Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii ar putea contesta amenzile primite în țară, la judecătoriile de pe raza de domiciliu a acestora. PROIECT

Publicat

sofer volan

Parlamentarii propun instituirea unei noi proceduri pentru contestarea proceselor-verbale de constatare a contravențiilor. O propunere legislativă înregistrată recent la Senat prevede modificarea regimului juridic al contravențiilor, în sensul de a putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 20 martie.

„În prezent contestarea proceselor-verbale de contravenție se poate face doar la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

În anumite cazuri, contestarea contravențiilor devine aproape imposibilă, mai ales în cazul în care acestea trebuie contestate la o judecătorie care se află departe de domiciliul contravenientului sau la mai multe judecătorii din țară, astfel încât mulți contravenienți renunță să le conteste. Această situație se poate aplica și celorlalte amenzi contravenționale.

Cele mai multe situații de acest tip sunt cele aferente amenzilor de circulație. (…)

Plecăm în justificarea propunerii legislative de la faptul că autoritățile publice au structuri în toate județele din România, pe când contravenientului îi este mult mai greu să se deplaseze și, de regulă, deși consideră că are dreptate, renunță să mai conteste contravenția.

Totuși, soluțiile propuse prin inițiativă sunt absolut necesare pentru a aduce autoritățile mai aproape de cetățeni și pentru a debirocratiza procedurile din prezent”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii susțin că procedura nu se va aplica contravenienților care nu au domiciliul sau sediul, după caz, în România.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax