Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă simultană facută de preoți ortodocși și greco-catolici la Alba Iulia. Pomenirea celor 1628 de participanți la Marea Unire

Publicat

1 decembrie 1918

O slujbă simultană, în Catedrala Reîntregirii și în Parohia Greco-Catolică cu hramul „Sf. Spirit”, de pomenire a celor peste 1.600 de persoane care au  participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va avea loc luni, 15 octombrie, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia. 

„Mișcarea pentru Regat și Coroană cheamă la rugăciune în memoria eroilor care au săvârșit Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și a Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș – Blaj,  Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică.

În Cetatea Unirii, se vor oficia, luni 15 octombrie, la ora 10.00, simultan, în Catedrala Reîntregirii Neamului și în Parohia Greco-Catolică cu hramul Sf. Spirit, slujbe de parastas în care vor fi rostite spre veșnica pomenire cele 1228 de nume ale delegaților titulari și cele aproape 400 ale delegaților supleanți la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Îi vom pomeni pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, chiar în ziua încoronării lor acum 96 de ani ca suverani ai Regatului Român. Coroana Română, sub sceptrul Regelui Ferdinand a unit românii din Basarabia, Bucovina, Ardeal, Banat, cu Regatul Român.

Ne vom ruga pentru cei ce ne dau și astăzi un pilduitor exemplu pentru spiritualitatea zilelor noastre şi a celei viitoare. Pentru că nimic nu se poate dura trainic decât pe iubire, adevăr şi dreptate. Stâlpii de susţinere ai Unirii celei Mari. Poetul Lucian Blaga avea să spună mulţi ani mai târziu: …în ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer şi spontan, irezistibil, organic, masiv…”, scrie Mișcarea pentru Regat și Coroană.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Sica

  vineri, 12.10.2018 la 14:25

  Sunt 1228 de toti!!! Cum s-a ajuns la 1628?

  • Andreea Mezei

   vineri, 12.10.2018 la 14:37

   1228 de nume ale delegaților titulari și 400 ale delegaților supleanți

   • Sica

    vineri, 12.10.2018 la 15:39

    Sunt 1228 cu toții! Nu exista încă 400 de drept. Geniul de la catedrala putea sa treacă drumul sa întrebe la muzeu.

 2. Sica

  vineri, 12.10.2018 la 23:47

  Prima imagine este din Basarabia. Nu are nici o legatura cu momentul 1 decembrie 1918.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oprirea interzisă pe strada Mihai Viteazul din Alba Iulia. Restricţii pe un tronson

Publicat

oprire interzisa

Primăria Alba Iulia anunţă restricţii de oprire pe strada Mihai Viteazul din centrul oraşului. “Începând cu data de 21.03.2019 s-au instituit restricții de oprire a vehiculelor pe str. M. Viteazul sectorul cuprins între intersecția cu str. O.Goga și intersecția cu str. L.Blaga”, anunţă Primăria.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autobuze electrice și stații de încărcare de 43 de milioane de lei, la Alba Iulia. A fost demarată achiziția

Publicat

autobuz electric

Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția orașului. Pe lângă autobuze, vor fi cumpărate 13 stații de încărcare lentă și 4 stații […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA: Ajutor de 14,7 euro/ hectar pentru fermierii care au culturi pe terenuri arabile. Cine primeşte mai mult

Publicat

teren agricol agricultura

Ajutorul acordat fermierilor din bugetul naţional pentru culturile amplasate pe teren arabil în anul de cerere 2018 a fost stabilit la 14,7033 euro/hectar, plafonul total alocat acestui sprijin – Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT1) – fiind de aproximativ 102,36 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cea mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Conturile deschise la Revolut nu pot fi poprite de ANAF. Care ar fi motivul

Publicat

revolut card

ANAF nu ar putea bloca sumele din conturile românilor, deschise la Revolut, pentru că aceasta nu este instituţie de credit. Totuși, Revolut, ca entitate economică are deschise conturi bancare. Revolut este o instituție care emite monedă electronică și care oferă o alternativă la multe operațiuni bancare pe care un client le-ar putea face, cu excepția […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate