Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferi prinși la volan sub influența alcoolului, cercetați penal de Poliția Alba. Ce prevede legea

Publicat

etilotest

Patru șoferi care au condus sub influența alcoolului au fost prinși în trafic, în acest weekend, în Alba și s-au ales cu dosare penale. Aceștia au fost opriți de Poliție la Alba Iulia, la Cugir, pe DN74 la Șard și la Veseuș.

Potrivit IPJ Alba, pentru conducere sub influența alcoolului, au fost întocmite dosare penale în următoarele cazuri:

– un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, depistat sâmbătă, în jurul orei 0.00, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mureșului din Alba Iulia; 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat

– un bărbat de 52 de ani, din Cugir; conducea o autoutilitară, vineri, în jurul orei 23.00, pe strada Ion Creangă din oraș; 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat

– un bărbat de 33 de ani, din Șard; conducea un autoturism, duminică, în jurul orei 6.30, pe DN 74; 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat

– bărbat de 59 de ani din Blaj; conducea un autoturism, în jurul orei 19,50, e raza localității Veseuș; 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliția Română reamintește că, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni.

Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Pentru minim 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.

Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani. 

Art. 336 Cod Penal:

 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax