Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete de 125 cmc. Legea, declarată constituțională de CCR

Publicat

Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete de 125 cmc. Șoferii posesori de permis categoria B vor putea conduce motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Curtea Constituțională a respins recent sesizarea președintelui Klaus Iohannis în privința legii.

Legea propusă pentru promulgare modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul extinderii valabilității permiselor de conducere categoria B  și pentru motociclete cu transmisie automată de maxim 125 cmc, putere de 11 kW şi un raport putere/greutate de maxim 0,1 kW/kg, categoria A1.

De asemenea, impune condiţii pentru posesorii de permise categoria B care doresc să conducă astfel de motociclete.

CCR a concluzionat că reglementările contestate sunt conforme cu cerinţele constituţionale de claritate şi previzibilitate.

În privinţa criticilor referitoare la modificările legislative în timpul reexaminării, CCR a considerat că acestea sunt integrate corespunzător în legislaţia existentă şi se conformează altor acte normative.

Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete de 125 cmc. Ce spune CCR

„În esență, referitor la critica privind depășirea limitelor reexaminării, Curtea a reținut că, prin forma legii adoptată ulterior reexaminării, legiuitorul a realizat o corelare a noilor reglementări cu soluția legislativă existentă în actuala reglementare, această formă fiind menită să asigure integrarea organică a noilor dispoziții în ansamblul legislației, precum și punerea lor în acord cu prevederile actelor normative cu care se află în conexiune.

Astfel, Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate au fost adoptate cu respectarea art.77 alin.(2) din Constituție, astfel cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții Constituționale, și implicit a art.147 alin.(4) din Constituție referitor la efectele obligatorii ale deciziilor instanței constituționale.

În ceea ce privește critica potrivit căreia sintagma «experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B» încalcă principiul clarității și previzibilității legii, Curtea a reținut că maniera de reglementare a dispozițiilor legale analizate nu le lipsește pe acestea de claritate, precizie și previzibilitate, înțelesul lor putând fi dedus din interpretarea sistematică a ansamblului normativ cu care acestea se află în relație.

Astfel, Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate respectă exigențele constituționale ale art.1 alin.(5) referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, se arată în comunicatul Curții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax