Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii care încalcă regulile de circulație din alte state ale UE decât cel de reședință vor fi obligați să își plătească amenzile

Publicat

politie

actiune politie 2 Şoferii care încalcă legislaţia rutieră pe teritoriul unui alt stat european decât cel de reşedinţă vor fi obligați să își plătească amenzile prin intermediul unei instituții special create pentru a face schimb de informaţii cu poliţia rutieră a celorlalte membre UE.

Comisia Europeană a aprobat o Directivă (413/2015) care reglementează modalitatea prin care statele membre vor face schimburi de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, informează economica.net. Șoferii indisciplinaţi, ce comit infracţiuni rutiere pe teritoriul unor state membre, altele decât ţara de origine, vor fi, astfel, fie amendaţi. Toate statele din UE vor trebui să aplice prevederire CE  până pe 6 mai 2015.

Directiva se aplică şoferilor care depăşesc viteza neregulamentară, nu folosesc centura de siguranţă, nu respectă culoarea roşie a semaforului, conduc sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, nu folosesc cască de protecţie ( în cazul motocicliștilor și bicicliștilor), folosesc benzi interzise sau telefonul mobil în timpul conducerii.

 Potrivit noilor reglementări, la nivelul fiecărui stat membru trebuie să fie creat un aşa numit  „punct naţional de contact”, adică o autoritate competentă desemnată pentru schimbul de date privind înmatricularea vehiculului. Aici vor exista baze de date  privind vehiculele înmatriculate în respectivul stat, dar şi datele privind proprietarii sau deţinătorii vehiculelor. În acest mod, statul membru în care s-a săvârşit abaterea de la lege va putea intra în posesia informaţiilor necesare pentru a stabili persoana răspunzătoare pentru încălcările normelor de circulaţie.

Şoferii care încalcă regulile rutiere vor primi la domiciliu o scrisoare de informare de la autorităţile statului membru pe teritoriul căruia a avut loc încălcarea legii. Scrisoarea, redactată în limba şoferului suspect, va include, în conformitate cu dreptul intern, orice informaţii relevante, în special natura respectivei încălcări a normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, locul, data şi ora la care a fost săvârşită, o trimitere la dispoziţiile aplicabile (inclusiv titlul acestora) din dreptul intern care au fost nerespectate şi sancţiunea aferentă, precum şi, după caz, date privind dispozitivul utilizat pentru constatarea încălcării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dany

    duminică, 15.03.2015 at 12:47

    Nasol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax