Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şoferii care nu-şi echipează maşinile cu anvelope de iarnă corespunzătoare riscă amenzi mai mari decât cele de anul trecut

Publicat

cauciucuri iarna

Anvelopele maşinilor trebuie schimbate cu cele de iarnă, odată cu primul îngheţ. În caz contrar, dacă şoferii circulă pe drumuri cu acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără cauciucuri corespunzătoare, se pot alege cu amenzi mai mari faţă de cele practicate anul trecut, dat fiind că valoarea salariului minim pe economie a crescut la 700 de lei, iar în funcţie de acesta se stabileşte punctul de amendă.

Dacă sunteţi surprinşi de poliţişti pe şosea cu maşini dotate cu anvelope necorespunzătoare sezonului rece, puteţi primi de la 9 la 20 de puncte amendă (un punct este de 70 de lei), adică între 630 de lei şi 1.4000 de lei.

Autovehiculele trebuie echipate cu anvelope de iarnă ori lanţuri dacă vor circula în condiţii de drum acoperit cu cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada de timp. Având în vedere că aceste condiţii meteo se pot regăsi pe tronsoane ca Transfăgărăşan sau Transalpina, poliţiştii recomandă şoferilor să-şi echipeze maşinile din timp.

În funcţie de tipul maşinii, costurile cauciucurilor pot varia de la 200 de lei per bucată la peste 2.000 de lei, pentru autovehiculele cu tonaj mai mare. La aceste costuri, se adaugă cele de montaj, iar cauciucurile second-hand, mai vechi de 5 ani nu sunt recomandate.

Reamintim că, de la 1 noiembrie 2011, au intrat în vigoare prevederile privind anvelopele de iarnă. Acestea trebuie să fie omologate, în concordanţă cu precizările din cartea de identitate a vehiculului şi trebuie să aibă M+S (sau M.S, sau M&S). Pot fi utilizate anvelopele „all seasons” sau 4S ori cele Alpin, Mountain sau Winter, dacă au marcajul de zăpadă (M+S, M.S., M&S).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax