la rugăciune în memoria eroilor care au săvârșit Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și a Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș – Blaj,  Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică.

În Cetatea Unirii, se vor oficia, luni 15 octombrie, la ora 10.00, simultan, în Catedrala Reîntregirii Neamului și în Parohia Greco-Catolică cu hramul Sf. Spirit, slujbe de parastas în care vor fi rostite spre veșnica pomenire cele 1228 de nume ale delegaților titulari și cele aproape 400 ale delegaților supleanți la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Îi vom pomeni pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, chiar în ziua încoronării lor acum 96 de ani ca suverani ai Regatului Român. Coroana Română, sub sceptrul Regelui Ferdinand a unit românii din Basarabia, Bucovina, Ardeal, Banat, cu Regatul Român.

Ne vom ruga pentru cei ce ne dau și astăzi un pilduitor exemplu pentru spiritualitatea zilelor noastre şi a celei viitoare. Pentru că nimic nu se poate dura trainic decât pe iubire, adevăr şi dreptate. Stâlpii de susţinere ai Unirii celei Mari. Poetul Lucian Blaga avea să spună mulţi ani mai târziu: …în ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer şi spontan, irezistibil, organic, masiv…”, scrie Mișcarea pentru Regat și Coroană.

4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  Sica

  vineri, 12.10.2018 la 14:25

  Sunt 1228 de toti!!! Cum s-a ajuns la 1628?

  • avatar

   Andreea Mezei

   vineri, 12.10.2018 la 14:37

   1228 de nume ale delegaților titulari și 400 ale delegaților supleanți

   • avatar

    Sica

    vineri, 12.10.2018 la 15:39

    Sunt 1228 cu toții! Nu exista încă 400 de drept. Geniul de la catedrala putea sa treacă drumul sa întrebe la muzeu.

 2. avatar

  Sica

  vineri, 12.10.2018 la 23:47

  Prima imagine este din Basarabia. Nu are nici o legatura cu momentul 1 decembrie 1918.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanț revoltător al CFR. Trenurile au întârziat șase ani într-u an

avatar

Publicat

tren CFR

Șase ani într-un an. Atât au au avut întârzieri trenurile din România în anul 2018. Statistica vine chiar de la Ministerul Transporturilor. Şi în timp ce la noii oficiali se mulţumesc să constate dezastrul, în Japonia, şeful căilor ferate a demisionat, iar ministrul Transporturilor şi-a cerut public scuze când trenurile de acolo au adunat întârzieri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în localitatea Trâmpoiele. O mașină în care se aflau trei persoane s-a răsturnat în râul Ampoi

avatar

Publicat

masina in ampoi

Trei persoane au rămas încarcerate după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut duminică în jurul orei 11.30 în localitatea Trâmpoiele. Potrivit IPJ Alba, persoanele sunt conștiente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Până la 1 martie: Înscrieri pentru învățământul universitar, postliceal și liceal militar. Număr de locuri și condiții

avatar

Publicat

armata militari

Tinerii care își doresc o carierp militară trebuie să știe că început, prin Biroul Informare Recrutare, întocmirea dosarelor de candidat pentru instituţiile militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar şi comunică celor interesaţi următoarea ofertă educaţională pentru anul şcolar 2019-2020 (băieţi şi fete). Până la 1 martie au loc recrutări pentru învățământul universitar, postliceal și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Destinul Floricăi Maria Sas din Aiud. Sclavă într-un harem otoman a ajuns Lady în societatea britanică

avatar

Publicat

Florica Maria Sas, fost o exploratoare de origine transilvăneană, este cunoscută azi ca şi Lady Florence Baker. Naţionalitatea lui Sas este disputată şi de maghiari şi de austriaci. Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac.     Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate