Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii care nu-și echipează autoturismele cu anvelope de iarnă riscă amenzi de până la 2.500 lei

Publicat

cauciuc de iarnaPotrivit legii, atunci când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii să își doteze mașinile cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate. În cazul în care nu respectă aceste măsuri, riscă amenzi cuprinse între 1.125 de lei şi 2.500 de lei, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Cel puţin până la 1 februarie, când valoarea amenzilor va creşte, odată cu majorarea salariului minim pe economie, adoptată astăzi.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei:

– autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă

– autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) şi autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În cazul şoferilor care nu respectă măsurile de mai sus, poliţia rutieră va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia şi va sancţiona şoferul cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă).

La ora actuală, un punct-amendă este egal cu 125 de lei (10% din salariul minim brut pe economie), astfel că amenzile sunt cuprinse între 1.125 şi 2.500 de lei.

Însă, ţinând cont de faptul că în şedinţa de Guvernului de vineri, 6 ianuarie, s-a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei, de la 1 februarie 2017 va creşte şi valoarea amenzilor. Astfel, de luna viitoare, amenzile vor fi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax