Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTRA Asigurări va avea administrator special. ASF: toate poliţele emise de companie rămân valabile până la expirarea lor

Publicat

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA SA.

În urma unei evaluări comune cu BNR și Ministerul Finanțelor Publice, a rezultat că expunerea sistemului bancar din România pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA SA este redusă, problemele financiare ale societății neantrenând risc sistemic în sectorul bancar, precizează reprezentanţii ASF într-un comunicat. De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Administratorul special al companiei Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., numit de către ASF, este KPMG Advisory, având ca mandat redresarea financiară a societății.

Din calculele Autorității de Supraveghere Financiară, care vor fi puse la dispoziția administratorului special, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.

ASF precizează că toate polițele de asigurare emise de către Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. rămân valabile de la momentul emiterii până la expirare.

Societatea va fi obligată să onoreze din propriile disponibilități financiare existente sau rezultate din administrarea specială toate solicitările care decurg din polițele de asigurare.

Înainte de luarea măsurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., ASF a îndeplinit toate procedurile legale privind urmărirea respectării termenlor stabilite prin planul de măsuri impus de fosta conducere CSA în sarcina ASTRA. Prin nota de control s-a constatat că planul de măsuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

Simultan cu introducerea administrării speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. au fost impuse următoarele măsuri:

– inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidențele societății de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale și a stabilirii obligațiilor de plată față de creditorii de asigurări;

– luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare și în conformitate cu cerințele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;

– interzicerea efectuării de investiții în valori mobiliare și imobiliare cu excepția plasamentelor în depozite bancare și titluri de stat sau certificate de trezorerie;

interzicerea înstrăinării bunurilor și/sau activelor societății de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF;

– luarea măsurilor necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi;

– inventarierea și evaluarea, conform normelor în vigoare, a creanțelor înregistrate în evidențele societății și anularea creanțelor din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate și înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății;

– reanalizarea politicii de reasigurare și plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenții de rating recunoscute;

– efectuarea unui audit de către un auditor reputat.

ASF transmite că în anul 2014 controalele pentru societățile de asigurare vor continua, în special în ceea ce privește respectarea în termen a obligațiilor asumate de către societățile de asigurare față de asigurați în cazul contractelor obligatorii, respectiv polițele RCA și a celor pentru locuințe.

ASTRA Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA (72,68%) şi Epsilon Estate Provider SRL (7,02%), alături de mai multe persoane fizice şi juridice.

Potrivit Asociaţiei naţionale a asigurătorilor (UNSAR), Astra avea, la sfârşitul lunii septembrie 2013, peste două milioane de poliţe valabile pe clasa de asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale. „În cazul unui eveniment major, Astra nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată”, a declarat preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că administratorul special al companiei, KPMG, „are dezlegare” să vândă imobile şi active pentru a redresa situaţia financiară a societăţii de asigurări, potrivit realitatea.net.

Reamintim că ASTRA Asigurări a intrat în vizorul ASF fiind suspectată că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax