Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Şoferii care vor staţiona în jurul școlilor sau grădiniţelor ar putea primi amenzi de peste 700 de lei. PROIECT, la Senat

Publicat

Șoferii care vor staţiona în intervalul 07:00 – 20:00 în dreptul unităţilor de învăţământ riscă amenzi de până la 725 lei, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat ce vizează modificarea Codului Rutier.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 53 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat în data de 9 februarie, fiind inițiată de deputatul PNL Robert Sighiartău.

Proiectul legislativ urmăreşte introducerea în Codul Rutier a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ. Aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durata de 20 de minute, în intervalul 07:00-20:00, de cei care îşi lasă sau iau copiii de la grădiniţe sau şcoli.

„Propunem implementarea a două măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru siguranța copiilor. În primul rând, propunem completarea art. 53 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului astfel încât, pe o relație de similitudine cu principiile accesibilități prevăzute în Legea nr.448/2006, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin marcaje distinctive cel puțin 5 % din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a femeilor gravide sau a vehiculelor care transportă copii în vârstă de până la 2 ani.

De asemenea, pentru a crește siguranța transportului elevilor la școală și grădiniță, instituim obligația administratorului drumului public care trebuie să stabilească, împreună cu autoritățile administrației publice locale și cu avizul poliției rutiere, spațiile special amenajate și semnalizate, pe toate laturile de acces ale unităților de învățământ, pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor.

Astfel, în intervalul orar 07.00-20.00, în spațiile special amenajate și semnalizate de administratorul drumului public vor avea voie să staționeze, pe o durată de cel mult 20 de
minute, autovehiculele care servesc la îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor, fie că sunt vehicule personale (părinți), fie că sunt autospeciale de transport al școlarilor, ale unităților after school sau microbuze ale administrațiilor publice private destinate transportului școlarilor”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul stabilește şi amenzi pentru şoferii, alţii decât cei îndreptăţiţi, care staţionează pe aceste locuri, în timpul zilei. Aceștia vor putea fi sancționați cu 4 – 5 puncte de amendă.

Dacă luăm în calcul punctul de amendă în valoare de 145 lei, amenda pe care o poate primi un şofer care staţionează pe unul dintre aceste locuri speciale este cuprinsă astfel între 580 şi 725 lei.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate